Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

De Dietrich GTU 1204 V - prośba o ustaleniu usterki. Palnik. Awaria po 5 sek.

napal999 29 Gru 2013 12:47 8253 32
  • #1 29 Gru 2013 12:47
    napal999
    Poziom 9  

    Witam wszystkich Forumowiczów.
    Proszę o pomoc w ustaleniu przyczyny usterki w piecu olejowym De Dietrich GTU 1204 V.
    Posiadam piec o parametrach jak na zdjęciu De Dietrich GTU 1204 V - prośba o ustaleniu usterki. Palnik. Awaria po 5 sek. De Dietrich GTU 1204 V - prośba o ustaleniu usterki. Palnik. Awaria po 5 sek.
    Problem: włączam piec, temp. wody użytkowej i c.o. ustawiona na np. 7 (chodzi o to, że temp. wody użytkowej nie jest ustawiona 1), piec się załącza, słychać, że odpala się palnik i po ok. 4-5 sek. piec się wyłącza i zapala się wskaźnik awarii. I tak po kilku, kilkunastu razach piec "załapie" i paręnaście minut pracuje prawidłowo. Tak... ale pompka C.O. nie pracuje. Ustawiam temp. wody użytkowej na 1, załączam piec - pompka zaczyna pracować. Ustawiam w trakcie pracy pieca temp. wody użytkowej na wyższą wartość - piec zgłasza awarię i przestaje pracować.
    Teraz o włączaniu pieca inną szybszą metodą. Normalnie - tak jak pisałem - muszę kilka, kilkanaście razy go resetować, gdy zgłasza awarię, aby załapał (on popracuje z 4-5 sek. i awaria). Teraz ta szyba metoda, aby się załączył: resetuję go, odpalam - pracuje z 5 sek. i awaria, teraz zamykam zawór oleju, włączam piec, gdy zaczyna się "dusić", otwieram zawór oleju i tym sposobem piec załapuje za 2 razem. Wymiana automatu Honeywell TF 836.3 nic nie pomogła. Zgłaszałem usterkę serwisantowi, wymienił dyszę, przeczyścił piec itd. Nie pomogło. Wymienił Honeywell. Nie pomogło.
    Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

    0 29
  • #2 29 Gru 2013 12:54
    irus.m
    Specjalista - systemy grzewcze

    Kiedy była czyszczona komora spalania, serwis palnika i analiza spalin?.
    Prawdopodobnie te czynności pomogą (i znacząco wpłyną na zużycie paliwa).
    Na początek przeczyść czujnik obecności płomienia.
    pozdrawiam

    2
  • #3 29 Gru 2013 12:55
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Tym drugim sposobem zrujnujesz sobie pompę olejową.

    Aby przetrzymać do przyjazdu serwisu (który jest KONIECZNY) możesz wyczyścić fotorezystor palnika.
    Czujnik, który sprawdza czy jest płomień :)

    Znajduje się on w palniku obok rurki, która podaje olej an dyszę.
    Jeżeli zrobisz foto to mogę CI wskazać, który to.

    Przy kotle olejowym bez analizatora, manometru, wiedzy i doświadczenia nic nie zrobisz.
    Najlepiej wezwij serwis. Koszt późniejszego doprowadzenia kotła do ładu może przekroczyć trzykrotność normalnego serwisu.

    1
  • #4 29 Gru 2013 13:11
    napal999
    Poziom 9  

    Dziękuję za szybkie podpowiedzi. Właśnie serwisant był wezwany do usterki, zrobił przegląd pieca, wymienił dysze, wyczyścił komorę... i nic. Zamówił automat Honeywell TF 836.3, wymienił i też nie pomogło. A ja za niego zapłaciłem. Nie chcę mieć drugiego pieca w częściach w piwnicy bo z tego co widzę serwisant też nie wie co to za usterka, a zamówił kolejną część, że może "to to" będzie.

