Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

toyota auris 1,4 d4d - nie można zredukować biegu z 4 na 3 podczas jazdy

GloBeN22 21 Dec 2013 19:18 11667 12
    GloBeN22
    Level 9  
    Witam. Mam Toyotę Auris 1,4 D4D rok 2007 skrzynia 5 biegowa. Od jakiegoś tygodnia mam problem z tą skrzynią biegów. Kiedy próbuję podczas jazdy zredukować bieg z 4 na 3, nie mogę tego zrobić bo jest jakiś opór, dopiero gdy zredukuję do 2 i wrzucę następnie 3 to wchodzi lekko. Na postoju nie ma z tym problemu aby z 4 zredukować na 3 dopiero dzieje się to podczas jazdy. Proszę o pomoc bo nie wiem czy to coś poważnego czy jakaś "pierdoła" i co należy naprawić:) . Pozdrawiam
    igorek83
    Level 24  
    Możliwe że uszkodzony synchronizator biegu.
    szast
    Level 21  
    A sprzęgło w jakiej pozycji łapie ?

Dodano po 47 [sekundy]:

A poziom oleju w skrzyni sprawdzony ?
    GloBeN22
    Level 9  
    Dzięki Panowie za szybki odzew. Olej w skrzyni zmieniałem w lutym (VALVOLINE parametrów nie pamiętam). Sprzęgło łapie wydaje mi się w miarę normalnie, ale trzeba wcisnąć je dosyć "głęboko" (sprawdzę jeszcze jutro) . Zauważyłem również jak kupiłem ten samochód w maju 2012,że lewarek zmiany biegów ma w pozycji neutralnej niewielkie luzy we wszystkich płaszczyznach, może to normalne w Toyocie, ale np. lewarek w skodzie fabia, którą jeździłem poprzednio nawet nie drgnął, pomimo, że samochód miał 145000 km przejechane. Dzisiaj rozmawiałem z kolegą i też wydawało mu się, że może to synchronizator, ale niestety pewności nie mam. Co myślicie?
    Sniezynka
    Level 33  
    Witam,
    Najpierw sprawdził bym mechanizm dźwigni zmiany biegów, nie precyzyjne działanie.
    Czy ta sytuacja ma miejsce wtedy gdy jadąc na 4 wyłączysz bieg (neutral) puścisz sprzęgło dodasz gazu i włączasz 3 bieg ?
    GloBeN22
    Level 9  
    Witam. Co do postu Sniezynki - Dzisiaj sprawdziłem to co pisałeś, jadąc na 4 włączyłem luz dodałem gazu i 3 weszła, jednak obroty musiały być powyżej 2000, bo jak były poniżej to 3 nie weszła. Co do sprzęgła to wchodzi normalnie. Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę.
    MrQń
    Level 13  
    A więc padł synchronizator 90%
    Sniezynka
    Level 33  
    Niestety MrQńma ma rację tak się zachowuje skrzynia kiedy brak jest synchronizacji biegów.
    A taki sposób przełączania biegów pozwala na ochronienie skrzyni przed całkowitym zniszczeniem , trzeba rozebrać wymienić synchronizatory.
    newroch23
    Level 2  
    Witam, ja mam podobny problem ze swoja toyota auris. Czy udalo sie to jakos rozwiazac.. Moze ktos ma namiary na warsztat w Warszawie, ktory jest w stanie to naprawic.?
    newroch23
    Level 2  
    Postanowiłem oddać samochód do autoryzowanej stacji. Niestety auto od dwóch tygodni jest naprawiane za cenę, która będzie chyba wymagała sprzedaży jednej z moich nerek. Podobno wyrobione cięgna były powodem uszkodzenia skrzyni. Bieg 3 i 4 zakwalifikowali do wymiany. Cięgna do regeneracji - 100 zł (pierwszą ich sugestią była ich wymiana za co policzyli ponad 2 tys zł) a przy okazji sprzęgło :( przebieg to tylko 108 tys. Moja Avensis z 2000 roku nie miała żadnych problemów do przebiegu 250 tys tzn do czasu kiedy ją sprzedałem. Porażka
    DIAGO55
    Level 2  
    Witam,mam pytanie czy wymienili taką część jak piaste 3,4 biegu ,były przypadki ze owa piasta się wybijała od synchronizatora , synchronizator się kosił i wtedy jest problem z redukcją biegu.Wymiana piasty i sychronizatora załatwia problem :D
    newroch23
    Level 2  
    Z tego co pamiętam to chyba ją wymienili i to właśnie generowało duże koszty. Na razie wszystko działa w porządku
    GloBeN22
    Level 9  
    W moim przypadku powodem "nie wchodzenia" 3 biegu przy redukcji z 4 była uszczerbana przesówka trzeciego biegu.