Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Audi Chorus - Wpisywanie kodu do odblokowania radia

28 Gru 2013 12:00 19428 26
  • Poziom 9  
    Witam.

    Mam problem z wpisywaniem kodu do radia Audi Chorus. Otóż, wyjąłem radio z deski, wziąłem do domu, podłączyłem zasilanie (+14V) pod kostkę A (piny 7 i 8). Po uruchomieniu radia pojawił mi się napis SAFE, który po chwili gaśnie.
    Wciskając i przytrzymując przyciski TP+RDS napis SAFE pojawia się ale co kilka sekund miga i tak bez końca. Nie pojawia mi się liczba 1000.

    Zaznaczę, że wyjąłem radio po to by je tymczasowo zastąpić innym. Nie ma to wpływu na to, po prosu chcę je odblokować. Kod posiadam (nie wiem jeszcze czy jest właściwy), jednak nie umiem go nigdzie wpisać.

    Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? W czym może tkwić szczegół?

    Pozdrawiam.
  • Admin grupy komputery
    robertotg napisał:
    podłączyłem zasilanie (+14V)
    Podłącz 12V.
  • Poziom 33  
    Podłączyłeś dwa + na zasilanie :?:
  • Poziom 40  
    Tam potrzeba 3 PLUSÓW i jest to w google.I 14V powinno być ok.
  • Poziom 36  
    Ireneo napisał:
    Tam potrzeba 3 PLUSÓW i jest to w google.I 14V powinno być ok.


    Bzdura - NIE POTRZEBA 3 PLUSÓW TYLKO 2 !

    UB+ i Acc .

    Dodano po 1 [minuty]:

    robertotg napisał:
    Mam problem z wpisywaniem kodu do radia Audi Chorus.


    Jaki chorus ?

    Są 3 typy .

    Chorus 1 , chorus 2 i chorus CD .
  • Poziom 9  
    Podłączyłem "+" pod pin numer 7 w kostce A oznaczony jako U z indeksem B. "-" podłączyłem pod pin 8 w kostce A oznaczony jako masa. Napięcie rzeczywiste podłączone pod te dwa piny to 13,6V.

    Poniżej zdjęcie i schemat

    Audi Chorus - Wpisywanie kodu do odblokowania radia Audi Chorus - Wpisywanie kodu do odblokowania radia

    Dodano po 2 [minuty]:

    Aha,

    Mam takiego chorusa (chyba I)

    Audi Chorus - Wpisywanie kodu do odblokowania radia
  • Poziom 33  
    To są zdjęcia z Twojego radia :?: Chodzi mi o opis kostek.
  • Poziom 9  
    Po lewej stronie (zdjęcie) to zdjęcie górnej pokrywy radia, a po prawej schemat z neta. Na dole zaś front radia.
  • Poziom 40  
    Obok mute plus S-kont i dwa kolejne plusy to Ub i ten obok po prawej-aczkolwiek nie zawsze,na pewno nie uszkodzisz.
    Jeżeli miga safe może prądu masz za mało z zasilacza.
    SZYMON BYDGOSZCZ napisał:
    Bzdura - NIE POTRZEBA 3 PLUSÓW TYLKO 2 !

    Widział kolega instalację fabryczną dla niektórych aut grupy vw?Są 2 stałe plusy i jeden acc.Nie w każdym oczywiście przypadku.
    http://elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/kable/dolkab.htm
    Zobacz schemat i uwagę.
  • Poziom 9  
    Podpiąłem w sumie 3 plusy: Ub, s-kont oraz obok Ub (taki wyłącznik z plusem); "-" podpiąłem pod masę. Nie wydaje mi się, żeby było zbyt mało prądu. Mam podpięte tylko radio, bez głośników, bez anteny, itp. Czy 1A to za mało? Podpiąłem dla testu jeszcze pin 6-ty, który odpowiada za podświetlenie przycisków - działa ale żeby był jak najmniejszy pobór prądu wypiąłem.

    Wygląda to tak: jak włączę radio to pokazuje się SAFE na kilka sekund i znika. Radio cały czas się świeci. Jak wcisnę TP + RDS pojawi się SAFE, mignie po około 1-2 sekundach, pojawi się znowu i znowu mignie i tak w kółko. Nie pojawia mi się 1000 celem wpisania kodu. Czy może być radio już do wywalenia? Czy może jeszcze coś da się zrobić? Myślę, żeby spróbowac podpiąć pod kostkę w samochodzie i sprawdzić czy efekt będzie ten sam. Jeżeli tak, to coś z radiem. Jeżeli nie, to znaczy że potrzeba jeszcze jakichś dodatkowych pinów. Myślę jednak, że radio może być do kitu. Jak myślicie? Nie uśmiecha mi się teraz przed sylwkiem w aucie grzebać - może po - ale wg mnie powinno to śmigać niezależnie od tego czy w aucie czy poza nim.
  • Poziom 36  
    Ireneo napisał:
    Obok mute plus S-kont i dwa kolejne plusy to Ub i ten obok po prawej-aczkolwiek nie zawsze,na pewno nie uszkodzisz.