    0
  • #5 29 Gru 2013 13:23
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Pytanie co to za serwisant.
    Może być kwestia zbyt dużego ciśnienia powietrza przed krążkiem spiętrzającym.
    Objawy są podobne.
    Palniki nadmuchowe, a w szczególności olejowe potrafią płatać różne figle.
    Przeważnie wszystko opiera się o regulację.
    Bardzo często mam podobne awarie i z reguły kończy się na czyszczeniu wymianie dyszy, czasem elektrod i regulacji

    0
  • #6 29 Gru 2013 13:25
    irus.m
    Specjalista - systemy grzewcze

    Jeszcze raz zwracam Ci uwagę (i Piracik też) na czystość czujnika obecności płomienia (fotorezystor). Sprawdzenie i przetarcie szmatką jest proste, nie wymaga demontażu palnika-wyciąga się go jednym ruchem od tyłu palnika- to podstawowa czynność, dopiero potem można myśleć o następnych działaniach.
    Tak na marginesie, co za serwisant- magik, który zostawił u klienta niesprawne urządzenie i sobie pojechał. Dlaczego zapłaciłeś za automat palnikowy, skoro po jego wymianie palnik nie wrócił do normalnego trybu pracy?.
    pozdrawiam

    0
  • #7 29 Gru 2013 13:27
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Osobiście nie miałbym odwagi i nie przypominam sobie, żebym wziął kasę za usługę jeżeli efekt owej był zerowy ;D

    0
  • #8 29 Gru 2013 13:30
    napal999
    Poziom 9  

    Do tej pory, wymieniał dysze, czyścił komorę spalania i analiza spalin. Na tym jego serwis się kończył. Sam we wcześniejszej rozmowie mówił, że komuś ileś tam rzeczy wymienił i dopiero trafił na te właściwą. Czyli jak to jest? Można ustalić przyczynę awarii za pomocą wiedzy i pomiarów? Czy też na zasadzie wymiany podzespołów? Wielkie Wam THX!

    0
  • #9 29 Gru 2013 13:31
    irus.m
    Specjalista - systemy grzewcze

    piracik napisał:
    Osobiście nie miałbym odwagi i nie przypominam sobie, żebym wziął kasę za usługę jeżeli efekt owej był zerowy ;D


    Ja jeszcze siedział bym do rana, a potem wezwał bym na pomoc kolegę konkurencję.


    pozdrawiam

    1
  • #10 29 Gru 2013 13:33
    napal999
    Poziom 9  

    Idę... zobaczę czy zobaczę ten fotorezystor. Jednak fotkę zrobię. Poczekajcie :)

    0
  • #11 29 Gru 2013 13:34
    irus.m
    Specjalista - systemy grzewcze

    napal999 napisał:
    .......Sam we wcześniejszej rozmowie mówił, że komuś ileś tam rzeczy wymienił i dopiero trafił na te właściwą. Czyli jak to jest? Można ustalić przyczynę awarii za pomocą wiedzy i pomiarów? Czy też na zasadzie wymiany podzespołów? Wielkie Wam THX!


    Zmień ,,szerwszanta", który nie rozumie zasady działania palnika i działa metodą ,,macajewa".
    pozdrawiam

    0
  • #12 29 Gru 2013 13:53
    napal999
    Poziom 9  

    Teoretycznie dodałem zdjęcie na serwer, ale jego nie widzę. Dodaję jeszcze raz. Proszę o wskazanie tego fotorezystora. Dziękuję.
    De Dietrich GTU 1204 V - prośba o ustaleniu usterki. Palnik. Awaria po 5 sek.

    0
  • Pomocny post
    #13 29 Gru 2013 14:02
    irus.m
    Specjalista - systemy grzewcze

    Po prawej stronie podstawy automatu palnikowego wychodzi czarny okrągły przewód. Prowadzi on do wtyczki z napisem satronic. Złap ją i pociągnij do siebie. Nie pamiętam, czy przed tym nie należy przekręcić tego elementu nieco w lewo lub w prawo.
    Po wyjęciu obejrzyj szklaną część czujnika, stwierdż stan czystości, a potem przetrzyj do czysta czystą szmatką. Możesz sobie pomóc benzyną.
    powodzenia i relacjonuj.

