Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Poprawnosc podlaczenia anteny DVB-t

25 Gru 2013 20:24 5670 16
  • Poziom 9  
    Witam
    Posiadam instalacje TV, radio przedstawiona na poniższym obrazku. Niestety mam problem, ponieważ instalacja ta do końca nie działa. Sygnał radiowy bez zastrzeżeń, ale sygnał TV przerywa (pixeluje), ogólnie mówiąc traci sygnał. Aktualnie mam podłączoną antenę bez przedwzmacniacza LNA-177 oraz zasilacza co daje efekt zdecydowanie lepszy jak wcześniej, lecz od czasu do czasu pixele na ekranie się pojawiają.
    Wcześniej miałem podłączona antenę + Lma-177 + gniazdo simon basic i działało.
    Poprawnosc podlaczenia anteny DVB-t

    Jeśli mógłby ktoś pomoc, doradzić co zrobiłem źle? Chciałem ten sygnał z anten rozdzielić na 4 pokoje ale na ta chwile nie potrafię na jeden odbiornik tego uruchomić.
    Z góry dziękuje i pozdrawiam
  • Poziom 9  
    W sumie nigdy tego nie mierzyłem ale będzie jakieś 40 kilometrów... postaram, się jeszcze dokładnie sprawdzić ...
  • Poziom 37  
    Rycok napisał:
    Sygnał radiowy bez zastrzeżeń ale sygnał TV przerywa (pixeluje), ogólnie mówiąc traci sygnał.

    Podaj poziomy i jakości odbieranych mux-ów, które pokazuje odbiornik oraz numery kanałów, na których odbierasz mux-y

    Rycok napisał:
    Wczesniej mialem podlaczona antene + Lma-177 + gniazdo simon basic i dzialalo.
    To znaczy - ze zwrotnicą i gniazdem, czy bez nich - bezpośrednie połączenie odbiornik - antena?

    A gdzie ta antena jest zamontowana?

    Ta zwrotnica nie jest dla ciebie najlepsza, bo niepotrzebnie tracisz poziom (i jakość) na sumatorze UHF, jeśli używasz tylko jednej anteny TV.
  • Poziom 9  
    aktualnie to:
    mux1 kanał 55 jakość 82% poziom 30%
    mux2 kanał 49 jakość 82% poziom 30%
    mux3 kanał 41 jakość 74% poziom 28%

    antena jest zamontowana na strychu ponieważ aktualnie nie mam gdzie zamontować na zewnątrz. ale to nie zmienia faktu ze podłączona antena z Lna-177 bezpośrednio do TV ( przez gniazdko simon basic) bez zasilacza dawało mi sygnał na poziomie 48% i jakości 93%.
    Zwrotnice taka chciałem ponieważ mam możliwość ściągania sygnału z Wisły ale troszeczkę dalej mam do nadajnika o jakieś 20 km

    P.s. po podlaczeniu tak jak wczesniej zamiescilem rysunek poziom sygnalu dochodzil do 27% jakosc 66% ... troszeczke mnie to irytuje ...
  • Pomocny post
    Poziom 37  
    Rycok napisał:
    mux1 kanal 55 jakosc 82% poziom 30%
    mux2 kanal 49 jakosc 82% poziom 30%
    mux3 kanal 41 jakosc 74% poziom 28%
    Za niski poziom. Jakiś wzmacniacz o małym wzmocnieniu (10..15dB max) by się przydał. Możesz na upartego spróbować zasilania LNA-177 z napięcia +5V z dekodera lub TV (jeśli takowe dają) albo z zasilacza regulowanego - tyle, że to ersatz.

    Rycok napisał:
    antena jest zamontowana na strychu poniewaz aktualnie nie mam gdzie zamontowac na zewnatrz.
    Przy antenie na strychu jest podatność na zakłócenia impulsowe od wszystkiego w domu co ma cokolwiek wspólnego z elektrycznością. Kabel o jak najwyższym współczynniku ekranowania się przydaje, tudzież BARDZO staranne założenie złącz F i wtyków winno być. Ale czasami, zakłóceń nie da się całkiem wyeliminować.

