Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lexmark Z65 brak koloru. Nie drukuje koloru. Uszkodzony tusz?

a.gry 26 Mar 2005 16:21 2088 2
    a.gry
    Level 16  
    Witajcie!

Piszę bo nie mogę pojąć dlaczego moja drukarka nie drukuje koloru (tusz mam nowy). Słyszałem że drukarka może uszkodzic tusz. Może ktoś wie , lub miał podobny problem. Pozdrawiam A.G.
  • Helpful post
    marwint
    Level 13  
    Witam
    1. Zaschniete dysze.
    2. Uszkodzony cartrigde.
    3. Zabrudzone lub uszkodzone styki w karetce.
    4. Uszkodzona płyta główna drukarki.
    ad1. Po pierwsze: czy to nowy oryginalny atrament Lexmarka czy regenerowany? Regenerowane cartrigde'e maja to do siebie że z racji tego że nie są nowe szybciej przysychają z racji obecności starego atramentu w okolicach dysz, poza tym mogło się zdarzyć że atrament był niewystarczająco lub niewłaścwie zabezpieczony po napełnieniu(dostało się powietrze pod taśmę itp, mogło się to zdarzyć również w oryginalnym atramencie).
    ad 2 Atrament może mieć uszkodzoną elektronię i wówczas nic już nie jesteś w stanie zrobić.
    ad 3 Jeżeli są wypalone(styki) to drukarka nadaje się na śmietnik, wymiana napewno nieopłacalna. Jeżeli brudne co się często zdarza, to oczyścić i po problemie(oczyścić również styki na samym cartrigde'u).
    ad 4 Jeżeli to elektronikato zalecenia jak w poprezednim pkt'cie(pierwsze zdanie).
    Metoda - po pierwsze wyjmij atrament i przyłóż do sysz chusteczkę, powiny się odbić trzy równomierne prostokąciki z atramentem. Jeżeli się nie odbijają to atrament jest zaschnięty. Jeżeli jest ok, to najlepszą metodą na sprawdzenie jest założenie atramentu do innej, srawnej drukarki. Reszta zotała już napisana.
    Pzdr Marcin
    a.gry
    Level 16  
    WItam .
    Tusz sie konczył i został napełniony wsadem InkTec LMI-1842C zgodnym z wymogami zasobnika. Po tym napełnieniu drukarka jeszcze troche drukowała , ale potem było coraz gorzej i w końcu wcale nie było widać nadruku. A po przyłożeniu husteczki chigienicznej do dysz jest widoczny odcisk wszystkich trzech kolorów. I teraz nie wiem czy mogłem uszkodzic zasobnik czy drukarke. pozdrawiam A.G.