Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Linux Mint - Jak zainstalować Linux Mint z poziomu windowsa

leszekb20 30 Dec 2013 18:52 13737 10
    leszekb20
    Level 11  
    Witam, mam pytanie odnośnie jak zainstalować Linux Mint z poziomu windowsa, chciałem zrobić to przez program Wubi ale ten niestety obsługuje jedynie Ubuntu i do tego nie daje możliwości wybrania pliku obrazu z dysku a od razu sam pobiera go z interentu. Czy istnieje jakaś inna możliwość?
    leszekb20
    Level 11  
    Chcę mieć zainstalowanego Linux Mint na dysku ale nie mam sprawnego napędu DVD/CD, ani pendrive.
    leszekb20
    Level 11  
    Jeżeli dobrze rozumiem co mówisz to masz na myśli virtualną maszynę. Nie o to mi chodzi, chcę zainstalować Linuxa na oddzielnej partycji, tak jak daję tę możliwość Wubi, tyle że nie chcę Ubuntu a Minta. Czytałem na internecie, że istnieje takie narzędzie które daje taką możliwość, niestety nie było podanej jego nazwy.
    gallus [pl]
    Level 31  
    Ale z tego co pamiętam to idzie tam też wybrać partycję dysku twardego sformatowaną do FAT32
    jurek84
    Level 21  
    Można spróbować jeszcze utworzyć wirtualną maszynę pod vmware (darmowy do zastosowań niekomercyjnych) i przypisać maszynie dysk fizyczny. ISO podpiąć jako wirtualny napęd.
    iagre
    Level 35  
    Najlepszym rozwiązaniem byłoby bootowanie komputera z pliku ISO zapisanego na partycji NTFS ale niestety nie znam takiego bootloadera który to potrafi i którego da się zainstalować na dysku pod kontrolą uruchomionego windowsa. Może ktoś naprowadzi na taki bootloader?