Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HiFonics, ReAudio - Subwoofer gra zbyt cicho

darkonel 28 Dec 2013 21:16 3627 25
    darkonel
    Level 19  
    Witam szanownych Kolegów
    Podpowiedzcie, co może być przyczyną, że mój subwoofer gra bardzo cicho?
    Moja konfiguracja:
     Samochód Toyota Corolla Sedan - oryginalne radio z wyprowadzonym sygnałem RL i RR na RCA sprzed końcówki mocy przez szeregowe kondensatory 4,7µF. Radio to CQ-TS7170L
     Wzmacniacz HiFonics Hawk, sygnał z RCA na INPUT L, R, gain na 0,2V
     Subwoofer ReAudio Re-8S4, wzmacniacz w mostku (bridge).
     Crossover LoPass, od 50 Hz - ustawienie na wzmacniaczu

Wzmacniacz w bagażniku, zasilany kablem 2x4 mm2 bezpośrednio z klem akumulatora (bezpiecznik w pobliżu Accu). Remote podłączone, uruchamia wzmacniacz.

Moje podejrzenie pada na zbyt niski poziom sygnału z radia. W warunkach warsztatowych zestaw ten (zamiast radia podłączyłem odtwarzacz mp3) działał bez zarzutu.
    Czy jest zatem możliwość taka, że sygnał pozyskany sprzed końcówki mocy (preferowane przez większość osób rozwiązanie ze względu na zachowanie jakości dźwięku) jest za słaby by w pełni wysterować wzmacniacz?
    Przy maksymalnej głośności radia, amplituda drgań subbasu to pojedyncze milimetry.
    Co radzicie?
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Możesz pokręcić Gain, czy już masz na max ?
    darkonel
    Level 19  
    powalla wrote:
    Możesz pokręcić Gain, czy już masz na max ?

Gain mam na max. Albo coś we wzmaku padło albo rzeczywiście sygnał za słaby z radia. Jest to możliwe?
    powalla
    Moderator of CarAudio
    No niestety czasem tak jest że sygnał za słaby . Napisz do usera Swest , bo działa w branży elektroniki CA .
    m2c
    Level 19  
    Możesz testowo podłączyć jakieś inne źródło dźwięku i sprawa się wyjaśni.
    powalla
    Moderator of CarAudio
    darkonel wrote:
    Moje podejrzenie pada na zbyt niski poziom sygnału z radia. W warunkach warsztatowych zestaw ten (zamiast radia podłączyłem odtwarzacz mp3) działał bez zarzutu.
    m2c wrote:
    Możesz testowo podłączyć jakieś inne źródło dźwięku i sprawa się wyjaśni.
    m2c
    Level 19  
    Przepraszam, nie doczytałem.
    Ale dla pewności zapytam jeszcze: czy odtwarzacz mp3 podpinałeś zamiast radia na tych samych kablach RCA? I jeżeli to jest RL i RR, to czy fader nie jest ustawiony na przód? Przepraszam za banalne pytania, ale widziałem już różne rzeczy...
    bogus1984
    Level 26  
    A to pierwsza wersja Hawka? Nie wylaczyles mnoznika i trybu mono przypadkiem tymi guzikami?
    darkonel
    Level 19  
    bogus1984 wrote:
    A to pierwsza wersja Hawka? Nie wylaczyles mnoznika i trybu mono przypadkiem tymi guzikami?

Próbowałem różnych kombinacji na etapie uruchamiania w samochodzie, ale głośniej nie było. Wzmacniacz mam zabudowany z boku w bagażniku więc dostęp nieco utrudniony, ale jutro postaram się jeszcze raz na to zerknąć.
    bogus1984
    Level 26  
    Znam te wzmacniacze, jezeli to taki szary, to V generacja (sam posiadam Hawka, Falcona, Eagle. :D ), taki objaw wlasnie jest, jak masz nie wlaczony mnoznik x10 oraz mono, pamietaj, ustaw to na wylaczonym sprzecie i skrec gain. Napisz jak sprawdzisz, czy cos sie zmienilo.
    powalla
    Moderator of CarAudio
    No ale mnoznik(x10) to dotyczy podzialu zwrotnicy(np. Z 530 robi 5300Hz) , a nie czulosci wejscia .