    0
  • Pomocny post
    #14 29 Gru 2013 14:02
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Kostka czarna satronic obok czerwonego elementu. Pociągnij za nią i wyczyść przezroczyste elementy.

    0
  • #16 29 Gru 2013 14:04
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Podaj na jaką wartość nastawione jest na tym czerwonym elemencie.

    1
  • #17 29 Gru 2013 14:27
    napal999
    Poziom 9  

    Jak na razie to nie chce mi się w to wierzyć... Działa! Ale spokojnie bo jeszcze nie wierzę ;-) Serwis już miesiąc czasu mi to naprawia. Ten fotorezystor był prawie czysty. Problemem pozostaje "tylko" pompka C.O. Załącza się gdy dam wodę użytkową na 1. Zmienię może automat? Ten mi pozostawiony? Może to coś dać? I np. piec się włącza - JESTEŚCIE WIELCY - ale gdy wodę użytkową z 1 przestawię na 5, piec się wyłącza. Jakieś sugestie? Ale to co zrobiliście to wielki ukłon w Waszą stronę. Idę obserwować piec :-)

    0
  • #18 29 Gru 2013 14:32
    irus.m
    Specjalista - systemy grzewcze

    Zeskanuj i pokaż wydruk z analizatora spalin.
    To jest ważne dla Ciebie- zobaczymy jak pracuje palnik i czy nie wywalasz pieniążków do nieba.
    pozdrawiam

    Coś mi poszło nie tak z tym postem.

    0
  • #19 29 Gru 2013 14:35
    napal999
    Poziom 9  

    Czerwone elementy są tak ustawione:
    De Dietrich GTU 1204 V - prośba o ustaleniu usterki. Palnik. Awaria po 5 sek.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Nie otrzymałem wydruku. On tam coś włożyć, pokręcił tym poziomym czerwonym i tyle. Czyli czas zmienić serwisanta. Ale mi dzisiaj dużo uświadomiliście. Serwisant polecony przez znajomego, że u niego serwisuje... yyy chyba czyście komorę spalania - wygląda na to.

    0
  • #20 29 Gru 2013 14:38
    irus.m
    Specjalista - systemy grzewcze

    Jak kocioł popracuje parę godzin, możesz wymienić automaty.

    Zeskanuj i pokaż wydruk z analizatora spalin.
    To jest ważne dla Ciebie- zobaczymy jak pracuje palnik i czy nie wywalasz pieniążków do nieba.

    pompka c.o. załączy się , gdy zasobnik c.w.u. osiągnie zadaną wartość- ma priorytet.To jest prawidłowe działanie automatyki.

    Z tą WIELKOŚCIĄ nie przesadzaj-taką mamy robotę z Piracikiem, wystarczy przycisk ,,pomógł"
    pozdrawiam

    0
  • #21 29 Gru 2013 14:43
    napal999
    Poziom 9  

    Jeszcze się odezwę. Teraz muszę na godzinę wyjechać z domu. I tak mi się aż nie chce wierzyć - ale tak jest - iż normalnie piec pracuje. Jelcz Laskowice czyli irus.m - może będziesz mi serwisował piecyk??? Jestem 30km od Ciebie.

    0
  • #22 29 Gru 2013 14:44
    irus.m
    Specjalista - systemy grzewcze

    Zapraszam.

    0
  • #23 29 Gru 2013 17:00
    napal999
    Poziom 9  

    Witam ponownie. Po połowie dnia, znowu awaria :-( Wyciągam fotorezystor, wydaje się czysty, ale przeczyściłem, włożyłem - działa. Hmmm.... Fotorezystor się psuje???? Ale i tak dobrze, że chociaż tyle popracował... rekord od ponad miesiąca. Wymienić automat?