    Rycok napisał:
    ale to nie zmienia faktu ze podlaczona antena z Lna-177 bezposrednio do TV ( przez gniazdko simon basic) bez zasilacza dawalo mi sygnal na poziomie 48% i jakosci 93%.
    Czyli co - odbiór na samym kablu antenowym (niezasilany wzmacniacz w antenie to tak, jakby w ogóle nie podłączać do niej kabla antenowego)? Gdyby tak było, to oznacza złe założenie złącz oraz kabel antenowy będący takim kablem tylko z nazwy...

    Rycok napisał:
    Zwrotnice taka chcialem poniewaz mam mozliwosc sciagania sygnalu z wisly
    No, jeśli na dwie anteny - to tak.
  • Poziom 9  
    Rycok napisał:
    mux1 kanal 55 jakosc 82% poziom 30%
    mux2 kanal 49 jakosc 82% poziom 30%
    mux3 kanal 41 jakosc 74% poziom 28%
    _cheetah_ napisał:
    Za niski poziom. Jakiś wzmacniacz o małym wzmocnieniu (10..15dB max) by się przydał. Możesz na upartego spróbować zasilania LNA-177 z napięcia +5V z dekodera lub TV (jeśli takowe dają) albo z zasilacza regulowanego - tyle, że to ersatz.


    chodzi mi po glowie cos takiego jak wzmacniacz AWS_144st. Czy on sie nada ?

    Rycok napisał:
    antena jest zamontowana na strychu poniewaz aktualnie nie mam gdzie zamontowac na zewnatrz.
    _cheetah_ napisał:
    Przy antenie na strychu jest podatność na zakłócenia impulsowe od wszystkiego w domu co ma cokolwiek wspólnego z elektrycznością. Kabel o jak najwyższym współczynniku ekranowania się przydaje, tudzież BARDZO staranne założenie złącz F i wtyków winno być. Ale czasami, zakłóceń nie da się całkiem wyeliminować.


    Aktualnie niewiele odbiornikow mam podlaczonych w pomieszczeniach pod strychem ... nowo wybudowany dom i wszystko w powijakach

    Rycok napisał:
    ale to nie zmienia faktu ze podlaczona antena z Lna-177 bezposrednio do TV ( przez gniazdko simon basic) bez zasilacza dawalo mi sygnal na poziomie 48% i jakosci 93%.
    _cheetah_ napisał:
    Czyli co - odbiór na samym kablu antenowym (niezasilany wzmacniacz w antenie to tak, jakby w ogóle nie podłączać do niej kabla antenowego)? Gdyby tak było, to oznacza złe założenie złącz oraz kabel antenowy będący takim kablem tylko z nazwy...


    szczerze to ... mnie tez to zdziwilo ale nie zglebialem bardziej tematu bo to bylo podlaczenie prowizoryczne do czasu zrobienia instalacji na cztery pokoje

    Rycok napisał:
    Zwrotnice taka chcialem poniewaz mam mozliwosc sciagania sygnalu z wisly
    _cheetah_ napisał:
    No, jeśli na dwie anteny - to tak.


    druga antena jest w drodze ale czy to wejscie na satke nie bedzie cos mieszac? bo szrzecze to satka jest tematem jeszcze odleglym.
  • Poziom 9  
    niewolno2 napisał:
    Do nadajnika Katowice "Kosztowy" kolega ma około 26 kilometrów, zakładając że ukształtowanie terenu jest płaskie i niema istotnych przeszkód po drodze to usytuowanie anteny na zewnątrz powinno znacznie poprawić odbiór sygnału.
    http://www.sat-charts.eu/nadajniki.php


    Nie twierdze ze nie poprawi tylko ze podlaczajac zwrotnice sygnal stracilem o jakies 16% mimo ze wczesniej nie bylo nawet podlaczone zasilanie na lna_177 co jak stwierdzil _cheetah_
    _cheetah_ napisał:
    Czyli co - odbiór na samym kablu antenowym (niezasilany wzmacniacz w antenie to tak, jakby w ogóle nie podłączać do niej kabla antenowego)? Gdyby tak było, to oznacza złe założenie złącz oraz kabel antenowy będący takim kablem tylko z nazwy...

    smigalem na kablu a nie na antenie :)

    Dodano po 8 [minuty]:

    jutro przelecę (bez podtekstow :D) wszystkie kable i sprawdzę czy gdzieś nie ma jakiegoś zwarcia. Przy okazji w opcjach tunera znalazłem ustawienia zasilania anteny wiec podłacze jeszcze raz Lna-177 i sprawdzę czy coś pomoże.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Witam.
    Rycok napisał:
    Przy okazji w opcjach tunera znalazłem ustawienia zasilania anteny wiec podłacze jeszcze raz Lna-177 i sprawdzę czy coś pomoże.

