Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Versa MCU - Versa MCU - Aktualizacja firmware do wersji 1.02

bhtom 27 Dec 2013 17:04 3423 10
Optex
  • #1
    bhtom
    Level 38  
    Witam.

    Mam problem z aktualizacją firmware modułu MCU do wersji 1.02.
    Korzystam z przewodu ze złączem RS którym z Versą łączę się bez problemu. Po podłączeniu do modułu MCU i uruchomieniu programu do aktualizacji pojawia się następujący komunikat:

    Versa MCU - Versa MCU - Aktualizacja firmware do wersji 1.02

    Jeśli najpierw uruchomię program, a następnie odłączając zasilanie zrestartuję moduł pojawia mi się komunikat:

    Versa MCU - Versa MCU - Aktualizacja firmware do wersji 1.02

    W żaden sposób nie udaje mi się zaktualizować fw modułu.
    Spotkaliście się z podobnymi problemami?

    Pozdrawiam.
  • Optex
  • #2
    entermen
    Level 32  
    Jaka prędkość jest ustawiona na porcie?
  • Optex
  • #4
    mikan4
    Level 26  
    bhtom ja miałem coś takiego, ściągnąłem 2-gi moduł i identyczna sprawa, myślałem, że może ja coś zrobiłem nie tak, ale dwóch innych instalatorów miało identyczny problem, pomogła wymiana modułu na wersję 1.02 (niestety nie widzi pod softem czujek, trzeba je z palca dodać - później są widoczne jako nierozpoznane, ale da się je ustawić).
    Nadmienię, że po 45minutowej baaaardzo miłej rozmowie z działem technicznym satela, jedynym słusznym wnioskiem wynikającym z zaistniałej sytuacji było, że producent sam nie wie dlaczego tak jest, bo jakoś bardzo wnikliwie nie sprawdzali aktualizacji (raz zaktualizowali testowo moduł mcu, wyszło więc zawsze się uda).
  • #5
    bhtom
    Level 38  
    Witam,

    Ja męczyłem się dość długo bez rezultatu. W końcu zdemontowałem moduł. Podłączyłem "na stole" pod zasilanie 12V z aku. Po którymś resecie zasilania udało się moduł zaktualizować. W trakcie problemów dzwoniłem do Satela, nie wiedzieli dlaczego tak jest. Od razu stawiali na problem w połączeniu (przejściówka USB - RS232). Jak powiedziałem, że korzystam ze sprzętowego RS-a, Pan w słuchawce zamilkł, nie umiał mi pomóc. Póki co moduł zaktualizowałem i działa, ale nie sprawdzałem, czy widzi najnowsze czujki stłuczenia szkła MGD-300. To przecież w związku z nimi powstał nowy fw modułu.
    Do Satela napisałem nowe zgłoszenie opisujące problem, ale do dzisiaj nie otrzymałem odpowiedzi.
    Postu na razie nie zamykam. Czekam na spostrzeżenia innych Kolegów.

    Pozdrawiam.
  • #6
    mikan4
    Level 26  
    Mi po 30 minutach (również poinformowałem że testowałem na przelotce i na sprzętowym rs-ie) miły Pan kazał palcem dotknąć "procesora", po czym 5 minut później stwierdził że najprawdopodobniej uwaliłem procka poprzez ładunek elektrostatyczny z ręki (moduł działał, tylko nie przyjmował upgrade'u). A na koniec stwierdził, że w sumie tak do końca to nie wie, co z nim jest i to jest pierwszy taki przypadek, bo instalatorzy chwalą, że upgrade robi się banalnie. :D
    Ten przypadek nadaje się do kwiatków instalatorskich.
    Dzięki za info, spróbuje bo jeszcze ten mcu mam u siebie, może aku coś da ;)
  • #8
    mikan4
    Level 26  
    U mnie mogłeś resetować moduł ile się da, nie wychodził z "waiting for ISP mode", tylko że nie próbowałem z aku bezpośrednio brać zasilania
  • #9
    bhtom
    Level 38  
    To spróbuj i daj znać czy się udało. Podłącz tylko zasilanie i przewód komunikacyjny. Magistrali nie podłączaj.

    Pozdrawiam.

    PS: Dostałem od Satel-a plik konfiguracyjny do przetestowania. Nie testowałem go bowiem mnie udało się zaktualizować moduł wcześniej.
  • #10
    iwi1
    Level 17  
    Witajcie.
    Potwierdzam problemy z podłączeniem czujników do MCU.
    Zgodnie z wytycznymi zaktualizowałem centralę do najnowszej.
    Wersja MCU 1.02 - też najnowsza.
    Czujnik jeden nie działał więc został wymieniony na nowy, ale dalej nie rozpoznaje go MCU - nie reaguje na otwarcie sabotażu.
    Reset central do ustawień domyślnych zrobiony
    Odłączenie zasilania zrobione.
    Potem wyszukiwanie modułów - wszystko prawidłowo.
    Potem dodawanie czujników - i lipa. Nic nie znajduje - nie pojawia się w ogóle komunikat, że numer seryjny jest niepoprawny itp.
    Nie wiem jakim cudem to dopuścili do sprzedaży - jutro składam reklamację u dostawcy i dam znać jak coś wymyślą.
  • #11
    arek1973
    Level 11  
    Dziś miałem podobny problem z aktualizacją Versa MCU mimo wielu prób nie udało się z aktualizować do najnowszej wersji ale kilka postów wyżej jest soft nowszy od mojego , jego udało się wgrać i w następnej kolejności wgrałem najnowszy bez problemowo.Poprzedni soft z 2011r zaktualizowany do wersji 1.02 z 2013 a dopiero do obecnego 1.09 z 2017r.