Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
flexghzflexghz
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

lenovo G780 - Wi-fi niby "n" ale max 72 mbps dlaczego nie 150 ?

25 Gru 2013 22:41 14040 23
  • Poziom 9  
    Witam. Mam problem z kartą wi-fi, powinna działać w standardzie "n" 150 mbps a jest ograniczona do 72 mbps.

    Laptop to lenovo g780 ah a karta wifi to Broadcom 802.11n Network Adapter.

    Komputer brata toshiba satellite c55-a-1h9 łączy się z routerem z pełną prędkością 150 mbps

    na obu laptopach jest win 8.1

    Czy da się uzyskać większą prędkość przez wifi ?
  • flexghzflexghz
  • Poziom 43  
    Przeinstaluj sterowniki do karty i podaj model routera, z którym pracuje. Plus wynik skanowania sieci z programu inSSIDer.
  • Poziom 9  
    Witam. Nie dałem za wygraną .... wykręciłem kartę znalazłem numer seryjny i googlowałem dalej. wszystko wskazuje na to że jest to karta jak to ktoś określił 1x1. Karta wifi jest razem z modułem bluetooth, są do niej podłączone TYLKO dwa kabelki jeden od wifi a drugi od bluetooth i dlatego jest ograniczenie do 72 Mbps z powodu tylko jednej anteny do wifi .....
    Niestety producent nie napisał dokładnych parametrów a jedynie 802.11 b\g\n ....

    Czy jest możliwość wstawienia innej karty wifi ? i np podłączyć antenkę od BT jako drugą do wifi ( nie używam BT - zawsze mam wyłączone ), czy lepiej kupić kartę na usb ...
  • flexghzflexghz
  • Poziom 11  
    Mam taką sama kartę i faktycznie jeśli uda mi połączyć z moim routerem to mam 72mb połączenia. Karty tak łatwo nie zmienisz ponieważ są wgrane do Biosa tylko karty pobłogosławione przez Lenovo i nawet tak samo wyglądająca i ten sam typ nie spasuje jeśli nie jest na liście w biosie której notabene nie można odczytać które karty pracują.Ja jednak mam inny problem moja karta nie pracuje w systemie właśnie "n" bo b/g bez problemu ,pojawia się ikona ograniczone i nic więcej się nie da zrobić dopiero jak wybiorę w routerze żeby rozsiewał tylko b/g to karta łączy się (oczywiście inne komp. z tego routera się łączą i to w standardzie n) na tą chwile laptop mam w serwisie gwarancyjnym drugi raz bo za pierwszym razem nie stwierdzili usterki.Czy ktoś ma ten sam problem może powie jak zmusić serwis żeby wymienił kartę a nie tylko testował
  • Poziom 9  
    Witam.

    miałem z tą kartą podobny problem, jeśli nie identyczny.... ale nie myślałem że jest to wina samej karty a systemu.


    Mam win 8 ten podstawowy i system nagle zdecydował za mnie że sieć z którą się łącze jest publiczna, co za tym idzie jest ograniczona i nie wiem czemu bardzo problemowo się z nią łączył i co chwile rozłączał !!

    Nic nie mogłem zrobić, żadne ustawienia a nawet przywrócenie ustawień fabrycznych nie pomogło. Gdyby była to wersja PRO istniała by zmiana sieci z publicznej na prywatną.

    Po jakimś czasie znalazłem w sieci aby po prostu we właściwościach sieci "na siłę" włączyć udostępnianie plików i system sam zmieni na sieć prywatną.....
    Zrobiłem tak i po restarcie systemu miałem sieć prywatną, komputer łączył się bez problemu i nie rozłączał się.