    A jak podłączyłeś kabel koncentryczny do anteny w momencie kiedy był odinstalowany LNA. :?:
    Wyjąłeś LNA i co dalej .

    Włóż (zainstaluj) LNA-177 i podaj zasilanie z tunera +5V (jak napisał _cheetah_) i powinno być OK.


    Rycok napisał:
    mux1 kanal 55 jakosc 82% poziom 30%
    mux2 kanal 49 jakosc 82% poziom 30%
    mux3 kanal 41 jakosc 74% poziom 28%

    Zobacz, że podane przez Ciebie kanały są właśnie z nadajników Katowice-Kosztowy :
    http://emi.emitel.pl/EMITEL/obiekty.aspx?obiekt=DODR_S1B


    Pozdrawiam.
  • Poziom 9  
    SP5ANJ napisał:
    Witam.
    Rycok napisał:
    Przy okazji w opcjach tunera znalazłem ustawienia zasilania anteny wiec podłacze jeszcze raz Lna-177 i sprawdzę czy coś pomoże.

    A jak podłączyłeś kabel koncentryczny do anteny w momencie kiedy był odinstalowany LNA. :?:
    Wyjąłeś LNA i co dalej .


    kabel podlaczylem bezposrednio pod antene w te miejsca gdzie mocuje sie lna-177


    SP5ANJ napisał:
    Włóż (zainstaluj) LNA-177 i podaj zasilanie z tunera +5V (jak napisał _cheetah_) i powinno być OK.


    Kable sprawdzone i nie ma zadnych zwarc. Podłączylem lna-177 i dalem zasilanie z tunera. Efekt mam jakosc sygnalu 0% sile 0%. Nic juz nie rozumie z tego

    Dodano po 48 [minuty]:

    problem rozwiązany :)
    na stronie kontak-simon.com.pl znalazłem specyfikacje gniazdka wraz z opisem podłączenia. Okazało się ze zasilacz do Lna-177 ma być podłaczony przed zwrotnica a nie tak jak pokazałem na obrazku za gniazdkiem na kablu do tunera. Przynajmniej tak mi sie wydaje ze teraz mam to dobrze podłączone
    kanal 41 jakosc 91% poziom 78%
    kanal 49 jakosc 91% poziom 77%
    kanal 55 jakosc (skacze pomiedzy 80 a 100%) poziom (74 a 76%)

    Poprawnosc podlaczenia anteny DVB-t
  • Poziom 17  
    Jak Ci się udało zamontować wzmacniacz dopuszkowy LNA177 do anteny Opticum AX1000?
    Do niej pasuje tylko dedykowany wzmacniacz AX-11.

    Piszesz że wyjąłeś wzmacniacz i podłączyłeś kabel tam gdzie się podłączało wzmacniacz czyli nie miałeś wtedy symetryzatora?

    Z tego co wiem to gniazda RTV raczej nie przenoszą zasilania do wzmacniacza anteny naziemnej, dlatego zasilanie musi być przed zwrotnicą/rozgałęźnikiem.
  • Poziom 9  
    yarecki16 napisał:
    Jak Ci się udało zamontować wzmacniacz dopuszkowy LNA177 do anteny Opticum AX1000?
    Do niej pasuje tylko dedykowany wzmacniacz AX-11.

    Piszesz że wyjąłeś wzmacniacz i podłączyłeś kabel tam gdzie się podłączało wzmacniacz czyli nie miałeś wtedy symetryzatora?


    To nie jest antena opticum raczej jakas podrobka ale wyglada identycznie. Poprostu zakupilem ja razem z Lna-177 a w antenie wyglada to tak jakby byla dodatkowa puszka na to. W kazdym razie wyprowadzone sa dwie srobki.

