Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

mechatronika dla dziewczyny :)

karolina2706 25 Dec 2013 18:05 5256 25
    karolina2706
    Level 8  
    Jestem w klasie 3 gimnazjum i nie wiem co robić w przyszłości :(
    Moja mama namawia mnie na mechatronike na PP zaczęłam czytać o tym kierunku i w sumie ciekawy, jest jakaś perspektywa i praca po tym :D
    jak uda mi się to skończyć to chciałabym pracować w firmie Solaris lub Boeing.
    Ogólnie interesuje się lotnictwem :) pasją moją są również autobusy i ogólnie motoryzacja (dlatego Solaris ).
    Mam jeszcze 2 kierunki na uwadze pilotaż na PRZ i elektronika ( informatyka ) na PG.
    Ale pilotów jest za dużo a na PG nie mam raczej szans (20 os na miejsce ) więc zostaje mechatronika
    Oceny mam raczej dobre matma 5 fizyka 4/5
    Problem tylko jest taki że chciałabym się wziąć za jakieś podstawy tej mechatroniki ale nwm za co :(
    Nie mam wiedzy na temat silników itp. Tych modeli itp.
    Pomożecie ? Jak mam się nakierować
    supchem
    Level 21  
    U mnie w technikum na kierunku mechatronika (ja jestem na elektryku) jest jedna dziewczyna i radzi sobie dobrze :) nawet jest zdaje się jedną z najlepszych w klasie i szkole. Przedmioty rozszerzone to matematyka fizyka, podstawy elektroniki i elektrotechniki (te same co dla elektryków) i być może jeszcze jakieś inne ale nie wiem. Mają też przedmioty związane z hydrauliką, pneumatyką itp. Jeśli chcesz mogę napisać mniej więcej co jest na przedmiotach tych co mam i ja i mechatronicy :D
    technikabasenowa
    Level 33  
    A taki drobiazg jak zainteresowania? mama za ciebie pracować ma :-)
    supchem
    Level 21  
    technikabasenowa wrote:
    A taki drobiazg jak zainteresowania? mama za ciebie pracować ma
    karolina2706 wrote:
    Ogólnie interesuje się lotnictwem pasją moją są również autobusy i ogólnie motoryzacja (dlatego Solaris ).
    Mam jeszcze 2 kierunki na uwadze pilotaż na PRZ i elektronika ( informatyka ) na PG.

Przecież koleżanka napisała czym się interesuje. Lotnictwo, motoryzacja - dzisiaj to ma bardzo dużo wspólnego z mechatroniką, żeby nie powiedzieć że to prawie sama mechatronika.
    karolina2706
    Level 8  
    bardziej autobusy niz cała motoryzacja ;)
    A czy ktoś moze wie jak to jest z dostaniem się na studia tzn. Czy trudno ?
    mi14chal
    Level 28  
    Jeżeli chcesz studiować dziennie to musisz napisać bardzo dobrze maturę rozszerzoną, musisz się zainteresować jakie przedmioty trzeba zdać na daną uczelnie.
    karolina2706
    Level 8  
    Ok. Jak znalazłam technikum mechatroniczne w Poznaniu. Dobre jest ?
    YbKYW
    Level 10  
    karolina2706 wrote:
    Ok. Jak znalazłam technikum mechatroniczne w poznaniu. Dobre jest ?

Zostaw technikum w spokoju, po tym tylko marna praca fizyczna. Prawdziwą wartość ma dziś ktoś, kto pracuje kreatywnie, jest w stanie stworzyć nowe rzeczy. Jeśli już to tylko studia inżynierskie na jakiejś dobrej uczelni - w żadnym razie prowincjonalna politechnika. Jeśli masz dobre oceny to nie zmarnuj tego w technikum.
    supchem
    Level 21  
    Osobiście uważam że lepiej iść do dobrego technikum i potem na studia niż do LO. Jak ktoś planuje studia techniczne to po technikum jest łatwiej bo przedmioty ścisłe też są rozszerzone a dodatkowo masz zawodowe. Ale podkreślam do DOBREGO technikum bo w byle jakim faktycznie można się zmarnować.
    YbKYW
    Level 10  
    supchem wrote:
    Osobiście uważam że lepiej iść do dobrego technikum i potem na studia niż do LO. Jak ktoś planuje studia techniczne to po technikum jest łatwiej bo przedmioty ścisłe też są rozszerzone a dodatkowo masz zawodowe. Ale podkreślam do DOBREGO technikum bo w byle jakim faktycznie można się zmarnować.

