Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Adapter LB-LINK BL-MP01 nie zapamietuje hasła do sieci wifi z rutera TP-LINK

piotrzyna 28 Gru 2013 22:51 10791 5
  • #1 28 Gru 2013 22:51
    piotrzyna
    Poziom 9  

    Posiadam ruter Tp-Link model: TL-WR 740N który podłączony jest do internetu lokalnego operatora Netico i rozsyła po wifi na 2 komputery no i urządzenia mobilne typu tablet i smartfon.
    Mam telewizor LED Toshiba model:40RL933.
    Niedawno zakupiłem z przeznaczeniem dla w/w TV, adapter wifi LB-Link model: BL-MP01
    Zrobiłem konfiguracje według zaleceń sprzedawcy w oparciu tego poradnika PDF http://anvito.pl/mp01/instrukcja.pdf

    Zadziałało, normalnie uruchamia się Toshiba Places, YouTube itd.
    Po ponownym uruchomieniu (czyli wyłączeniu i włączeniu)TV jest net i wszystko normalnie działa.

    Niestety jak wyłączę np. z zasilania ruter Tp-Link który to podaje net po wifi na owy adapter LB-Link niestety adapter już nie pamięta hasła sieci wifi rutera Tp-Link.
    Trzeba znowu wejść przez przeglądarkę wpisując 192.168.16.254 do konfiguracji adaptera LB-Link i ponownie wpisać hasło ruterka Tp-Link.

    Niżej screen normalnie działającego adaptera
    Adapter LB-LINK BL-MP01 nie zapamietuje hasła do sieci wifi z rutera TP-LINK

    jak wyżej widać zalogowany do sieci wifi inter-necik widać też taką zieloną ikonkę i jest Ok

    n/w domyślne ustawienia działającego adaptera
    Adapter LB-LINK BL-MP01 nie zapamietuje hasła do sieci wifi z rutera TP-LINK

    Adapter LB-LINK BL-MP01 nie zapamietuje hasła do sieci wifi z rutera TP-LINK

    Adapter LB-LINK BL-MP01 nie zapamietuje hasła do sieci wifi z rutera TP-LINK





    Adapter LB-LINK BL-MP01 nie zapamietuje hasła do sieci wifi z rutera TP-LINK

    Adapter LB-LINK BL-MP01 nie zapamietuje hasła do sieci wifi z rutera TP-LINK

    Adapter LB-LINK BL-MP01 nie zapamietuje hasła do sieci wifi z rutera TP-LINK

    Adapter LB-LINK BL-MP01 nie zapamietuje hasła do sieci wifi z rutera TP-LINK

    Adapter LB-LINK BL-MP01 nie zapamietuje hasła do sieci wifi z rutera TP-LINK

    Adapter LB-LINK BL-MP01 nie zapamietuje hasła do sieci wifi z rutera TP-LINK

    Adapter LB-LINK BL-MP01 nie zapamietuje hasła do sieci wifi z rutera TP-LINK

    Adapter LB-LINK BL-MP01 nie zapamietuje hasła do sieci wifi z rutera TP-LINK


    A tutaj screen Lb-Link po wyłączeniu z zasilnia i ponownym uruchomieniu ruterka Tp-Link jak widac brakuje już zielonej ikonki przy sieci inter-necik
    Adapter LB-LINK BL-MP01 nie zapamietuje hasła do sieci wifi z rutera TP-LINK

    trzeba ponownie kliknąć na siec inter-necik następnie u dołu kliknąć w Connect
    Adapter LB-LINK BL-MP01 nie zapamietuje hasła do sieci wifi z rutera TP-LINK

    trzeba ponownie w puste pole wpisać hasło z wifi ruterka Tp-Link
    Adapter LB-LINK BL-MP01 nie zapamietuje hasła do sieci wifi z rutera TP-LINK

    Adapter LB-LINK BL-MP01 nie zapamietuje hasła do sieci wifi z rutera TP-LINK

    no i ponownie mamy zalogowany internet na adapterze Lb-Link
    Adapter LB-LINK BL-MP01 nie zapamietuje hasła do sieci wifi z rutera TP-LINK


    Niestety nie znam się na konfiguracji tego typu urządzeń i dlatego tyle screen
    aby zobrazować na maxa, proszę o poradę i pomoc.

    1 5
  • #2 28 Gru 2013 23:03
    CHACA
    Poziom 43  

    Na koniec tej konfiguracji robisz Reboot?

