Witam Kupiłem nowe radio cb midland alan 109 po podłączeniu bardzo słabo słychać nawet jak rozkręce na maxa to szum słychać bardzo słabiutko.Czy winna może być antena czy muszę ją zestroić z radiem bo nie robiłem tego tylko podłączyłem?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therekoziolek1212 wrote:Witam Kupiłem nowe radio cb midland alan 109 po podłączeniu bardzo słabo słychać nawet jak rozkręce na maxa to szum słychać bardzo słabiutko.
Quote:Czy winna może być antena czy muszę ją zestroić z radiem bo nie robiłem tego tylko podłączyłem?
janekmazur92 wrote:...polega to na tym że w miejscu L102 powinien znajdować się filtr helikalny albo przynajmniej ekran który utrzymałby rezonans tam gdzie jego miejsce ponieważ indukcyjnośc ta będąc odsłonięta od reszty przyjmuje losowe wartości gwałcąc w ten sposób podstawowe zasady radiotechniki.
janekmazur92 wrote:...to klasyczny LC z cewką na zasilaniu i dzielnikiem pojemnościowym. Stopień dalej jest sytuacja podobna ale nie piszę o tym bo częstotliwość jest dwa razy mniejsza i dużo większe pojemności przez co L104 na upartego nie musi być ale L102 koniecznie musi być dostrojony.
c2h5oh wrote:Chyba całkiem przypadkiem przeoczyłeś jedno zero bo ma on całkiem nietypową wartość 390nH.Ja uważam, że L102 wcale nie musi być w żadnym rezonansie a co więcej uważam, że na upartego w miejsce L102 można by wstawić dławik. Powiedzmy, tak ze 40µH
janekmazur92 wrote:Część winy wywodzi się z oszczędności na filtrach helikalnych na elemencie L102 i jest to wada fabryczna.