Dobre LO nauczy, prócz matematyki i fizyki na poziomie wyższym niż dowolne technikum, wielu wartościowych rzeczy niby niepotrzebnych na studiach technicznych ale wzbogacających człowieka jako takiego. Na języku polskim dyskutowane są poważniejsze (niż w technikum) lektury, bardziej ambitne tematy - które nie sprawią że będziesz lepszym inżynierem ale lepszym człowiekiem, o szerszej perspektywie postrzegania i większej wrażliwości. Będziesz miał/miała kolegów w klasie czytających ciekawe książki z którymi będzie można porozmawiać na głębsze tematy, wspólnie przeżyć więcej i treściwiej. Liceum to także rozwój pod względem humanistycznym - bo jest ogólnokształcące. A technikum.. cóż masz być dobrym technikiem.
    karolina2706
    Level 8  
    Chodzi mi o to żeby technikum mnie przygotowało na studia na PP
    supchem
    Level 21  
    YbKYW wrote:
    Na języku polskim dyskutowane są poważniejsze (niż w technikum) lektury, bardziej ambitne tematy - które nie sprawią że będziesz lepszym inżynierem ale lepszym człowiekiem, o szerszej perspektywie postrzegania i większej wrażliwości.

Skąd wiesz że autorka lubi j. polski i chce wzbudzić w sobie wrażliwość?

YbKYW wrote:
    Będziesz miał/miała kolegów w klasie czytających ciekawe książki z którymi będzie można porozmawiać na głębsze tematy, wspólnie przeżyć więcej i treściwiej.

Wygląda na to że Ciebie interesują książki, ale nie każdy je lubi. Poza tym łatwiej nawiązać kontakt i dyskutować z osobami które mają wspólne zainteresowania, a czy akurat w LO kl. mat-fiz trafi się ktoś kto interesuje się mechatroniką? Czy w mat-fiz lubią czytać i dyskutować o książkach?
    YbKYW wrote:
    Liceum to także rozwój pod względem humanistycznym - bo jest ogólnokształcące. A technikum.. cóż masz być dobrym technikiem.

Ponownie to samo - nie każdy lubi przedmioty humanistyczne, poza tym chyba lepiej poświęcić trochę rozwoju w kierunkach humanistycznych na rzecz wiadomości z zakresu który potem będzie nam potrzebny na studiach i w pracy. A książki to będzie można sobie wieczorami czytać i o nich ze znajomymi dyskutować i to te które nas interesują a nie te które są w programie nauczania.
    Aczkolwiek trochę prawdy w tym jest że technikum potrafi "zryć banie: :p
    YbKYW
    Level 10  
    supchem wrote:
    YbKYW wrote:
    Na języku polskim dyskutowane są poważniejsze (niż w technikum) lektury, bardziej ambitne tematy - które nie sprawią że będziesz lepszym inżynierem ale lepszym człowiekiem, o szerszej perspektywie postrzegania i większej wrażliwości.

Skąd wiesz że autorka lubi j. polski i chce wzbudzić w sobie wrażliwość?

Bo widzisz, to nie jest kwestia lubienia lub nie - tylko tematyką z jaką się człowiek spotyka. Jeśli tego nie rozumiesz, to ja niestety Ci tego nie wytłumaczę..
    karolina2706
    Level 8  
    Nie lubię przedmiotów humanistycznych typu j.polski
    Lubie j.angielski

A tak przy okazji jaka specjalizacja daje mi lepszą pracę ?
    konstrukcje mechatroniczne czy mechatronika w środkach transportu
    YbKYW
    Level 10  
    karolina2706 wrote:
    Chodzi mi o to żeby technikum mnie przygotowało na studia na PP

Technikum nie przygotuje Cię do studiów, w LO jest wyższy poziom matematyki i fizyki, bez których sobie nie poradzisz na studiach.
    supchem
    Level 21  
    YbKYW wrote:
    Technikum nie przygotuje Cię do studiów, w LO jest wyższy poziom matematyki i fizyki, bez których sobie nie poradzisz na studiach.

Zawodowe też potrafią sprawić sporo problemu, a o korepetytorów od zawodowych trudno. Pomoc w zakresie mat i fiz zawsze można znaleźć, poza tym ja widzę po moim technikum że najwięcej problemów jest nie z mat czy fiz a np. elektrotechniką. Dodatkowo (na moim kierunku, ale mechatroników też to dotyczy) elektrotechnika fajnie uzupełnia się z fizyką (dział elektryczność) co sprawia że łatwiej to zrozumieć, podobnie jak liczby zespolone na przedmiotach zawodowych i matematyce.
    Dodam jeszcze że ja właśnie na początku poszedłem do LO kl mat fiz, byłem tam pół roku i uciekłem do technikum i nie żałuję. W technikum można też zrobić za darmo lub sporo taniej różne kursy. Poza tym teraz podstawa programowa się zmieniła i idąc do LO jesteśmy uczeni właśnie bardzo "jednokierunkowo" i jakby czasem matura się nie powiodła bo stres itp, nie dostaniemy się na studia i zostajemy na lodzie :d a po technikum jednak jakąś pracę można podjąć.
    kiss39
    Level 38  
    ***Ogólnie interesuje się lotnictwem Smile pasją moją są również autobusy i ogólnie motoryzacja (dlatego Solaris ).
    Ale pilotów jest za dużo a na PG nie mam raczej szans (20 os na miejsce ) więc zostaje mechatronika **

Nigdy tak nie myśl
    -"Ale pilotów jest za dużo a na PG nie mam raczej szans (20 os na miejsce ) więc zostaje mechatronika" - bo skończysz mechatronikę i nic to związane z lotnictwem nie będzie.