    DODAM :

    Połączenie z routerem było znacznie lepszej jakości gdy ustawiłem wszędzie na standard G razem z kompatybilnością i całkowicie bez sensu jest na siłę wyciskać maksymalnie ile może ta "śmieszna karta" przynajmniej w moim przypadku :)

    Może się ktoś wypowie obeznany w temacie sieci .....

    mam prędkość łącza do 10mbps w rzeczywistości jest to ok 6 mbps
    karta praktycznie łączy się z prędkością ok 30 mbps w technologii G więc jeśli dobrze myślę to bez sensu jest wyciskać siódme poty z karty kosztem jakości połączenia skoro sam internet jest wolniejszy.....
  • Poziom 11  
    Może i masz racje po co w domu tylko że ja mam net 30Mb ( w nocy 60 i więcej) a realne połączenie w standardzie g to około 18Mb może i wystarczy .Ale teraz weź pod uwagę że tym lapkiem wyruszasz poza dom i dostajesz się pod sieć która pracuje w b/g/n i twoja karta oczywiście wybiera n (bo nie ma możliwości wybrania w ustawieniach karty w jakim standardzie ma działać) i co widzisz cudowny żółty trójkąt .Ja mam laptopa na gwarancji więc meczę ich torszke niech kombinują co z tym fantem zrobić.
  • Poziom 9  
    Zgadzam się ....
    Opisałem swój przypadek.

    Próbowałem kartę wi-fi na usb oczywiście n150 było napisane i faktycznie odczułem różnice (zwłaszcza w transferach miedzy komputerami ) ale wiadomo dodatkowa plątanina kabli dodatkowe urządzenie nijako ma się do mobilności laptopa.
    Ale to chyba jedyne wyjście karta wifi na usb 3.0

    Jeśli możesz to napisz później rezultat wizyty twojego lapka w serwisie, jestem ciekaw orzeczenia specjalistów :)
  • Poziom 11  
    torchę to potrwa bo dopiero co poszedł do serwisu ale dam znać jak wróci
  • Poziom 16  
    I co, jak po serwisie?
  • Poziom 11  
    Milczę ponieważ komputer dalej w serwisie i jeszcze nie wrócił ,po 2 tyg od wysłania otrzymałem informacje że serwis oczekuje na części ( a jednak coś jest uszkodzone sobie myślałem bo za pierwszym razem nie stwierdzili usterki) i mam czekać kolejne 2 tyg. Dzwonie po kolejnych 2 tygodniach i otrzymuje informacje że Lenovo zrezygnował z dotychczasowego serwisu ( jabil bydgoszcz) i komputer jest wysyłany do innego serwisu i tu już nie mogli określić jak długo mam czekać. 3 03.2014 kolejny telefon i informacja że jest naprawiany jak by to nie brzmiało będę dzwonił ponownie jutro bo system powiadamiania klienta o procesie naprawy droga meilową od ponad pół roku. Odezwe się jak wreszcie wróci ale sam nawet nie wiem kiedy
  • Poziom 11  
    Otrzymałem komputer z oczywiście nie naprawioną usterką o dziwo wrócił z Niemiec z okolic Essen bo tam obecnie jest serwis Lenovo.
    Oczywiście zgłosiłem ponownie że usterka nie została naprawiona i to że podobno czekano na części .Szef infolinii ponownie prosił abym wysłał komputer do serwisu.
    Mocno się zastanawiałem nad tym faktem(czy ponownie wysłać i znów czekać, komputera nie miałem od 7 .01.14) grzebałem raz jeszcze w ustawieniach karty sieciowej i doszedłem do wniosku czego faktycznie wcześniej nie zrobiłem że załączyłem opcje FIPS i o dziwo połączenie zestawiło sie prawidłowo zniknął żółty trójkącik ale jest małe ale połączenie tylko 54Mb. Na razie tak zostanę przy tym ale kupię micro kartę wifi na usb ale zgodną z win 8.1 a tych mało.
  • Poziom 9  
    Witam. A gdzie dokładnie można tę opcję znaleźć ?
    U mnie była instalka czystego systemu (nie sygnowanego przez LENOVO) na innym dysku (SSD).
    Do tej pory wszystko działa jak trzeba problem znikną.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 11  
    Oto ścieżka do opcji FIPS -Centrum sieci i udostępniania-zmień ustawienia karty sieciowej-wybrać kartę sieciowa-właściwości sieci bezprzewodowej-zakładka zabezpieczenia(tam gdzie hasło do sieci)-ustawienia zaawansowane-zaznaczyć opcje FIPS.
    Mnie to zdecydowanie pomogło łączy się szybciej niż wcześniej nawet po hibernacji trwało to zdecydowanie dłużej ,nie zrywa połączenia-jedyny problem że działa tylko w standardzie "g" ale mogę mieć w routerze załączone fixed b/g/n dla innych urządzeń które działają w "n"
  • Poziom 20  
    Witam. Dołączam się do pytania posiadam Laptopa Samsung RF710 i również pokazuje mi na karcie bezprzewodowej 72Mb/s co należy zrobić, aby było 150Mb/s? Router jest nowy z UPC posiada technologie "N" karta w laptopie również obsługuję standard "N"
  • Specjalista Sieci, Internet
    Jakub365
    Na tyle się zestawiło połączenie komputera z modemorouterem UPC.
    Chcesz by było lepiej, potrzebny lepszy sygnał, który dociera do komputera.

