Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Megane 1.6 - USZKODZENIE PREDKOSCIOMIERZA

performans 06 Oct 2008 22:26 44904 37
Optex
    tucka
    Level 1  
    Z licznikiem miałem takie same problemy wymieniłem cały licznik i nic dalej nie działał .No i znalazłem przyczynę brak masy na czujnik choć miernik pokazywał że jest masa ale to była fałszywa masa jak dołączyłem masę bezpośrednio z pominięciem kabla czarnego ( został przecięty ) licznik ruszył szary sprawdziłem czy nie jest przetarty i daje sygnał do sterownika zapłonu oraz czy żółty ma napięcie po przekręceniu kluczyka .
  • Optex
    voltiur
    Level 2  
    performans wrote:
    Witam.

Mam problem. 2 dni temu podczas jazdy około 40 km/h prędkościomierz kilkakrotnie wychylił się nawet do 160 km/h. Potem wszystko wróciło do normy. A dziś od rana zarówno prędkościomierz jak i licznik kilometrów umarły całkowicie. Podobno tam jest elektroniczne przekazywanie informacji o prędkości. A w skrzyni podobno jest czujnik HALLA (ale gdzie go szukać ??)

Czy wie ktoś jak zdiagnozować uszkodzoną część i jak demontuje się tablicę ??

POMOCY RODACY !

również mam taki problem [renault megane rocznik 1996 1,4 benzyna] i po wymianie czujnika na skrzyni biegów problem nie zniknął. Rozbierając obudowę kolumny kierownicy zauważyłem tam przerwany ze starości czerwony kabel. Czy ktos moze mi cos poradzic lub ewentuaklnie poweidziec jak płynie sygnał z czujnika do prędkościomierza ?
  • Optex
    mareks11
    Level 2  
    silnik 1,6 66kw u mnie nie działał prędkościomierz i wskazania kilometrów,na lewym górnym rogu silnika nad alternatorem odłączył się przewód masowy podłączyłem go i wszystko działa
    wilczek35
    Level 2  
    WAZNE !
    Wiecie moze to zabrzmi dziwnie ale brak masy powodowal ze predkosciomierz wariowal jechalem 100 a pokazywal 160 180 i ciagle skakal. Poprzednicy pisali ze wymieniali czyjniki od predkosciomierza i nic nie pomagalo. Ja poczytalem troche i znalazlem. W renówce megance 1.6 1998 po lewej stronie nad alternatorem znajduja sie dwa kable od masy. przykrecone do karoserii one sa troszke schowane. Odkrecilem je przeczyscilem i licznik dzialaaaaa. Niby proste ale dokuczliwe. Wiec nie kupujcie czujnikow tylko upewnijcie sie czy kabel masuje. Pozdrawiam !
    nubus
    Level 10  
    koledzy proszę o pomoc! już mi ponad miesiąc nie działa wska\źnik prędkości.... mierzyłem napięcię w kostce i mam masę, 12v i 3 wtyk ma w granicach 16V ??????? skąd takie napięcie?? może to jest przyczyną ze locznik nie działa?? kiedyś skakał troche pokazywał, szalał od dodania gazu, a teraz całkowicie klap. mase posprawdzałem czujnik wymieniony (chwilowa poprawa) styki na kostce sprawdzone,,,, już nie mam pomysłu?? proszę o rade. pozdrawiam
    nubus
    Level 10  
    dziękuję za pomoc już naprawiłem:) brak przejścia w kostce, słaba masa ogólna silnika, i zacierający się czujnik prędkości...:) pozdrawiam
    kamil5144
    Level 1  
    Witam. Jestem nowy na tym forum. Posiadam Renault Megane 1997r. 1,9d classic najuboższą wersję bez abs poduszek powietrznych i elektrycznych szyb. jeżdżę tym ponad 1,5 roku i jak kupiłem to licznik chodził. Po pewnym czasie jadąc do pracy spojrzałem na licznik a on nie chodzi. zrobiło mi się to tak 1 rok temu. Gdy wyruszyłem w dalszą podróż licznik się załączył i chodził do końca dopóki nie zgasiłem silnika. Gdy zjechałem na stacje benzynową i wyruszyłem dalej już licznik nie chodził. Wiele czytałem na forum. Pisali że można zresetować licznik trzymając bolec od resetacji kilometrów i równocześnie włączyć zapłon, pisali równierz że czujnik na szkrzyni biegów może być zepsuty. Mowili rownież że w komorze akumulatora znajduje się skrzynka i tam może tkwić błąd. Nie wiem co mam myśleć i robić. Bardzo bym był wdzięczny za szybką odpowiedź na moje pytanie co bym mógł zrobić z tym niedziałającym licznikiem. Pozdrawiam!!!
    Przemo9826
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Sam znalazłeś odpowiedz co masz robić, czujnik na skrzyni sprawdz.