Politechnika Rzeszowska jedyna w Polsce wyższa szkoła kształcąca przyszłych pilotów i mechaników samolotów cywilnych. Skończenie tej szkoły daje szanse na bezpośrednią prace w branży lotniczej.
    supchem
    Level 21  
    Jak byłem w 3 gim to kolega chciał iść do jakiegoś technikum lotnictwa czy jakoś tak - wiec jest i taka szkoła. Ale były tam bardzo duże wymagania odnośnie stanu zdrowia i nie przeszedł przez wadę wzroku, ale nie wiem czy te wymagania dotyczą wszystkich czy tylko przyszłych pilotów.
    kiss39
    Level 38  
    Jak na pilota w odpowiedniej klasy, musi mieć odpowiednie zdrowie, jeżeli na mechanika lotniczego to może nie spełniać predyspozycji zdrowotnych. Warunek przyjęcia do szkół i uczelni wyższych określa dana uczelnia jakie dokumenty musi przedstawić o przyjecie i tam należy się pytać o informację.
    karolina2706
    Level 8  
    Otóż skonczenie PRZ na specjalności pilotaż nie daje na dzień dzisiejszy pewnej pracy jako pilot
    Ogolnie latam na szybowcach więc wymogi zdrowitne znam i nawet znam ludzi po technikum lotniczym którzy zamiast pracować w zawodzie pracują w sklepach itp.
    kiss39
    Level 38  
    Dziewczyno Ikar tylko, czy maja wylatane godziny w powietrzu. Jesteś pilotem szybowca notuj sobie skrupulatnie te godziny (potwierdzając to i dokumentując) wylatane na szybowcu przydadzą się !!!

Możesz mieć kilka opcji wyboru np: DĘBLIN jak przejdziesz badania zdrowotne i się nie doczepią nie zakwalifikujesz się za pierwszym podejściem, możesz próbować kilka razy (coś motywuję do latania).

Pilot Samolotów Transportowych.

Mechanik Lotniczy ta droga po uczelniach nielotniczych jest trudniejsza ponieważ wymaga praktyki i zdawania egzaminów z modułów, a praktyki wymagają certyfikatów itd.
    ANUBIS
    Level 32  
    Moderated By ANUBIS:

Temat został oczyszczony ze zbędnych wypowiedzi.

Nagrody za kulturę wypowiedzi rozdane.

MAN Electronics
    VIP Meritorious for electroda.pl
    YbKYW wrote:
    liceum rozwija ogólnie a technikum w jednym konkretnie wybranym kierunku
    Sam to zauważyłeś a jednak tego nie rozumiesz.

karolina2706 jeśli masz zainteresowanie w technice motoryzacyjnej bądź lotnictwie polecam zacząć od technikum nie LO. Mechatronika to jak najbardziej szeroko rozwinięta dziedzina, zyskasz dużo więcej wiedzy TECHNICZNEJ w technikum niż LO, plus Twoje osobiste zainteresowanie/pasja odegra znaczącą rolę :D .
    Nie sztuką jest mieć mgr. inż. a pustki o informacjach z zakresu ZSZ ..... a i takich spotykałem ....

Pracę o wiele łatwiej znajduje osoba "z wiedzą", dodatkowe szkolenia, kursy itp.... niż osoba mająca wyższe a nie wiedząca co to np. BTS więc dla pracodawcy kto się będzie bardziej nadawał ?
    I bzdurą jest że osoba po technikum to tylko do pracy fizycznej..... bo coraz więcej widuję tych po studiach "z miotłą"

Praca "kreatywna" również się znajdzie np. taka duża korporacja jak WABCO, ale weź pod uwagę że na 100 inż. kiedy trafi się taki który ich zaskoczy wiedzą (przewyższy poziom wiedzy) będzie dla nich bardziej odpowiedni na stanowisko niż tych 99 którzy umieją po tyle samo.

Więc życzę Tobie powodzenia i gratuluję odpowiedniego podejścia :D ... którego wielu osobom coraz bardziej brak ....
    karolina2706
    Level 8  
    Mama mi kupi książkę podstawy mechatroniki i sie zagłębie w to :)
    username
    Level 15  
    Odradzam technikum, ja zrezygnowałem z technikum po 2 latach (ah kiedy to było) na rzecz LO, poziom wiedzy w technikum przedmiotów ogólnych to lepsza szkoła zawodowa. Przedmiotów zawodowych taki sobie, szanse na zdanie dobrze matury po technikum marne (sprawdź sobie średnie wyniki matur w danym mieście z podziałem na szkoły i weź pod uwagę ze w technikum gro osób nie podchodzi do matur lub nie jest dopuszczonych przez nauczycieli - by nie psuć już fatalnych wyników).
    Jak planujesz edukacje na studiach to tylko LO + dobierasz sobie przedmioty rozszerzone jak fizyka i matematyka to wystarczy. Twoim pierwszym wyzwaniem jest matura, co dalej życie pokaże. A książka na pewno się przyda, zwłaszcza ze rok zaoszczędzisz.
    karolina2706
    Level 8  
    Aha no pomyślę nad tym jeszcze. Dzięki