    Jaka prędkość wykupiona u ISP?.
    Jaki dokładnie sprzęt od ISP?.
  • Poziom 20  
    jestem 3m od routera, kiedy podłącze LAN idzie ok. 30mb/s, a przez WIFI ok.20mb/s. Jedynie testując na stronie UPC z ich serwera przez kabel idzie non stop 60mb/s, ale mam jeszcze innego dostawcę i tam mogę testować na różnych testerach, stronach gdzie pobieram pliki i idzie więcej niż tu na UPC.
    Prędkość 60mb/s
    Sprzęt Ubee EVW3226
    Proszę o szybką pomoc, ponieważ jeśli to tak ma działać to wezmę coś tańszego u innego operatora, a mam jeszcze 5 dni na rezygnację.
  • Specjalista Sieci, Internet
    Jakub365 napisał:
    3m od routera, kiedy podłącze LAN idzie ok. 30mb/s, a przez WIFI ok.20mb/s

    To skąd pewność, że to nie wina zawalonego eteru?.
    Jakub365 napisał:
    mam jeszcze innego dostawcę i tam mogę testować na różnych testerach, stronach gdzie pobieram pliki i idzie więcej niż tu na UPC.

    Takimi testerami, to możesz sobie pogodę sprawdzić, a nie prędkość łącza.
    Tutaj pobierz plik 5 GB, i zobacz wynik pobierania:
    ftp://ftp.atman.pl/
    Jakub365 napisał:
    Sprzęt Ubee EVW3226

    Przełącz go w tryb mostu, kup własny router, a nie liczycie wszyscy na super sprzęt od operatora.

    Też mam UPC, też 60 Mb, modem Cisco 3212 i router Asus RT-18U i nie mam problemów.
  • Poziom 20  
    bez przesady, że te testy nic nie dają. Pracuję w firmie gdzie dostarczamy neta i tam zawsze, kiedy wejdę na speedtesta czy nocgts idzie prędkość taka jaką oferujemy czyli max 64mb/s i to na routerach asus za 60zł.

    Wg twojej stronki radiowo idzie mi 34mb/s czyli wynik ok, ale w dalszym ciągu zastanawia mnie dlaczego nie zepnie się na 150mb/s?

