Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Indesit Idl 40 - Po włączeniu pobiera i zaraz wypuszcza wodę - miga 1 i 3 dioda

28 Dec 2013 17:04 4305 6
  • Level 9  
    Witam,
    mam problem ze zmywarką Indesit. Zaraz po włączeniu słychać jak zaczyna pobierać wodę, następnie jest chwila przerwy i po kilkunastu sekundach zaczyna wylewać wodę i zaczynają migać 1 i 3 dioda, zmywanie nie jest kontynuowane. Czytałem w poście Link, analogiczna sytuacja, niestety nie podano tam ostatecznego rozwiązania problemu.
    Będę wdzięczny za pomoc, bo serwisant jak był to podmuchał w przewody i stwierdził, że jakby wiedział, że to ten model i marka to wcale by nie przyjeżdżał bo części drogie i trzeba je sprowadzać. Po jego wizycie przez ok. 2 tyg. działała ok.
    Pzdr.
    [30.03.2021, darmowy webinar] Nowoczesna diagnostyka maszyn, monitorowanie i przewidywanie awarii. Zarejestruj się
  • Level 2  
    Mam podobny problem ze zmywarką tej samej firmy. Gdy włączam zmywarkę pobiera ona wodę, następnie przez ok. pół minuty jest ok, a następnie zmywarka zaczyna wylewać wodę ;/. Co prawda zmywarka nie jest najmłodsza, ale do tej pory służyła nienagannie.
    mrowek55 wrote:

    Będę wdzięczny za pomoc, bo serwisant jak był to podmuchał w przewody i stwierdził, że jakby wiedział, że to ten model i marka to wcale by nie przyjeżdżał bo części drogie i trzeba je sprowadzać.

    Niestety się zgadzam, jak usłyszałam ile kosztują części to już wolę odłożyć trochę więcej i kupić nową zmywarkę.
  • Level 9  
    Wczoraj rozkręciłem ponownie zmywarkę, która znów od dłuższego czasu stoi nieużywana z powodu awarii. Sprawdziłem "na krótko" pompę do odpompowywania wody i działa bez zarzutów. Przy próbie uruchomienia drugiej pompy, tej do podawania wody do ramion zmywających, "wiatraczek" tylko drgał i nie chciała ruszyć. Po ruszeniu śrubokrętem wiatraczka okazało się, że ma dość duże opory. Po szybszym przekręceniu śrubokrętem osi silnika opory ustąpiły i po podłączeniu do sieci pompa ruszyła. Po zmontowaniu wszystkiego "do kupy" pierwsze zmywanie zostało wykonane prawidłowo. Niestety kolejne zakończyło się zaraz na początku cyklu wypompowaniem wody, czyli znów zmywarka nie działa tak jak wcześniej. Co nie tak może być z tą pompą, czy to jest ewidentny moment na jej wymianę ? Czy ktoś spotkał się z podobną awarią/naprawą ?
  • Level 11  
    mrowek55 powiedź Mi czy poradziłeś sobie z tym. Dziś właśnie rozmontowuję tą zmywarkę, bo mam oczywiście ten sam problem. Nie wiem czy walczyć, czy od razu udać się po nowy sprzęt.
    --------------------------------------
    Edit:

    Już wszystko OK. Rozmontowanie pompy od dołu, plus dmuchanie w czarne węże od filtra obiegu zamkniętego, plus wymiana uszczelki na pompie spustowej jak najbardziej pomogły.
  • Level 9  
    Quote:
    plus dmuchanie w czarne węże od filtra obiegu zamkniętego


    o co z tym chodzi ?
  • Level 11  
    Nie wiem jak to się fachowo nazywa, w sumie to jest zbiornik z gąbką (chyba) i do niego idą dwa czarne węże. Przedmuchałem wszystkie które dałem rady zdjąć i póki co działa do teraz.
  • Level 11  
    Przy próbie uruchomienia drugiej pompy, tej do podawania wody do ramion zmywających, "wiatraczek" tylko drgał i nie chciała ruszyć. Po ruszeniu śrubokrętem wiatraczka okazało się, że ma dość duże opory. Po szybszym przekręceniu śrubokrętem osi silnika opory ustąpiły i po podłączeniu do sieci pompa ruszyła.

    W pierwszej kolejności wymień kondensator rozruchowy (koszt nie wielki). Jak to nie pomoże pompę należy rozebrać i sprawdzić łożyska zwłaszcza łożysko od strony turbiny, nie powinno być śladów podciekania wody.W przeciwnym wypadku świadczy to o uszkodzonym uszczelniaczu (łożysko koroduje i się blokuje)