Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Połączenie NETIA SPOT -> tp-link wr741nd

MrGohut 24 Gru 2013 11:39 2955 28
  • #1 24 Gru 2013 11:39
    MrGohut
    Poziom 8  

    mam nc+ multiroom premium, ale muszę połączyć dwa dekodery. Głównym routerem jest netia spot, w pokoju obok muszę podłączyć też do tej samej sieci dekoder, ale żeby to zrobić muszę umieścić tam drugi router (tp-link), który będzie łapał sygnał od netii a potem będę mógł podpiąć do tego tpka kabelkiem dekoder. Jak to zrobić ? Raz mi się udało przechwycić internet i normalnie działał na tym drugim ale chyba coś sie skopsało i muszę od nowa wszystko ustawiać a nie wiem jak to robiłem. może ktoś tutaj zna jakiś sposób.

    odrazu mówię, że nie mam jak podłączyć tych routerów kablami

    0 28
  • #2 24 Gru 2013 12:13
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Zrobił bym to wgrywając GargoylePL do TP-linka - Link i konfiguracja mostu bezprzewodowego - Link

    0
  • #3 24 Gru 2013 12:16
    matek451
    Specjalista Sieci, Internet

    Na oryginalnym oprogramowaniu WR-741ND nie da rady. Nie ma funkcji AP Client. Trzeba wgrać alternatywne oprogramowanie np. Gargolye.Jimasek był szybszy.

    0
  • #4 24 Gru 2013 13:12
    MrGohut
    Poziom 8  

    Tak, właśnie zapomniałem dopisać, że jak to robiłem kiedyś używałem dd-wrt, ale dzięki za odpowiedź, spróbuje z tych linków co podałeś ;)

    Dodano po 54 [minuty]:

    Dobra, więc tak: ustawiłem wszystko według tego poradnika i niby są połączone bo na netia spocie mogę normalnie wejść sobie przez ip drugiego routera w ustawienia i na odwrót ale już jak podpinam od tego drugiego (tpek) kabel do lapka to nie mam dostępu do internetu

    Cytat:
    Adres IP Mostu:192.168.1.10
    Maska podsieci Mostu:255.255.255.0
    Adres MAC Mostu:DA:5D:4C:FC:FE:92
    Adres IP bramy LAN:192.168.1.254
    Połączony przez:Most kliencki
    SSID Mostu:NETIASPOT-BC1560

    Adres IP bramy LAN:192.168.1.254 tutaj dałem ip przez jakie loguje się do ustawień netia spotu przez przeglądarkę

    0
  • #5 24 Gru 2013 13:17
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Dopisz jakieś DNS-y do karty sieciowej i wtedy sprawdź dostęp do internetu.

    0
  • #6 24 Gru 2013 13:24
    hermes-80
    Poziom 43  

    Cytat:
    odrazu mówię, że nie mam jak podłączyć tych routerów kablami

    PLC

    0
  • #7 24 Gru 2013 13:27
    MrGohut
    Poziom 8  

    A czy to samo nie powinno pobierać ? Przecież w tp jest ustawione bramka jako serwer dns i to w sumie jest poprawne bo dns powinno brac z głównego, czyli 192.168.1.254
    w karcie sieciowej na lapku dodalem to ip jako dns ale nadal nic jak podlacze kabel to ja nawet wejsc nie moge do konfiguracji tego tpka przez jego ip, moge tylko to zrobic jezeli dolacze sie do sieci bezprzewodowej

    @UP

    Cytat:
    PLC

    ??

    0
  • #8 24 Gru 2013 13:28
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    MrGohut napisał:
    A czy to samo nie powinno pobierać ?

    Powinno ale nie zawsze translacja adresów działa poprawnie.

    0
  • #9 24 Gru 2013 13:29
    MrGohut
    Poziom 8  

    dobra to jak się prawidłowo połączyć, jakie ip nadać karcie ? Jeżeli konf. tpka jest 192.168.1.10 to karcie musze dac np. 192.168.1.11 i dns 192.168.1.254 oraz maske 255.255.255.0 ?

    0
  • #10 24 Gru 2013 13:30
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Mówiłem tylko o samych DNS-ach żeby sprawdzić np, 8.8.8.8 i 8.8.4.4 reszta w automacie.

    0
  • #12 24 Gru 2013 13:36
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    jimasek napisał:
    Wspomniałem o PLC (Power Line Communication) bo napisałeś, że kablowo nie możesz tego połączyć

    Wiemy o co chodzi ;)
    Pozdrawiam!

    0
  • #13 24 Gru 2013 13:39
    MrGohut
    Poziom 8  

    a ok, jasne ;P
    Co do ustawień niestety automatycznie to tragedia, ustawiało mi ip na jakieś 169.254.186.193 ;/
    jak ustawiłem samemu na sztywno ip 192.168.1.11 brame 192.168.1.254 i maske 255.255.255.0 no i te dns 8.8.8.8 i 8.8.4.4 wszystko śmiga, szkoda tylko że sam nie ustawia ;/

    0
  • #14 24 Gru 2013 13:42
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    MrGohut napisał:
    ustawiało mi ip na jakieś 169.254.186.193 ;/

    To ustawia system kiedy nie uzyskuje adresacji z DHCP.