Dodano po 58 [sekundy]:

Filtracje na wzmacniaczu masz ustawiona dobrze?
    bogus1984
    Level 26  
    No trzymam Hawka w lapkach i w trybie mono jest narysowane, ze selector range ma byc wcisniety, czyli x10. :)
    powalla
    Moderator of CarAudio
    No nie te "x 10" to dotyczy tego nastepnego przycisku (mnoznik zwrotki) , a tylko obrazek przycisku jest wspolny ;)
    Czyli jak wcisniesz lewy przycisk to wlaczasz mono , a jak wcisniesz prawy to uruchamiasz mnoznik 10 do zwrotki ale przy wlaczonym mono nie uruchamia sie x10 ...przeciez byloby to nielogiczne zeby wtedy najnizsza wartoscia LPF bylo 100Hz (10Hz x10) .
    bogus1984
    Level 26  
    Czaje, masz calkowita racje. :)
    darkonel
    Level 19  
    Mam starszą wersję Hawka, oto on:

HiFonics, ReAudio - Subwoofer gra zbyt cicho HiFonics, ReAudio - Subwoofer gra zbyt cicho HiFonics, ReAudio - Subwoofer gra zbyt cicho

RCA z radia podłączone do wejść INPUT.
    Jak pisałem, sprawdzę opcje ustawień w poniedziałek i dam znać co i jak.
    Z tego co pamiętam, próbowałem różnych kombinacji podczas uruchamiania w samochodzie, ale nie dało się zrobić głośniej. Być może popełniłem gdzieś jakiś błąd.
    A tak przy okazji, jak jesteśmy przy temacie:
    - jak najlepiej ustawić ten sprzęt? Crossover, filtry, poziom gain itp.?
    Przypomnę, że napędza on głośnik ReAudio Re-8S4 w skrzyni 12l zamkniętej.
    Skrzynia jest w bagażniku (sedan). Wyjście z radia sprzed końcówki mocy 2xRCA przez szeregowe kondensatory 4,7 µF.
    bogus1984
    Level 26  
    To juz nowsza. :P Przelacznik Amp Source Select na Lpf, ustaw gdzies pomiedzy 27 a 75 Hz (tak troche bardziej w strone 75 sie kieruj), wcisniety guzik Lopass Config na mono, gain trzeba juz na sluch. Cross shift na srodek.
    swest
    Level 14  
    Jaka końcówka mocy siedzi w tym radio (model)? Warto poczytać od niej pdf. może podają zakres napiec IN wtedy wiemy co z pewnością daje preamp.
    Czy te kondensatory 4,7uf są konieczne? Nie ma tam przypadkiem już kondensatorów miedzy pre a końcówka?
    darkonel
    Level 19  
    swest wrote:
    Jaka końcówka mocy siedzi w tym radio (model)? Warto poczytać od niej pdf. może podają zakres napiec IN wtedy wiemy co z pewnością daje preamp.

Czyżby były takie rozbieżności? Jutro sprawdzę ustawienia wzmacniacza. Jeśli tam jest wszystko ok, będę wówczas szukał innej przyczyny. jeśli rzeczywiście końcówka ma nieprzeciętnie dużą wartość wzmocnienia sygnału, to lipa - będę musiał albo zastosować dodatkowy preamp przed RCA albo (pewnie prościej) dzielnik na wyjściu końcówki m.cz. - w końcu jakość sygnału napędzająca subwoofer nie musi być hi-end, byle przesteru nie było, tak mi się wydaje.

swest wrote:

Czy te kondensatory 4,7uf są konieczne? Nie ma tam przypadkiem już kondensatorów miedzy pre a końcówka?

Są kondensatory 1 µF w szeregu pomiędzy preampem a końcówką. Kondensator ma za zadanie (zasadnicze) oddzielić składową zmienną napięcia od składowej stałej. Robią to wspomniane kondensatory 1 µF. Ja zastosowałem swoje by oddzielić składową stałą występującą na wejściach końcówki mocy m.cz. (bo stamtąd biorę sygnał) i przekazywać przez RCA czysty zmienny sygnał, gdyż nie wiem co jest na wejściu HiFonics-a. Ja tutaj nie wiązałbym obecności tych kondensatorów 4,7 µF z moim problemem - tak mi się wydaje.

