Witam!
supchem wrote: Wiem o tym, ale wiedza bez papierka też czasem niewiele znaczy, a jak pracodawca przyjmuje kogoś do zakładu by m. in. zajmował się PLC to pierwsza selekcja będzie taka że przejdą ludzie którzy mają ten kurs, a kolejna że przejdą ludzie którzy mają kurs i wiedzę. Chodzi mi o to czy ten kurs to jakaś tania głupota, którą praktycznie każdy może zrobić i raczej niewiele będzie znaczył dla potencjalnego pracodawcy, czy jednak jest to coś konkretniejszego? Zakładając że mam i kurs i odpowiednią wiedzę.
Jeżeli posiądziesz wiedzę, to i kurs PLC można zrobić dla wymaganego papierka. Ale odwrotnie to nie zadziała. Kurs pozwoli Ci poznać podstawy programowania PLC, zasady pisania programów, podadzą Ci literaturę pomocną w nauce, przykładowe zastosowania programów w aplikacjach praktycznych. Ale konkretną wiedzę i umiejętności musisz zdobywać i doskonalić samemu.
supchem wrote: robię kursy kwalifikacyjne w zawodzie górnik i z tym zawodem wiążę moją przyszłość, oprócz tego jestem w technikum w zawodzie elektryk
To bardzo dobrze. Miej również świadomość, że w górnictwie bardzo ważne są tzw. zatwierdzenia górnicze. Ale te możesz zdawać w urzędach górniczych po przepracowaniu określonego czasu w zakładzie górniczym (potwierdzony pisemnie przez dany zakład pracy).