Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

HD 6950 - Karta nie działa po wyczyszczeniu jej

Crothar 28 Gru 2013 02:08 1242 11
  • #1 28 Gru 2013 02:08
    Crothar
    Poziom 8  

    Witam,
    Wyczyściłem kartę graficzną z kurzu po czym ponownie ją podłączyłem niestety odmawia posłuszeństwa
    rzeczy które już zrobiłem:
    -reset bios'u
    -parokrotne wyjęcie i wsadzenie karty
    -podłączenie innej karty graficznej - wszystko działało więc zakładam że gniazdo i reszta podzespołów działa
    -obejrzałem styki karty i nie są w zadnym miejscu uszkodzone

    0 11
  • #2 28 Gru 2013 02:19
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Witaj,
    Czy podłączyłeś poprawnie dodatkowe zasilanie do karty?
    Co dokładnie zrobiłeś? Przedmuchałeś tylko, zdjąłeś tylko "górę" chłodzenia - zostawiając radiator na karcie i czyściłeś, czy zdjąłeś całe chłodzenie (radiator) z karty?

    0
  • #3 28 Gru 2013 02:27
    Crothar
    Poziom 8  

    Chłodzenie to twinfrozr III zapomniałem napisać, właśnie bardzo mało zrobiłem, jeden wentylatorek odkręciłem bo pod nim sporo kurzu się nagromadziło i pozbyłem się go używając patyczków do uszu i spirytusu, spód karty delikatnie odkurzyłem i tyle.
    Co do dodatkowego zasilania wydaje mi się ze podłączyłem dobrze, próbowałem nawet parę razy - dwa 8 pinowe złącza

    0
  • #4 28 Gru 2013 02:28
    kiss39
    Poziom 33  

    Może to jak już umieścisz kartę w komputerze to odinstaluj i ponownie zainstaluj sterowniki.

    0
  • #5 28 Gru 2013 02:44
    Crothar
    Poziom 8  

    kiedy umieszczam tą nie działającą grafe to monitor pozostaje czarny, bios wydaje z siebie 5 piknięć a ten dr. debug czy jak to się tam nazywa podaję błąd d6.

    Dodano po 2 [minuty]:

    @kiss39 zrobiłem nawet formata ale sterowniki windows zainstalował do tej zastępczej karty, myślisz że instalacja sterowników do tej która nie działa pomoże? myślałem że nawet bez zainstalowanych sterowników powinno się to wszystko uruchomić tylko po prostu w niskiej rozdzielczości żebym miał szansę zainstalować sterowniki

    Dodano po 8 [minuty]:

    Jutro będę miał możliwość przedmuchania tej karty sprężonym powietrzem, może to coś pomóc?

    0
  • #6 28 Gru 2013 15:34
    kiss39
    Poziom 33  

    Przedmuchanie sprężonym powietrzem całej karty nić nie da, tu trzeba rozkręcić cały radiator dokładnie oczyścić z kurzu, przedmuchać, zdjąć stara pastę i nałożyć nową i skręcić całość z radiatorem.
    Jeżeli przeczyściłeś styki karty i magistrale pł głównej np: z kurzu. Usterka i zachowanie karty "Czarny Ekran " może świadczyć o tym, że karta może nie dostawać odpowiedniego zasilania na wtyk PIN-6 lub ma uszkodzone kondensatory albo świadczy o uszkodzeniu karty po przez podkręcanie i spalenie karty. :)

    miejmy nadzieje ,ze to tylko kondensatory, które można wymienić.



    Podaj jeszcze Płytę główna może masz zintegrowana kartę graficzną?

    0
  • #7 28 Gru 2013 17:25
    Crothar
    Poziom 8  

    Asrock p67 pro3, nie mam na niej zintegrowanej karty.
    Samej grafy nie podkręcałem. Szczerze wątpie że uszkodziłem fizycznie na niej coś, no ale zobaczymy jutro co mi powie szpec z serwisu, narazie daruje sobie to sprężone powietrze skoro tak mówisz.

    0
  • #8 28 Gru 2013 20:09
    kiss39
    Poziom 33  

    może to wina Zasilacza jak made in China :)

    Pisałeś " bios wydaje z siebie 5 piknięć "

    Kody dźwiękowe Bios

    HD 6950 - Karta nie działa po wyczyszczeniu jej

    0
  • #9 28 Gru 2013 20:24
    Crothar
    Poziom 8  

    zasilacz kupowałem bardzo dobry z myślą o przyszłości a dźwięki biosu i kod dr. debugera sprawdzałem wcześniej i odnoszą się do grafiki właśnie. Zresztą tak jak pisałem po podłączeniu zapasowej karty graficznej wszystko działa bez zarzutu więc raczej coś nie tak z tą 6950 musi byc. Jutro też spróbuje ją podłączyć do innego komputera od kolegi szpeca który przyjedzie się jej przyjrzeć. Mam nadzieję że nie będe musiał nowej grafy kupować drogie ustrojstwa:P

    0
  • #10 28 Gru 2013 23:12
    kitor
    Poziom 34  

    Cytat:
    zasilacz kupowałem bardzo dobry

    Marka i model?

    A poza tym obejrzyj ją dokładnie od strony odkurzanej, bo wygląda na uszkodzenie jakiegoś elementu/zabicie ESD.

    0
  • #11 29 Gru 2013 17:03
    kiss39
    Poziom 33  

    Podaj jakiej pasty termoprzewodzącej ożywasz ?

    0
  • #12 01 Sty 2014 03:35
    Crothar
    Poziom 8  

    Winna była karta, sprawdzana w dwóch innych PC nie działała. Została rozebrana i nie znaleziono żadnych oznak spalenia/uszkodzenia - diagnoza nie jest pewna ale możliwe że spirytus się dostał tam gdzie nie powinien. Zasilacz to CoolerMaster Silent Pro M600 600W. Karta parę miechów po gwarancji więc planuję zakup nowej. Dziękuję wszystkim za pomoc.

    0