    1
  • #3 28 Gru 2013 23:28
    piotrzyna
    Poziom 9  

    Tak, robię Reboot.
    Sam adapter Lb-Link mogę wypiąć z TV z zasilania poprzez USB i po ponownym podłączeniu normalnie, poprawnie się uruchamia łącząc się z siecią inter-necik z ruterka Tp-Link.
    Ale problem powstaje z ponownym połączeniem się gdy wyłączę z zasilania ruter Tp-Link który podaje neta, adapter sieć widzi ale hasła już nie pamięta, trzeba ponownie wpisać tak jak w/w.

    0
  • #4 30 Gru 2013 14:21
    piotrzyna
    Poziom 9  

    Zasugerowano mi,

    1. Wyłączyć i włączyć TP-Linka
    2. Wyłączyć i włączyć adapter LB-Linka

    Testowałem już na różne sposoby,
    aczkolwiek uczyniłem po raz kolejny tak jak mi wyżej sugerowano i niestety efekt jest taki sam jak wyżej opisałem.
    Niby jak widać (screen 1) przycisk Connect jest jakoby już nie interaktywny
    ale nie ma tej zielonej ikonki no i niestety nie ma neta.
    Teraz aby mieć neta muszę kliknąć na tą niebieską kropeczkę przy sieci inter-necik jakoby raz jeszcze zaznaczyć po czym przycisk Connect zrobi się interaktywny, następnie klikam w niego otwiera mi się nowe okno (screen 2)
    gdzie muszę wpisać hasło po czym znowu mam neta i tą zielona ikonkę przy mojej sieci inter-necik (screen 3)

    screen 1
    Adapter LB-LINK BL-MP01 nie zapamietuje hasła do sieci wifi z rutera TP-LINK

    screen 2
    Adapter LB-LINK BL-MP01 nie zapamietuje hasła do sieci wifi z rutera TP-LINK

    screen 3
    Adapter LB-LINK BL-MP01 nie zapamietuje hasła do sieci wifi z rutera TP-LINK


    Szukam dalej rozwiązania :)

    Dodano po 6 [minuty]:

    Postanowiłem przetestować na innym urządzeniu Netiaspot

    Zabrałem owy adapter do pracy gdzie mamy ruter z wifi netiaspot
    no i niestety sytuacja jest taka sama jak uprzednio opisywałem

    Screen 1 – po wpisaniu hasła z sieci POLMAR z rutera Netiaspot
    Adapter LB-LINK BL-MP01 nie zapamietuje hasła do sieci wifi z rutera TP-LINK

    Screen 2 – po włączeniu i wyłączeniu rutera Netispot
    Adapter LB-LINK BL-MP01 nie zapamietuje hasła do sieci wifi z rutera TP-LINK

    Jestem w kropce :)

    0
  • #5 03 Sty 2014 19:51
    piotrzyna
    Poziom 9  

    Co mnie zaintrygowało a mianowicie to że jak wyłączę z zasilania
    adapter LB-Link skonfigurowany z siecią Inter-necik z TP-Linka po czy wyłączę i włączę TP-Link aż do momentu 100 % uruchomienia po czym podłączę kabel USB w LB-Link czyli podłączę zasilanie to owy adapter LB-Link normalnie odpala, ma uwierzytelnioną sieć Inter-necik i normalnie działa net.

    Zrywa uwierzytelnienie sieci gdy owy adapter jest non stop podłączony do zasilania
    a w czasie pracy wyłączę i włączę TP-Link to adapter LB-Link nie potrafi zaskoczyć z uwierzytelnieniem sieci mimo że ją widzi ale hasełka już nie pamięta.

    Nie kumam dlaczego tak się dzieje !?

    0
  • #6 08 Sty 2014 21:02
    piotrzyna
    Poziom 9  

    Sprzedawca LB-Linka wysłał mi drugi taki sam adapter lecz niestety
    bez zmian.

    Ale zaintrygowało mnie pytanie sprzedającego odnośnie kanału nadawania WiFi TP-Linka i channel w TP-Linku ustawiony był na Auto,
    przestawiłem go na 11 i zapisałem no i teraz działa wszystko Ok.,
    próbowałem różnych kombinacji z włączeniem i wyłączeniem
    z TP-Linkiem i LB-Linkiem i wszystko działa bez szemrania.

    Działa więc temat do zamknięcia.

    0