Witam
Zakładam temat aby porozmawiać kto jak zmodyfikował hamulce w swoim poczciwym Poldku. Temat ma za zadanie pomóc również tym którzy chcą zmodyfikować hamulce w swoich maszynach. Temat zakładam również ponieważ nigdzie nie ma żadnych konkretów tylko przypuszczenia i nie sprawdzone pomysły.
Jeśli chodzi o mój samochód to jest to Polonez Atu Plus 1.6 Bosch 1999r. 89 tysięcy przebieg. Pewnego dnia zacząłem swoją przygodę z tuningiem poldka i jest on przygotowywany pod swapa silnika na 2.0 Fiata Argenta a jak wiadomo najpierw zawieszenie i hamulce
a owe hamulce pochodzą z Fiata Palio. Mój wybór padł na ten samochód ponieważ w przeciwieństwie do innych dawców u mnie nie trzeba było stosować żadnych modyfikacji mocowań jarzma żadnych podkładek itd. Kupiłem zaciski na szrocie dałem do piaskowania pomalowałem i kupiłem zestaw naprawczy. Jeśli chodzi o tarcze to na początek kupiłem Mikody a klocki Tomexa. Teraz mój poldek ma tarcze 257 wentylowane i tłoczek 54. Efekt? Lekko przyduszam pedał hamulca i momentalnie auto się zatrzymuje pedał twardy i nie schodzi zbyt nisko dodam że mój poldi jest na układzie Lucasa. ps. jeśli ktoś zdecyduje się już na zaproponowane przeze mnie rozwiązanie to polecam zaciski przeznaczone do większego rodzaju klocków ponieważ w Fiacie Palio występowały 2 rodzaje zacisków i 2 rodzaje klocków i o ile te mniejsze klocki pasują do obu rodzajów zacisków to te większe tylko do jednego.
Dodano po 21 [minuty]:
Po tym zabiegu jednak trzeba zmienić koła na co najmniej 14 calowe ja u siebie zastosowałem 15stki. Szerokość opony 185. Na takich kołach poldek wreszcie trzyma się drogi. Jednak musiałem zastosować dystanse z przodu 1.5cm a z tyłu 2.5cm.

Jeśli chodzi o mój samochód to jest to Polonez Atu Plus 1.6 Bosch 1999r. 89 tysięcy przebieg. Pewnego dnia zacząłem swoją przygodę z tuningiem poldka i jest on przygotowywany pod swapa silnika na 2.0 Fiata Argenta a jak wiadomo najpierw zawieszenie i hamulce

Dodano po 21 [minuty]:
Po tym zabiegu jednak trzeba zmienić koła na co najmniej 14 calowe ja u siebie zastosowałem 15stki. Szerokość opony 185. Na takich kołach poldek wreszcie trzyma się drogi. Jednak musiałem zastosować dystanse z przodu 1.5cm a z tyłu 2.5cm.