Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

PICkit-3 - PK3Err0040: The target device is not ready for debugging. Please chec

MichGX 25 Gru 2013 12:05 3225 9
  • #1 25 Gru 2013 12:05
    MichGX
    Poziom 11  

    Witam, postanowiłem niedawno zakupić PICkita- 3 żeby nauczyć się programowania mikrokontrolerów PIC. Do tego zakupiłem scalaka 16F877 korzystam ze środowiska MPLAB IDE 8.92. Program jest następujący (wziąłęm go z książki Mikrokontrolery PIC w praktycznych zastosowaniach):

    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Problem jest w tym że gdy programuję układ na outpucie z PICkita mam następujące info:
    PICkit 3 detected

    Connecting to PICkit 3...

    Firmware Suite Version......
    01.28.90
    Firmware type......................Midrange

    PICkit 3 Connected.

    Device ID Revision = 00000006


    Programming... (trwa to b. długo około 1,5 min na tutorialach widziałem że dużo krócej do tego dioda na statusie w PICkicie paliła się cały czas na czerwono nie żółto)

    Programming/Verify complete

    I po tym wszystkim nic się nie dzieje a do pinów VDD i VSS podłączyłem zasilanie 5V oraz masę. Oczywiście do portu A diode również.
    Spróbowałem przełączyć w tryb debug i kliknąłem w run takie wyniki:

    PICkit 3 detected
    Connecting to PICkit 3...
    Firmware Suite Version...... 01.28.90
    Firmware type......................Midrange
    PICkit 3 Connected.
    Device ID Revision = 00000006

    Programming...
    Programming/Verify complete
    Running...
    PK3Err0040: The target device is not ready for debugging.
    Please check your configuration bit settings and program
    the device before proceeding.


    Dodam do tego iż ustawiłem napięcie zasilania PICkita-3 na 5V i dioda testowa (podłączona tylko do lini zasilania nie do uC) na płytce ze scalakiem świeci się, czy jest to wina może złego oscylatora gdyż podłączyłem 25MHz do odpowiednich pinów ? Z góry dzięki za pomoc bo już totalnie nie mam pomysłu co z tym zrobić

    0 9
  • Pomocny post
    #2 25 Gru 2013 19:00
    94075
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 25 Gru 2013 22:34
    82245
    Użytkownik usunął konto  
  • #4 26 Gru 2013 16:48
    MichGX
    Poziom 11  

    A czy można w przypadku uC PIC w trybie programowania/debugowania korzystać z wbudowanego oscylatora tak samo jak w przypadku mikrokontrolerów AVR (atmega 8/16/32 attiny 2313) czy muszę zawsze korzystać z zewnętrznego oscylatora. Przepraszam ale jestem w przypadku sprzętu Microchipa totalnie zielony. Jeszcze takie pytanie jak sie sprawdza środowisko MPLABX w stosunku do MPLAB? Czy zaznacza ono już jakieś błędy? Bo powiem szczerze że MPLAB do Atmel Studio 6.1 sie nawet nie umywa. Z góry dziękuje za wszelkie porady.

    0
  • #5 26 Gru 2013 18:00
    82245
    Użytkownik usunął konto  
  • #6 26 Gru 2013 23:32
    MichGX
    Poziom 11  

    Ok jutro jak wróce do domu postaram się odpalić program i dam wam znać jak mi poszło użyje wewnętrznego oscylatora. Atmel Studia mi sie przyjemnie używało w połączeniu z debuggerem AVR Dragon nie mam większych zastrzeżeń.

    0
  • Pomocny post
    #7 27 Gru 2013 05:12
    82245
    Użytkownik usunął konto  
  • #8 27 Gru 2013 13:54
    MichGX
    Poziom 11  

    Ok dziękuje wam wszystkim za pomoc bo już myślałem ze PICkita mam zepsutego, wybaczcie ale jestem zielony w programowaniu PICów, wewnętrznego oscylatora nie udało mi się ustawić próbowałem FOSC_RC jak wyczytałem gdzieś nie zadzialało w __CONFIG(); ale podłączyłem do niego oscylator 15 MHz i działa, debuguje się. Jednak debugowanie w PICach 16f877 jest ubogie nawet nie można podglądnąć stanu zmiennej - to już nawet attiny 2313 potrafiło w trybie debug wire

    0
  • #9 27 Gru 2013 14:05
    94075
    Użytkownik usunął konto  
  • #10 27 Gru 2013 19:07
    MichGX
    Poziom 11  

    Cóż ja bym to zrobił tak, że wstawiałbym w programie breakpointy i zmienne które by mnie interesowały, to bym przez LCD wyświetlał chyba że PICkit3 oferuje jakieś stopwatche? Bo z tego co wyczytałem w danych z microchipa to wszystkie PIC-e 16/18f które nie są z serii j to nie oferują stop watcha

    0