Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmiana prędkości łącza - Dostawca Vodafone

karol.gniew 30 Dec 2013 20:59 1626 9
    karol.gniew
    Level 10  
    Witam serdecznie wszystkich mam problem zmieniłem u dostawcy prędkość łącza z 6MB na 16. Prędkość się nie zmieniła router pokazuje: Modus: G.992.5 (ADSL2+)
    Download: 6910 Kbps.
    Upload: 733 Kbps.

Dzwoniłem do nich po kilka razy sprawdzali u siebie i mówią, że już nie wiedzą czemu nie jest 16. Czy to może być wina konfiguracji routera?

Router easyBOX 803a
    dostawca vodafone

Sprawdzałem na innym gniazdku telefonicznym (mam w dwóch pokojach gniazdka) na jednym i na drugim to samo. Mówili że przyślą kogoś do domu żeby sprawdził. Co ja mogę z mojej strony zrobić? Pewnie będę czekał na nich jeszcze z dwa tygodnie.
    Przywrócić ustawienia fabryczne routera i na nowo skonfigurować? Czy to tylko może być wina od dostawcy?
    actin
    Level 34  
    Kolego 16 Mb czy DO 16 Mb? To normalny zabieg operatora. W umowie masz do 16 więc te 16 może być ale nie musi.
    karol.gniew
    Level 10  
    No tak to jest ten punkt. Ale 5€ co miesiąc więcej będą brać.
    actin
    Level 34  
    Takie wałki. Ja mam tak z Netią - na umowie do 20Mb a mam 16-18.
    ajvens
    Level 15  
    actin wrote:

Kolego jesteś chyba śmieszny masz umowę na 20 Mb i narzekasz że masz 18?. a o czym takim jak straty za odległość od centrali itd. słyszałeś? masz straty jakieś 2-3 Mb wiec nie wiem o czym piszesz. kolega Wyżej ma straty ponad 50%
    karol.gniew
    Level 10  
    No właśnie 10mb to duzo raczej
    ajvens
    Level 15  
    karol.gniew wrote:
    No właśnie 10mb to duzo raczej

dzwoń i zgłaszaj albo zaniżoną synchronizację(nie podałeś na ile Ci się router synchronizuje) albo zaniżony transfer! I nie daj się zbyć.
    actin
    Level 34  
    ajvens wrote:
    actin wrote:

Kolego jesteś chyba śmieszny masz umowę na 20 Mb i narzekasz że masz 18?. a o czym takim jak straty za odległość od centrali itd. słyszałeś? masz straty jakieś 2-3 Mb wiec nie wiem o czym piszesz. kolega Wyżej ma straty ponad 50%

Nie narzekam po prostu pokazuję jak to wygląda w praktyce. Dali mu prędkość która podejrzewam nie może być osiągnięta na jego kwadracie. Osobiście miałem tak z Neostradą 2 lata temu. Miałem 6Mb a realny transfer był na poziome 250 -300 kb/s.
    Kłóć się o zmianę umowy na realną to spadnie i cena abonamentu.
    ajvens
    Level 15  
    actin wrote:
    Nie narzekam po prostu pokazuję jak to wygląda w praktyce. Dali mu prędkość która podejrzewam nie może być osiągnięta na jego kwadracie. Osobiście miałem tak z Neostradą 2 lata temu. Miałem 6Mb a realny transfer był na poziome 250 -300 kb/s.
    Kłóć się o zmianę umowy na realną to spadnie i cena abonamentu.

Ok ale 6Mb a 300kb czy 16 Mb a 6 to są poważne różnice a nie 20Mb a 18 :P
    actin
    Level 34  
    Chciałem tylko pokazać jak działa taki proceder. Mi w Neo mówili ciągle że infrastruktura kuleje, za dużo klientów za mało serwerowni, i inne cuda na kiju. Czasem dobrze wiedzą że dany teren nie pociągnie prędkości danych bo po prostu sprzęt jest za słaby, ale i tak wciskają to klientom.