Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Toksyczność żywicy epoksydowej

23 Gru 2013 02:19 8469 3
  • Poziom 1  
    Witam,
    czy zaschnięta żywica epoksydowa może mieć kontakt z żywnością? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat, wiem tylko że jeden ze składników jest toksyczny, LD50 dla szczura wynosi ponad 2g/kg, czyli dość sporo.

    Chodzi mi dokładnie o klej Pattex repair epoxy.
  • Warunkowo odblokowany
    Nie wiem dokładnie ale te które stosowałem miały w opisie, że nie mogą mieć kontaktu z żywnością i w ogóle, że toksyczne i trzeba myć ręce, a najlepiej w ogóle nie dotykać rękami.
    Samo słowo żywica nie kojarzy mi się z czymś toksycznym jednak utwardzacze są bardzo toksyczne.
    Jeśli klej ma mieć kontakt z żywnością to producent na pewno by się tym pochwalił na etykiecie, jeśli natomiast nic takiego nie ma to na pewno nie można go do tego stosować. Tutaj nic nie wykombinujesz.
    Niekiedy wystarczy wpisać parę słów do google i zobacz co znalazłem :
    http://www.conrad.pl/Klej-strukturalny-epoksydowy-Loctite-9480,-zatwierdzony-do-kontaktu-z-%C5%BCywno%C5%9Bci%C4%85.htm?websale8=conrad&pi=890653
  • Moderator Akustyka
    To zależy co dany producent stosuje jako czynnik sieciujący i jaka jest struktura meru. Generalnie sam polimer z ugrupowaniami epitlenkowymi jest prawie zawsze toksyczny, jednak po usieciowaniu nie powinien wykazywać tych właściwości. Rzecz jasna nie znamy składów i nie wiemy czego producent używa do sieciowania (a czynnik sieciujący może pozostać w strukturze nieprzereagowany), zatem stosowałbym tylko kleje które są dopuszczone do kontaktu z żywnością.
  • Specjalista elektronik
    Dużo jeszcze zależy od tego, jak ta żywica jest używana i jaka żywność ma z nią kontakt. Jeśli skleimy żywicą przedmiot rozmiarów talerza, to spoina będzie zawierała kilka miligramów utwardzacza; biorąc pod uwagę, że żywność ma kontakt tylko z cienką warstwą na powierzchni, ilość jaka może się do niej przedostać jest jeszcze dużo mniejsza - a więc dziesiątki tysięcy razy mniejsza, niż potrzebna do otrucia szczura. Jeśli jednak pokryjemy dużą powierzchnię żywicą epoksydową, ilość utwardzacza "dostępna" do kontaktu z żywnością będzie tysiące razy większa. Poza tym, większość produktów żywnościowych może mieć z żywicą tylko kontakt powierzchniowy, ale niektóre mogą zawierać składniki, które przenikną głębiej i "wyciągną" coś toksycznego. Dlatego dopuszczenie do kontaktu z żywnością powinno określać i sposób stosowania kleju (np. bez ograniczeń, albo tylko spoiny), i rodzaj żywności (wszystkie, albo np. wszystkie oprócz tłuszczów...).

    Zapewne, jeśli mamy spoinę i żywność nie zawierającą tłuszczu, to bardzo niewiele substancji toksycznej może przeniknąć do żywności; jest jeszcze kwestia, czy ta substancja jest przez organizm usuwana, bądź niszczona, czy w nim pozostaje - w tym drugim przypadku nawet małe dawki kumulują się i mogą być groźne, jeśli spożywanie żywności, która wcześniej ma kontakt z taką żywicą, jest systematyczne.