Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka Indesit DSG573 błąd A3... nie wypompowała całej wody.

jarecki124 22 Gru 2013 17:29 4509 3
  • #1 22 Gru 2013 17:29
    jarecki124
    Poziom 8  

    Witam.
    Mam zmywarkę Indesit DSG 573 i jakiś czas temu pojawił się problem z głośniejszą pracą pompy spustowej, głośniejszej niż normalnie. Ostatnio po całym cyklu zmywania nie wypompowała całej wody (zostało dosłownie 0.5cm ponad filtr) i na wyświetlaczu pojawił się błąd A3 . Dowiedziałem się że oznacza to zatkany odpływ, uszkodzoną pompę spustową lub zagnieciony,zatkany wąż...
    Jak sprawdzić czy faktycznie coś jest zatkane? Jak się dobrać do tego żeby nie zalać mieszkania...
    Z góry dziękuję za pomoc.

    3 3
  • #2 07 Wrz 2016 18:07
    msdj
    Poziom 8  

    Rozwiązałeś kolego problem? Mam dokładnie ten sam objaw.

    1
  • #3 07 Wrz 2016 19:23
    jarecki124
    Poziom 8  

    Oczywiście, że rozwiązałem. W zmywarkach Indesit sitko spustowe na dole jest tak skonstruowane, że bez problemu przejdzie nim większy przedmiot. I tak się stało u mnie, żona nie zauważyła guzika, który zostawiła na talerzu, wpadł do sitka i przeleciał przez niego. Zablokował on pompę spustową, rozebrałem zmywarkę od tyłu odkręcany panel, mam dużo miejsca więc przewróciłem ją na bok i odkręciłem pompę spustową (widać ją od razu) i w środku tkwił owy guzik. Rozwiązało to mój problem, choć może być uszkodzona pompa.

    2
  • #4 08 Wrz 2016 09:57
    msdj
    Poziom 8  

    Dziękuję za podpowiedź. Również rozebrałem zmywarkę. Wyciągnąłem pompę, przeczyściłem i podłączyłem pod zewnętrzne zasilanie 230V. Wirnik kręci aż miło. Złożyłem wszystko jak było. Odpaliłem zmywarkę i robi swoje. Zobaczymy jak długo :)

    2