Witam.
Mam Bufor wody 300L z nierdzewki i myślałem nad przerobieniem go na bojler z wężownicą z miedzi. Z związku z tym mam kilka pytań:
1. Czym połączyć te dwa metale?
Czy lutowanie twarde łutem ze srebrem będzie tu odpowiednie?
Jeśli tak to jaki lut stosować?
2. Jaka powinna być powierzchnia grzewcza wężownicy do takiego litrażu?
3. Jaką średnicę rurki miedzianej zastosować (myślałem nad Φ15mm)?
Nie znam się zbytnio na instalacjach grzewczych i nie wiem czy dawanie miedzi do takiego bojlera to dobry pomysł? Wiadomo, że miedź ma bardzo dobrą przewodność cieplną, ale czy nie będą zachodzić tu jakieś niekorzystne zjawiska jak np. korozja galwaniczna (bimetaliczna) czy inne, które wpłyną na skrócenie żywotności wężownicy? Bardzo zależy mi na bezawaryjności wymiennika.
Mam Bufor wody 300L z nierdzewki i myślałem nad przerobieniem go na bojler z wężownicą z miedzi. Z związku z tym mam kilka pytań:
1. Czym połączyć te dwa metale?
Czy lutowanie twarde łutem ze srebrem będzie tu odpowiednie?
Jeśli tak to jaki lut stosować?
2. Jaka powinna być powierzchnia grzewcza wężownicy do takiego litrażu?
3. Jaką średnicę rurki miedzianej zastosować (myślałem nad Φ15mm)?
Nie znam się zbytnio na instalacjach grzewczych i nie wiem czy dawanie miedzi do takiego bojlera to dobry pomysł? Wiadomo, że miedź ma bardzo dobrą przewodność cieplną, ale czy nie będą zachodzić tu jakieś niekorzystne zjawiska jak np. korozja galwaniczna (bimetaliczna) czy inne, które wpłyną na skrócenie żywotności wężownicy? Bardzo zależy mi na bezawaryjności wymiennika.