Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

toshiba satellite l500-1ef - windows 7 nie może się uruchomić

jedi83 21 Dec 2013 20:15 1890 7
    jedi83
    Level 9  
    Witam ponownie,
    znów mam ciekawy problem. Myślę, że model laptopa ma tu trzeciorzędne znaczenie.

od wczoraj nie uruchamia się windows 7 64 he, a właściwie nie uruchamia się do końca. zatrzymuje się na czarnym ekranie z kursorem myszy na środku. żadne klawisze nie działają.

gdy uruchamiam kompa z opcji "napraw komputer" uruchamianie kończy się w tym samym punkcie, z tym, że widać po rozmiarze kursora, że komputer jest uruchomiony w niższej rozdzielczości. nie mogę zrobić przywracania komputera ani do ustawień fabrycznych (czyli zainstalowany windows 7 z dodatkami toshiby), ani do żadnego konkretnego punktu przywracania.

pomocy!

z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
    sPeRaCz.PL
    Level 42  
    A w trybie awaryjnym się uruchamia ?

Jak tak wykonaj następnie czysty rozruch.
    jedi83
    Level 9  
    niestety nie, w trybie awaryjnym jest ciut ciekawiej.

podczas uruchamiania w trybie awaryjnym też dochodzi to tego momentu, czyli czarny ekran z kursorem myszy na środku, niska rozdzielczość, ale po kilku chwilach, na ułamek sekundy mignie blue-screen (nie ma szans przeczytać zawartego na nim komunikatu) po czym komputer sam się resetuje i automatycznie próbuję się uruchomić normalnie, co owocuje powrotem do punktu wyjścia :-(
    sPeRaCz.PL
    Level 42  
    Postaraj się dostarczyć screeny (ewentualnie pliki) z "X:\windows\minidump\" odczytane przez BlueScreenView oraz raporty z "X:\Users\[profile]\AppData\Local\Microsoft\Windows\WER\ReportArchive" odczytane z WinCrashReport

Dostaniesz się do tego z dowolnej dystrybucji live linuksa
    jedi83
    Level 9  
    niestety, tego pierwszego katalogu nie byłem w stanie odnaleźć (nawet z włączonymi ukrytymi plikami), drugi katalog skompresowany w załączniku.

ubuntu live cd uruchomiło się bez problemu, także jestem prawie pewien, że to nie jest wina sprzętu
    sPeRaCz.PL
    Level 42  
    Czy ta awaria wystąpiła przed czy po podłączeniu Dell1250c Printer ?

Inaczej. Co oprócz drukarki na usb instalowało swoje sterowniki ?
    jedi83
    Level 9  
    problem się pojawił po zainstalowaniu tej drukarki, z tym że dopiero po tygodniu, a z drukarką nie było żadnych problemów, sterowniki zostały zainstalowane z oryginalnej płyty dołączonej do tej drukarki, przeznaczone dla win7 64. co więcej zainstalowałem tylko sterowniki, bez utilities.

na jednym koncentratorze przez usb hub są podłączone: mysz, klawiatura, drukarka. na oddzielnym modem plusa zte lte, nie pamiętam nazwy modelu.

w chwili obecnej, nic nie jest podłączone do gniazd usb
    jedi83
    Level 9  
    problem rozwiązany :-)
    okazało się, że leżał gdzie indziej. na dobranoc włączyłem skanowanie dysku programem hdd regenerator. gdy wstałem dziś rano program był w połowie dysku, a mniej więcej w jednej czwartej znalazł i naprawił 2 błędne sektory. gdy uruchomiłem komputer ponownie, windows uruchomił się poprawnie i teraz wszystko śmiga :-)

dziękuję użytkownikowi sPeRaCz.PL za zainteresowanie moim problemem.

pozdrawiam wszystkich forumowiczów i życzę wesołych świąt :-)