    0
  • #15 24 Gru 2013 13:42
    hermes-80
    Poziom 43  

    Pod wr741nd można dowolnie skonfigurować serwer DHCP więc jak by się ktoś uparł to powinien z automatu działać : Link

    0
  • #16 24 Gru 2013 13:45
    MrGohut
    Poziom 8  

    dobra, potem się moze w to pobawie, wazne że działa bo na sztywno moge sobie ustawic na dekoderze wiec nie bedzie problemu.

    0
  • #17 24 Gru 2013 13:46
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    MrGohut napisał:
    e sobie ustawic na dekoderze wiec nie bedzie problemu.

    Też tak myślę.

    0
  • #18 24 Gru 2013 13:53
    MrGohut
    Poziom 8  

    Zastanawia mnie tylko czemu na dekoderze pokazuje mi przepustowość 30 Mb/s skoro na konf, netii wywala, że prędkość między routerami to 135.0Mbps >.>
    A na drugim z kolei ma 0kb/s no i nie wiem, niby się znalazły, widzą się to chyba dobrze, zobaczymy jak to będzie z sygnałem, mam nadzieje, że wszystko będzie śmigać.
    ten główny jest podłaczony do tego tpka który odbiera syganł z neti, a nie wiem też czemu nie pokazuje mi w sieci lokalnej na konf netii żeby ten główny był podłączony, jedynie co to mi właśnie pokazuje ten router ;/
    z kolei ten drugi dekoder, który jest wpięty bezpośrednio do netii pokazuje w sieci lokalnej

    0
  • #19 24 Gru 2013 14:26
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Do przesyłania uprawnień nie potrzebujesz dużych przepustowości sieci.

    0
  • #20 31 Gru 2013 12:14
    MrGohut
    Poziom 8  

    Dobra, a co zrobić, aby ten router tpka nie rozdawał ip sam, tylko wszystko szło z jednej podsieci 192.168.1.xxx ? bo ten tpek rozdaje automatycznie na ip np. 192.168.10.xxx a ja potrzebuje nie 10 tylko 1, najlepiej jak by wgl tylko przedłużał sygnał wifi, i nic więcej nie robił

    0
  • #22 31 Gru 2013 12:23
    MrGohut
    Poziom 8  

    no ta mam, tylko że on ustawia mi ip na 192.168.10.xxx a nie na 192.168.1.xxx

    0
  • #23 31 Gru 2013 12:24
    hermes-80
    Poziom 43  

    No to nie masz - bo on nic sam nie ustawia.

    0
  • #24 31 Gru 2013 12:35
    MrGohut
    Poziom 8  

    Dobra na adres ip bridge mam ustawić 192.168.1.254 (taki mam adres ip do dostania sie do routera netii) ?
    a adres ip gateway np. 192.168.1.7, tak ? i wtedy będzie już przydzielał adresy ip 192.168.1.xxx ?
    oczywiście reszta tak samo jak na obrazku
    czy na odwrót na adres ip ap/gateway ustawić 192.168.1.254 a na ip bridge 192.168.1.7 ?

    0
  • #25 31 Gru 2013 12:42
    hermes-80
    Poziom 43  

    Ustawiasz router w trybie AP więc on już nie pełni funkcji bramy - bramą jest IP LAN-owe NSpot.
    Adres IP bridge ustawiasz dowolne IP z podsieci NS ale z poza jego puli serwera DHCP, a adres Bramy wpisujesz IP LAN-owe NS rozdawaniem adresów wtedy zajmuje się NS, a DHCP na TP-linku ma być wyłączone.

    0
  • #26 31 Gru 2013 12:43
    MrGohut
    Poziom 8  

    Cytat:
    Adres IP bridge ustawiasz dowolne IP z podsieci NS ale z poza jego puli serwera DHCP

    ?? Nie zrozumiałem ;p
    Bo oba dekodery muszą być w 192.168.1.xxx aby się widziały

    0
  • #27 31 Gru 2013 12:44
    hermes-80
    Poziom 43  

    Jak byś zerkną w konfig serwera DHCP na NS to byś wiedział, lub daj jego SS.

    0
  • #28 02 Sty 2014 15:46
    MrGohut
    Poziom 8  

    Dobra, postanowiłem zrobic to przez kabel, jakoś musze tutaj to wykombinować, ale chodzi o to jak skonfigurować router tak, aby odbierał sygnał i mógł go dalej 'roznosić'. tak samo się to robi jak na bezprzewodowym połączeniu czy inaczej ? mam dd-wrt wgrane.

    0
  • #29 02 Sty 2014 15:51
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Musisz wyłączyć DHCP na routerze i podłączyć z ominięciem portu WAN tego TP-linka. Będzie działał wtedy jak punkt dostępowy.

    0