    Przestawiłem router w 5ghz i na telefonie również idzie ok 20mb/s

    Przestawiając ten router w bridge myślisz, że powinno być lepiej?
  • Poziom 9  
    Witam. Wskazówka kryje się w samej karcie Wi-Fi w laptopie, jeśli jest tak jak u mnie że karta wifi jest razem z bluetooth to technicznie nie uzyskasz 150 tylko właśnie max 75. Sprawdź to, wydaje mi się że jak rozkrecisz pokrywę od Wi-Fi to do niej powinno iść normalnie dwa białe przewody, a jeśli jeden z nich to czarny to znaczy że jest to karta z bt . Mogę się mylić ale tak jest u mnie biały i czarny a u żonki są dwa białe i ona ma 150. Wkurzyłem się na to i używam karty na USB i dopiero teraz widzę zasadniczą różnice. Pozdrawiam
  • Specjalista Sieci, Internet
    Jakub365
    Zainstaluj InSSIDera i wstaw tutaj wynik sieci, tam gdzie jest problem,
    tak, by wszystkie sieci było widać.
    Jakub365 napisał:
    Przestawiając ten router w bridge myślisz, że powinno być lepiej?

    Wtedy musisz kupić Swój własny router i podłączyć do tego modemu.
  • Poziom 20  
    KOCUREK1970 zrobiłem jak piszesz, modem z UPC ustawiłem w Bridge do niego podłączyłem TP-LINK 740, kabel wpiąłem w WAN neta nie było, następnie w LAN to samo, wyłączyłem DHCP w tplinku i dalej bez neta. Czy muszę w tym przypadku dzwonić do UPC i podać i MACa nowego routera?
    Kolejna sprawa to pożyczyłem sobie kartę Wifi tplinka 150mb/s i łącząc się z routerem UPC dalej mam 75mb/s, lecz kiedy łączę się już z TPLINK spina mi się na 150mb/s. Problem nie leży czasem w zabezpieczeniu routera od UPC?
    Mam ustawione WPA-Personal, WPA/WPA2 i AES+TKIP
  • Specjalista Sieci, Internet
    Jakub365 napisał:
    Czy muszę w tym przypadku dzwonić do UPC i podać i MACa nowego routera?

    Nie, jedyne co musisz, to na 30 sekund wyłączyć modem i router, potem włączyć router i włączyć po tych 30 sekundach modem.
    Jakub365 napisał:
    wyłączyłem DHCP w tplinku i dalej bez neta

    DHCP włączone.
    Jakub365 napisał:
    Problem nie leży czasem w zabezpieczeniu routera od UPC?

    W trybie bridge, wifi znika z UBEE, więc nie ma to znaczenia.
  • Poziom 20  
    Poddaję się:/ działa mi na tp linku, ale prędkość pobierania to 20mb/s to już bez tp linka idzie mi 35mb/s po wifi testując na stronie UPC. Trudno niech już tak zostanie jak jest, jak będę potrzebował czegoś szybciej to podepnę się po prostu kablem:)

    Może jeszcze uda się ustalić dlaczego na zewnętrznej karcie z tp linkiem spina się na 150mb/s, a na modemie UPC już nie? Nie obsługuję on technologi "N"?
    Na dobra sprawę gdyby laptop spiął mi się z tym modemem na 150mb/s to prędkość pewnie byłaby ok 50mb/s
  • Poziom 26  
    Jakub365 napisał:
    Poddaję się:/ działa mi na tp linku, ale prędkość pobierania to 20mb/s to już bez tp linka idzie mi 35mb/s po wifi testując na stronie UPC. Trudno niech już tak zostanie jak jest, jak będę potrzebował czegoś szybciej to podepnę się po prostu kablem:)

    Może jeszcze uda się ustalić dlaczego na zewnętrznej karcie z tp linkiem spina się na 150mb/s, a na modemie UPC już nie? Nie obsługuję on technologi "N"?
    Na dobra sprawę gdyby laptop spiął mi się z tym modemem na 150mb/s to prędkość pewnie byłaby ok 50mb/s

    Witam
    Mój Z710 spina się na 300 ale praktycznie i tak ogranicza to neofiber po WiFi do 58, a po kabelku 62 to max bo na tyle synchronizuje mi się VDSL