Witam wszystkich. Z racji że jest czas swiąteczny postanowiłem poraz kolejny zmierzyć się z platformą EvB 5.1 którą niedawno nabyłem. Mam problemy z zaprogramowaniem jej poprzez wbudowany programator USB : FT232RL (sterowniki). Pobrałem sobie WinAVRa , poczytałem kurs programowania w C , napisałem prosty program - ok kompilacja przebiega bez błędów, fajnie. No to dalej - trzeba to wgrać na procek w EvB ( u mnie atmega 32A ). Czytam poradniki, i postępuje wg nich - stwórz plik makefile. I w czasie tworzenia mam taki problem : mam wybrać procesor atmega 32A a takiego nie ma (jest 32 , 324a i inne ale nie ten co na płytce..) No to pełen nadziei wybieram atmega 32. Idę dalej i kolejny problem - wybierz programator, na liście nie ma programatora FT232RL. Wybrałem opcje "bascom" z jeszcze większą nadzieją... Czestotliwość procka 1MHz i zapisuje. Próbuję wgrać program do uC i nie działa - co było do przewidzenia.
Komunikat jest nastepujący :
Jak sobie poradzić z tym makefile ? Nie wierze że nie Evb nie zadziała z WinAVR. Pomóżcie bo już naprawde nie wiem co z tym fantem zrobić, a chciałbym rozpocząć wkoncu naukę C .
Pozdrawiam
Komunikat jest nastepujący :
> "make.exe" program
avrdude -p atmega32 -P com17 -c bascom -E noreset -U flash:w:main.hex
avrdude: port name "com17" is neither lpt1/2/3 nor valid number
avrdude: can't open device "com17"
avrdude: failed to open parallel port "com17"
make.exe: *** [program] Error 1
> Process Exit Code: 2
> Time Taken: 00:01
Jak sobie poradzić z tym makefile ? Nie wierze że nie Evb nie zadziała z WinAVR. Pomóżcie bo już naprawde nie wiem co z tym fantem zrobić, a chciałbym rozpocząć wkoncu naukę C .
Pozdrawiam