    Jesli symetryzator to co jest przy zasilaczu gdzie sie podlancza kabel ekranowany to byl ale zasilacz nie byl podlaczony

    Dodano po 19 [minuty]:

    Jeszcze jedno pytanko.
    Jesli zakupil bym druga antene z lna-177 i podlaczyl bym ja pod ta instalacje to wystarczy mi ten zasilacz ktory mam czy musze zakupic drugi ? czy moze zakupic AWS-144ST ?


    Zadbaj o Naszą polszczyznę.
    Regulamin pkt 3.1.13.
    Popraw wpisy . [SP5ANJ]
  • Poziom 43  
    Rycok napisał:
    Jesli symetryzator to co jest przy zasilaczu gdzie sie podlancza kabel ekranowany to byl ale zasilacz nie byl podlaczony

    Zwykła wtyczka antenowa.
    Rycok napisał:
    Jesli zakupil bym druga antene z lna-177 i podlaczyl bym ja pod ta instalacje to wystarczy mi ten zasilacz ktory mam czy musze zakupic drugi ?

    Wystarczy ten co masz.
  • Poziom 10  
    Witam !

    Wydaje mi się , że podstawowy błąd to montaż anteny od razu z wzmacniaczem antenowym ( a raczej namiastką wzmacniacza antenowego ) .

    26 km od Kosztów , podobna odległosć od nadajnika na Skrzycznym - to wzmacniacz raczej potrzebny nie będzie , a już na pewno 30 dB .

    Dalej co do jakości elementów za kilkanaście złotych , to jakość jest odpowiednia do ceny .

    A więc jeśli jak podłączyłeś antenę bez wzmacniacza i efekt jest niezadawalający tz, od czasu do czasu pojawiają się piksele to przyczynę należy zdiagnozować mierząc sygnał i jakość przy antenie , jeśli nie ma czym tego zrobić to musimy popracować na wyczucie .

    Zakładam , że sygnał jest trochę za słaby to dobrym rozwiązaniem może być dobry wzmacniacz z regulację wzmocnienia np:

    Firmy Emme Essy , zasilany napięciem 12 V z istniejącego zasilacza

    http://www.satsklep.pl/pl/p/Wzmacniacz-Emme-Esse-83211-1-we.-20-dB-/666

    albo

    Firmy Johansson , do którego w komplecie jest zasilacz 24

    http://www.satsklep.pl/pl/p/Wzmacniacz-Johansson-73222434-for-DVB-T-10-25-dB/542

    Nie mam pewności co do funkcjonowanie sumatora / zwrotnicy sygnałów firmy Mezon , w praktyce tego nie używałem , ale skupiamy się na początku na poprawności odbioru programów DVB-T , a następnie jak rozwiążemy ten problem to sumujemy sygnały radiowy i telewizyjny .

    Podsumowując to nie da się zbyt często robić instalacji odbiorczych tanio i dobrze .

    A tak na marginesie bardzo dobrym rozwiążaniem może być antena AT 100 firmy Blue Line , która nie wymaga montażu na dachu budynku i nie stwarza problemów przy odbiorze w miejscach zlokalizowanych blisko nadajnika , mimo wbudowanego wzmaniacza .

    Poniżej prezentacja tej anteny na youtube:

    http://www.satsklep.pl/pl/p/Antena-DVB-T-Blue-Line-AT-100/1010
  • Poziom 9  
    johann47 napisał:
    Witam !

    Wydaje mi się , że podstawowy błąd to montaż anteny od razu z wzmacniaczem antenowym ( a raczej namiastką wzmacniacza antenowego ) .

    26 km od Kosztów , podobna odległosć od nadajnika na Skrzycznym - to wzmacniacz raczej potrzebny nie będzie , a już na pewno 30 dB .


    Witam
    Ja nic takiego nie pisalem ze mam 26 km do Kosztowy. Wedle wyliczen na geoportalu odleglosc do Kosztowy w moim wypadku to 33km a do Skrzycznego 39km. Antene z wzmacniaczem czy tez pseudo wzmacniaczem byla zkladana dlatego iz nie mam mozliwosci zamontowania jej na zewnatrz. W kazdym razie wszystko dziala jak nalezy :)