Cóż, podyskutujemy bardziej merytorycznie gdy jutro dobiorę się do wzmaka i ponownie sprawdzę ustawienia.
    swest
    Level 14  
    Tak dziwnie się składa ze wiem jakie maja zadanie :) chodzi o to ze można rozdzielić końcówkę od sygnału i wpiąć RCA zaraz za kondensatory 1uF bez tych 4,7uF. Zysk to tylko jedne kondy w torze i końcówka nie obciąża toru...
    Co do rozbieżności to mi się jeszcze tak nie przytrafiło, ale tez nie robiłem tego radia wiec warto sprawdzić.
    darkonel
    Level 19  
    swest wrote:
    Tak dziwnie się składa ze wiem jakie maja zadanie :) chodzi o to ze można rozdzielić końcówkę od sygnału i wpiąć RCA zaraz za kondensatory 1uF bez tych 4,7uF. Zysk to tylko jedne kondy w torze i końcówka nie obciąża toru...
    Co do rozbieżności to mi się jeszcze tak nie przytrafiło, ale tez nie robiłem tego radia wiec warto sprawdzić.

Tak byłoby najlepiej, jednak ja wykorzystuje końcówkę mocy (pracują mi wszystkie głośniki) więc nie odepnę od niej sygnału. Stąd wspomniane kondensatory przed RCA.

HiFonics, ReAudio - Subwoofer gra zbyt cicho

Edit
    swest
    Level 14  
    No ale to i tak lepiej wpiąć się przed te 1uF...
    darkonel
    Level 19  
    swest wrote:
    No ale to i tak lepiej wpiąć się przed te 1uF...

Jeśli chodzi o punkt wpięcia - racja, pewnie byłoby lepiej (uniknąłbym szeregowego łączenia pojemności). I tak będę wyjmował radio by podłączyć się z Remote, więc zmienię punkt wpięcia C.
    Obecnie Remote mam podpięte prowizorycznie pod żarówkę podświetlenia gniazda zapalniczki (+12V po załączeniu świateł).

Sprawdziłem ustawienia wzmacniacza:
    - przełącznik w prawo na LoPass
    - oba przyciski wciśnięte (mono, x10)
    - częstotliwość ustawiona na 60 Hz
    - gain na 0,2V
    nie zwróciłem uwagi na Cross, ale to chyba nie wpływa na głośność.

Coś czuję, że będę musiał przeskoczyć z sygnałem na wyjście końcówki mocy (przez dzielnik oczywiście)

Pozdrawiam
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Ten "x10" wyłącz , bo teraz tniesz LPF na 600Hz , a powinieneś ok 60-80 ;)
    darkonel
    Level 19  
    No więc zdecydowałem, że jednak optymalnym rozwiązaniem będzie pozyskanie sygnału z wyjść głośnikowych RR i RL. W tym celu (ponieważ głośniki są zasilane symetrycznie) sygnał wziąłem z wyjść dodatnich, tj RR+ i RL+ oczywiście przez szeregowe kondensatory 10 uF a następnie przez dzielniki rezystancyjne 10k / 3k.
    Teraz zestaw gra aż miło. Pozostało mi tylko optymalne ustawienie wzmacniacza. Macie może jakiś sprawdzony sposób jak prawidłowo dobrać odcięcie częstotliwości, fazę sygnału na sub itp? Czy pozostaje metoda nieustannego kursowania fotel-bagażnik?
    Pozdrawiam
    SynDmx
    Level 25  
    To zależy jakiej muzyki słuchasz, ja mam cały czas cięte na około 65 Hz. Twój słuch, twoje upodobania :D Kręcić, słuchać, cieszyć fajnym basikiem ;)
    darkonel
    Level 19  
    Ok, jak będę miał wolną chwile (może na wiosnę) to się pobawię. Teraz i tak nie najgorzej to gra. Pozdrawiam