Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

piekarnik Zanussi ZOU 646 QX wywala korki

newportz 22 Dec 2013 22:26 2586 2
    newportz
    Level 2  
    Witam, mam problem z piekarnikiem Zanussi ZOU 646 QX. Chodzi o to, że wywala korki (główny F364) kiedy tylko włączam piekarnik przełącznikiem - opcje pieczenia (np. góra, dół, termoobieg). Przez jakiś czas wywalało korki nawet kiedy tylko ustawiałem temperaturę (przełącznik opcji grzana na „0”). Co dziwne, teraz przestało tak się zachować i tylko przełącznik powoduje problem. Sprawdziłem wszystkie grzałki oraz wiatrak, światło itd. i nie mogę znaleźć zwarcia. Trochę historii – zawsze używamy termoobieg i grzałka się zepsuła (kolejny raz). Zanim nowa część dotarła, to używaliśmy funkcje góra i/lub dół, w sumie pierwszy raz po 8 lat. Właśnie podczas używania tych grzałek rozpoczął się problem z korkami. Zainstalowałem nową grzałkę termoobiegu i jak pisałem, sprawdziłem pozostałe grzałki i są w porządku. Podejrzewam przełącznik, ale działa ok. Czy ktoś może mi coś poradzić ?
    Pozdrawiam.
    movzx
    Level 39  
    newportz wrote:
    sprawdziłem pozostałe grzałki
    Jak?
    newportz
    Level 2  
    Witam, sprawdziłem czy grzałka ma przebicie do masy/zwarcie do obudowy, ciągłość/opór grzałki, i potem po kolei odłączałem każdą grzałkę. Odłączenie nie robi różnicy - bezpiecznik natychmiast strzela

Dodano po 34 [minuty]:

Piękne pytanie 'movzx' podziałało terapeutycznie :) No i o 6:00 rano człowiek trochę wypoczęty, więc zdałem sobie sprawę, że być może nie sprawdziłem górny grzejnik prawidłowo. Jeszcze raz sprawdziłem i bingo! Mimo tego, że jest opór 63ohm i 33 ohm, cos nie halo, bo po odłączeniu już piekarnik nie wywala korki.
    Dzięki i również przepraszam za zamieszanie.
    Pozdr