Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Epson stylus SX235W i SX130 - Błędne wydruki po wymianie tuszy.

gienek6666 29 Dec 2013 10:58 6573 7
    gienek6666
    Level 18  
    Witam, drukarka jak w temacie SX325W. Po wymianie tuszy na zamienniki. drukarka tusze rozpoznaje prawidłowo. Kolory drukuje prawidłowo ale czarny tekst na szybkim wydruku jest poprzerywany. Jak ustawię jakość wysoką to jest dobrze. Próbowałem wyrównywanie i czyszczenia głowicy ale nie pomaga. Mam pytanie czy może to wina sterownika czy zaschnięta jest głowica?
    Posiadam tęż drukarkę epson SX130 w niej jest inny problem kolor drukuje prawidłowo a czarny nie drukuje w ogóle. Testowane na tych samych tuszach.
    Proszę o sugestie.
    Epson stylus SX235W i SX130 - Błędne wydruki po wymianie tuszy.
    leeart

Level 34  
    Tusze do d.... Wymień na inne i zrób czyszczenie dysz.
    gienek6666
    Level 18  
    Tak sądzisz? To dlaczego kolory drukuje prawidłowo i druk czarny wysokiej jakości też, tylko jest problem przy szybkim druku czarnym. Wszystkie są tej samej firmy i rozpoznawane prawidłowo (nawet zużycie jest rozpoznawane prawidłowo przez monitor epson)? Czy może tylko czarny do wymiany? A może niektóre dysze czarnej głowicy są zaschnięte? Nie wiem czy wszystkie dysze są wykorzystywane przy obu rodzajach wydruku. Podstawiałem drugi czarny z tego samego zakupu i jest bez zmian.
    leeart

Level 34  
    Przed wymianą było dobrze? Po wymianie tusze się z ważyły, w środku zrobiły się "gluty" które zatkały część dysz. Przy wydruku wysokiej jakości drukuje tymi samymi dyszami, ale nakłada dwa razy więcej tuszu i druk jest jednokierunkowy. Dla tego nie widać przerw. Musisz udrożnić dysze przez wielokrotne czyszczenie. Chyba, że poszukasz na elektrodzie jak to inni robili.
    gienek6666
    Level 18  
    Dzięki, za podpowiedź postaram się odmoczyć głowice.
    A co do drugiej SX130 to ona nic na czarno nie drukuje, ani śladu czarnego a kolory w porządku drukują. Czy też całkowicie zaschnięta głowica, czy może sterowniki albo drukarka coś zapamiętała bo w niej były trzy kolory oryginalne epsona i jakiś inny czarny zamiennik. Tamtego czarnego nie widziała, ja wstawiłem mój, wykrywa ale nie drukuje na czarno tylko kolor. Z tego co wiem to ta SX130 raczej nie zaschnęła bo klientka twierdzi że drukarka była cały czas używana to ksero na czarno i przestała drukować . Proszę o rady co może być.
    desmo17
    Level 12  
    Na początek sprawdź strzykawką z wężykiem czy płyn do czyszczenia głowic wypływa z dysz. Zachowaj przy tym czystość by drobiny kurzu nie dostały się do wężyka lub strzykawki. Ustaw karetkę głowicy nad gąbką, wyjmij wtyczke z gniazda sieciowego, zdemontuj ostrożnie skaner uważając na delikatne taśmy. wyjmij kartridże, podłącz strzykawkę z wężykiem pod króciec czarnego tuszu i wpuszczaj powoli nie przesadzając z ciśnieniem bo wężyk może spaść zachlapując wokoło płynem. Jeśli płyn będzie znikał to znaczy że pod spodem wypływa. Jeśli będzie opór to głowica do demontażu i płukanie w myjce ultradźwiękowej lub za pomocą silniejszego płynu. Filmów intruktażowych na YT jest bardzo dużo. Frazy wpisuj po angielsku. Gdy będziesz montował skaner z powrotem uważaj by nie przytrzasnąć obudową delikatnych taśm i nie załamać ich.

Generalnie Epson z piezoelektryczną głowicą jak ten Twój SX130 pod tusze pigmentowe lubi być często używany. Nawet z oryginalnymi tuszami głowica potrafi zasychać już po 2 tygodniach przestoju, tydzień wytrzyma spokojnie. Co do zamienników nie wypowiadam się bo nie używam. Zaraz po zużyciu zestawu dołączonego do drukarki kupiłem za równowartość nowego oryginalnego kompletu tuszy zestaw tzw wiecznych kartridży i 400 ml tuszu pigmentowego Ink-mate. Jeśli drukujesz dużo to tylko takie rozwiązanie lub tzw CISS. Drukować trzeba najrzadziej raz na 5 dni z tym tuszem a najlepiej częściej i dużo np zdjęć wykorzystując wszystkie kolory. Eksploatacja bardzo tania i stosunkowo bezproblemowa. Dołączyłem też program do resetu pampersa w jednym z postów. Pozdrawiam
    gienek6666
    Level 18  
    Jeszcze nie próbowałem czyścić zestawu w epsonach. Widziałem w miarę dokładny filmik na YT bez wykręcanie głowicy. Tak mam zamiar postąpić. Nie wiem czy tak można ale swego czasu miałem jakiegoś canona i nie mogłem go niczym udrożnić. Próbowałem IPA, wody destylowanej w wannie ultradźwiękowej, dopiero ocet spożywczy poskutkował. Niestety nie wiem czy po czasie nie padła głowica bo to w końcu kwas. Proszę o wypowiedzi praktyków co stosowali ocet, co się dzieje z głowicą po zabiegu z octem. Czy można go stosować czy kupić płyn udrażniający i jaki najlepszy jest?
    desmo17
    Level 12  
    Do głowic epsona nie używaj niczego co zawiera wodę a ocet zawiera.