    Z takimi poradami to zaraz spali radio !!!!!!

    NIE MA RADIA DO AUDI OPRÓCZ NAVI RNS-D GDZIE W MIEJSCU POWER ANT JEST + 12 V .

    Audi to nie VW !
  • Poziom 9  
    Sprawdziłem z zasilaczem, który daje 12V przy max prądzie 9A. Więc jest na pewno dość mocy by wydolić. Bez większych zmian. Cały czas tak samo się zachowuje.

    Dodano po 5 [minuty]:

    No to chyba kapa. Trza ten eeprom zczytać. Nie znam jednak nikogo w pobliżu, kto mógłby mi to zrobić. Ja nie dam rady więc się poddaję :(
  • Poziom 34  
    W nowo zakupionym WW z upadłej firmy który stał pod chmurką z półtora roku też nie można było wpisać kodu radia.Rozładowany do cna akumulator w samochodzie został wymieniony na nowy a radio uparcie milczy jak zaklęte.Okazuje się iż w samym radiu wewnątrz znajduje się akumulatorek mający za zadanie podtrzymanie pamięci kodu.Poinformowano nas iż należy odwiedzić serwis WW który dokona wymiany akumulatorka w radiu i na podstawie danych z dowodu rejestracyjnego ustali nowy kod dla radia.Cena tej operacji to 70 zł
  • Poziom 24  
    Witam. Bateryjka w środku :idea: Najprawdopodobniej już rozsypana Motorola. Standard. Powiedz nam kolego czy widać jakieś ślady lutowania koło tego procesora bo być może też piny tej Motoroli nie łączą z płytą. Pozdrawiam.
  • Poziom 40  
    SZYMON BYDGOSZCZ napisał:

    Z takimi poradami to zaraz spali radio !!!!!!

    Tego radia nie tak spali,i z tego co pisze nie spalił...
  • Poziom 9  
    Czy wszystkie piny tego procka Motoroli powinny być przylutowane? Czy mogą być jakieś "puste", które nie mogą być przylutowane?
  • Poziom 40  
    Generalnie mogą być puste ale z reguły i tak są przylutowane.Widać że było lutowane?
  • Poziom 9  
    Widać. Podeślę zdjęcie to oszacujecie czy może być coś nie tak...

    Dodano po 9 [minuty]:

    Mam nadzieję że dobry procek mam na myśli :)

    Audi Chorus - Wpisywanie kodu do odblokowania radia Audi Chorus - Wpisywanie kodu do odblokowania radia
  • Poziom 36  
    O k..a - jakiś papudrok próbował to radio rozkodować .
  • Pomocny post
    Poziom 24  
    Niestety. Najprawdopodobniej tak jak napisałem wcześniej masz wysypaną zawartość eeprom w Motoroli :| Pozostaje tylko oddać dobremu fachowcowi od radiocode. Sam niestety nie zrobisz. Pozdrawiam.
  • Poziom 40  
    Ono działało u Ciebie?Jak SZYMON BYDGOSZCZ pisze ktoś tam działał nieudolnie.
  • Poziom 33  
    Niestety ale często widzi się takie widoki, aż serce ściska, że ludzie potrafią doprowadzić do takiego stanu. To radio można jeszcze uratować tylko trzeba oddać w dobre ręce. Napisz kolego skąd jesteś to może, ktoś z Twojej okolicy się odezwie lub pozostanie wysyłka do kogoś z forum.
  • Poziom 9  
    Niestety tak już je kupiłem razem z autem, tyle że do tej pory się nim nie interesowałem. Postanowiłem że pora coś z nim zrobić.
    Jeżeli jest ktoś z okolic Tarnowskich Gór (woj. Śląskie) to z chęcią oddam do zrobienia za przystępna cenę lub tzw. flachę :)
  • Poziom 10  
    Do wprowadzania kodu jest kombinacja klawiszy Scan + RDS
    Sorry za pomyłkę ten kod jest do radia Audi Chorus ll z wyświetlaczem na środku i z przyciskiem SCAN
    Dzięki za zwrócenie uwagi - pozdrawiam
  • Poziom 25  
    Nie dość że wykopaliska, to jeszcze wprowadzasz kolego w błąd. Czy na dołączonym zdjęciu widzisz przycisk SCAN? To co napisałeś dotyczy innego radia.
  • Moderator Radia Samochodowe
    Wykopalisko - zamykam.