Z całym szacunkiem, ale koledzy, którzy najechali na mój post zdają się opierać wyłącznie na przeczuciach. Nie jest to nawet teoretyzowanie, o praktyce i obliczeniach nie wspominając.
Po kolei:
Cytat:
....a nie wpłynie w znaczący sposób na moc strat -> Dobrze że jest już po świętach, nie zgrzeszę myślą tak bardzo... Filtr RC przed bramką MOSFET-a aby ograniczyć zakłócenia przy kluczowaniu... grzałki. Opatentować! Miliony $$ czekają!
Kolego, proszę przeprowadź najpierw stosowne obliczenia bądź próby, nim wpiszesz takie rzeczy. Przy tak małych częstotliwościach przełączania czas otwierania i zamykania tranzystora nie ma większego znaczenia. Sterujesz grzałką, która będzie pobierała prąd ok. 8A a na wyjściu nie ma filtru. Czy uważasz, że przewodnik w którym płynie 8A i nagle przestaje nie spowoduje wygenerowania zakłóceń elektromagnetycznych? Oczywiście można to olać, godząc się z np. zakłóceniami w odbiornikach radiowych lub w najgorszym przypadku niestabilnością uC (zależy od sposobu podłączenia grzałki i przewodów).
Cytat: Połączyłbym równolegle 2 takie tranzystory (mniejsza moc strat) -> ciekawe, ciekawe...
jakiś problem z łączeniem równoległym?
Cytat: Jeszcze lepiej poszukać tranzystora o większym prądzie (min. 25A) i mniejszym Rdson -> Tia, ale nie sterować tego poprzez filtr RC
Jeszcze raz zwracam uwagę, że moc strat w tym układzie wynikać będzie z Rdson a nie z czasu przełączania
Cytat: 3. Jeśli tranzystor jest specyfikowany na napięcie bramki 4.5 V lub niższe, nie będzie potrzebny żaden tranzystor pośredniczący pomiędzy uC i bramką, a jedynie jeden rezystor rzędu 100R
Kolega ma na myśli tranzystor opisywany w katalogu jako "Logic-Level Gate Drive".
Jednak taki tranzystor ma napięcie progowe bramki około 2V (np. IRL530). Trzeba to uściślić - chodzi o to, że przy przy 5V na bramce jest już w pełni otwarty, ale Vgsth wcale nie wynosi 5V
Cytat: Częstotliwość PWM wybrałbym jak najniższą nawet 1Hz, przy bezwładności grzałki nie ma to znaczenia -> czyli przy wypełnieniu 1/256 zmiana stanu będzie co 255 sekund? To jest grzałka 100W, nie 100MW!
Może wyraziłem się nieściśle - chodziło o okres generowanego sygnału PWM. 1Hz - czyli zmiana stanu będzie co sekundę. Czy robiąc PWM na NE555 a nie uC kolega też by mówił o zmianach stanu, czy jako częstotliwość PWM podałby f wyjściową generatora?
Cytat: 4. 100W przy PWM 1Hz - albo to jest w ogromnym bloku który mocno akumuluje ciepło albo inaczej słabo to widzę
nie widziałem grzałki 100W, która przy przełączaniu co sekundę nie miałaby bezwładności. No chyba, że rozmawiamy o żarówce
Cytat: Ja najlepsze parametry regulacji przy bloku ~2 kilo stali, dwie grzałki po 1000W (400V) uzyskuję przy wyższych częstotliwościach (25Hz), ale steruję je poprzez SSR...
Takie obciążenia steruje się grupowo. Podobne to do PWM, ale tylko podobne.
Cytat: 1. 12V (przynajmniej tak jest na schemacie)
pytanie do autora dotyczyło samego źródła zasilania (rodzaj, sposób podłączenia). Tak więc precyzuję pytanie.