    0
  • #24 29 Gru 2013 17:23
    irus.m
    Specjalista - systemy grzewcze

    Automat wymień. Nie ma to nic do rzeczy.
    Prawdopodobnie są żle ustawione parametry palnika i zostaje sadza w komorze spalania.
    Dorażnie próbuj:
    - wyczyść jeszcze raz opto, włóż je w odpowiedniej pozycji ( ma na obudowie wypustki pasujące do odlewu palnika),
    - pokręcając śrubę(prętem) na którym jest czerwona podziałka przestaw z pozycji 4 na 6.
    - odblokuj czerwone pokrętło po prawej (śruba wew. pokrętła), przestaw z 25 na 35.
    Po tej operacji powinien wystąpić nadmiar tlenu i przestanie sypać sadzą- jeżeli to było przyczyną- może być duży przepał.

    Konieczny jest prawdziwy serwis:
    manometr -ciśnienie oleju na pompie, mikromanometr- ćiśnienie powietrza przed tarczą spiętrzająca, Sprawdzić należy parametry elektryczne elementu wykrywającego płomień, wymiana i czyszczenie filtrów na koniec analiza spalin wraz z regulacją parametrów spalania.

    w razie problemów ; dzwoń.

    pozdrawiam


    -

    0
  • #26 31 Gru 2013 16:39
    napal999
    Poziom 9  

    Hej! Do tej pory piec działa bez zgłaszania awarii. Dziękuję. Przekręciłem ten fotorezystor o jedno nacięcie w lewo :-) i działa :-). Do czego jest w piecu ten automat? Nie wymieniałem jego na ten "nowy" pozostawiony mi przez "serwisanta". Może jestem przewrażliwiony już (po ponad miesiącu biegania do piwnicy co paręnaście minut), ale zwiększając w pokoju temp. np. z 22 na 24 (w pokoju jest np. 22,5) na programatorze pojawia się "płomyk" i słychać "pyknięcie" czyli teoretycznie piec powinien "od razu" (hmmm) się uruchomić? A się nie uruchamia (czekałem ok 20 minut, temp. w zasobniku i wody użytkowej była 72 stopnie). Włączając i wyłączając piec przyciskiem, wtedy się uruchamia... Ale ogólnie piecyk śmiga. irus.m - na pewno będę Twoim klientem.

    0
  • #27 31 Gru 2013 18:15
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Jeżeli termostat pokojowy da sygnał do pracy, a kocioł będzie rozgrzany to włączy się tylko pompa obiegowa. Dopiero jak temperatura kotła spadnie to wystartuje palnik.

    Idź spokojnie na sylwestra, a za parę dni wezwij prawdziwy serwis niech to obejrzy.

    0
  • #28 31 Gru 2013 19:06
    napal999
    Poziom 9  

    Nie załącza się wówczas pompka. Dopiero jak się wyłączy i włączy piec przyciskiem. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 2014. Trzymajcie się CIEPŁO ;-)

    0
  • #29 09 Lut 2014 09:14
    zbyszekstaw
    Poziom 2  

    Witam
    Wystąpił u mnie ten sam problem:( Posiadam ten sam kocioł o którym mowa powyżej.Przeanalizowałem wasze wskazówki(fotorezystor czyściłem wcześniej i nic nie pomogło)
    Pomogło natomiast przestawienie tego pręta z czerwoną podziałką było nastawione na 10 po korekcie jest na 6(działa :D )
    Nie ruszałem natomiast czerwonego pokrętła jest nastawione na 60. Chciałem Was zapytać czy jedno z drugim ma jakaś zależność ( chodzi o to czy może takie zestawienie ustawień być i na co ewentualnie ma to wpływ).

    0
  • #30 09 Lut 2014 09:40
    irus.m
    Specjalista - systemy grzewcze

    Przestawiłeś tarczę spiętrzającą, co spowodowało zmianę przepływu powietrza i zmianę w mieszance paliwo/tlen.
    Wezwij serwis , koniecznie z analizatorem spalin.
    Te ustawienia mają wpływ na zużycie paliwa.
    pozdrowienia

    0