Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Szkolenia SEP
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Agregat prądotwórczy a przeciwporażeniówka

kamill 67 30 Gru 2013 22:26 6981 35
  • #1 30 Gru 2013 22:26
    kamill 67
    Poziom 9  

    Witam
    Zamierzam kupić jednofazowy agregat prądotwórczy do awaryjnego zasilania budynku jednorodzinnego. Na zasilaniu całego budynku zamontowałem przełącznik 3-faz+N agregat-sieć. Budynek ma zasilanie 3-faz choć nie ma żadnych urządzeń, które by wymagały zasilania trójfazowego. W związku z tym są zastosowane 3 przeciwporażeniówki 3-faz. Zastanawia mnie czy przy zastosowaniu agregatu 1-faz podłączonego (po zmostkowaniu) do instalacji 3-faz nie będą wybijać te przeciwporażeniówki trójfazowe ?

    1 29
  • Szkolenia SEP
  • #2 30 Gru 2013 23:55
    1909229
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 31 Gru 2013 02:47
    michalekk1
    Poziom 24  

    Jaki agregat, jaka instalacja?

    0
  • #4 31 Gru 2013 08:58
    1909229
    Użytkownik usunął konto  
  • #5 31 Gru 2013 09:57
    stomat
    Specjalista elektryk

    Pytanie było proste: "czy różnicówki nie będą wybijać?" i odpowiedź była prosta i prawdziwa: "nie będą". Kolega nie pytał czy takie podłączenie będzie bezpieczne itd.

    0
  • #6 31 Gru 2013 10:01
    kkas12
    Poziom 42  

    Ale to nie znaczy by tej kwestii nie poruszać.
    Bezpieczeństwo użytkownika instalacji jest priorytetem nawet wtedy gdy użytkownik jest przekonany o swej nieomylności.
    I w takim kontekście dyskusje w tym dziale powinny się toczyć.

    0
  • #7 31 Gru 2013 11:43
    retrofood
    Moderator

    stomat napisał:
    Pytanie było proste: "czy różnicówki nie będą wybijać?" i odpowiedź była prosta i prawdziwa: "nie będą". Kolega nie pytał czy takie podłączenie będzie bezpieczne itd.


    Mylisz się. Odpowiedź była prosta i najczęściej nieprawdziwa.
    I proszę posługiwać się argumentami technicznymi, a nie biciem piany.

    0
  • #8 31 Gru 2013 12:53
    1909229
    Użytkownik usunął konto  
  • #9 31 Gru 2013 13:05
    retrofood
    Moderator

    elektrojad napisał:
    retrofood:

    Cytat:
    Odpowiedź była prosta i najczęściej nieprawdziwa.


    Brakuje mi wyobraźni. Dlaczego najczęściej będą wybijać?


    Odpowiedź nie była skierowana do Ciebie, tylko do Kol. stomat. Na zasadzie przeciwieństwa. Bo nie znając ani układu instalacji, ani miejsca i sposobu, schematu podłączenia, mam takie samo prawo do swojego twierdzenia, jak i Kol. stomat do swojego. I chciałem, by to On o to zapytał. Cóż, zaczepka się nie udała.

    Tym niemniej, tak naprawdę, to nie ma podstaw do żadnych stwierdzeń kategorycznych. Jak na razie, każde może być prawdziwe albo fałszywe.

    0
  • #10 31 Gru 2013 13:05
    1500759
    Użytkownik usunął konto  
  • Szkolenia SEP
  • #11 31 Gru 2013 14:18
    kwantor
    Poziom 38  

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1545693.html Wszystko tam jest, ale jak zwykle w tym dziale nie ma jasnej i klarownej odpowiedzi. Agregaty prądotwórcze popularne Hondy i Chińczyki wszystkie mi znane, maja punkt N izolowany od obudowy, zatem i od ziemi. Więc jest to źródło zasilania IT.
    Jeśli chcemy taki agregat podłączyć do instalacji domowej (spełniając wszystkie uzgodnienia, wymagania ZE) Należy wszystkie przewodzące części odbiorników, (klasa1) ich obudowy połączyć między sobą sobą i uziemić w jednym wspólnym punkcie.

    Zatem moim zdaniem instalacja powinna zostać w takim przypadku przystosowana, aby taki warunek został spełniony i w zgodzie z przepisami. Więc wyłączniki różnicowo prądowe powinny zostać pominięte.

    Chętnie przeczytam poprawną i klarowną odpowiedź na ten temat.
    Może raz na zawsze przestaną pojawiać się te pytania z nie udzieloną do końca odpowiedzią.

    0
  • #12 31 Gru 2013 14:41
    retrofood
    Moderator

    kwantor napisał:

    Chętnie przeczytam poprawną i klarowną odpowiedź na ten temat.
    Może raz na zawsze przestaną pojawiać się te pytania z nie udzieloną do końca odpowiedzią.


    Przeczytaj pierwszy post i napisz, czy to jest możliwe. Taka odpowiedź raz na zawsze.

    0
  • #14 31 Gru 2013 15:37
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    Ostatnie wichury zrobiły swoje zarówno w terenie jak i na forach .To widać bo gorącym tematem jest obecnie jak podłączyć agregat (zwykle IT )z instalacją TN-..... (nie wiemy )lub TT i zaczyna się loteria pomysłów . Amator bez przygotowania zawodowego bez dokumentacji ,bez zgłoszenia w ZE chce podłączyć coś by mu w domu świeciło i się kręciło . A więc takowej możliwości nie ma dla amatora pytającego o RCD i o to jak przełącznikiem UP przełączyć zasilanie z sieci na agregat . Polecam zawsze w tym momencie wykonanie oddzielnej instalacji dla agregatu będzie zawsze bezpiecznie . Są układy które mogą i powinny być stosowane w takowych instalacjach, ale jak zauważył moderator na podstawie pierwszego postu nie możemy gdybać bo jest lakoniczny.
    Ps. Chciałem też podsunąć inny wykład doktora, ale kolega mnie ubiegł więc myślę że ta kwestia podłączenia agregatu do sieci podnoszona wielokrotnie znajdzie swe zakończenie.

    0
  • #15 01 Sty 2014 09:39
    1500759
    Użytkownik usunął konto  
  • #16 01 Sty 2014 10:31
    pawlo_1
    Poziom 17  

    szelton napisał:
    Gdzie kończy się zakres ZE a gdzie teren prywatny.

    Granica stron jest zawsze ustalona, wystarczy zajrzeć do umowy

    szelton napisał:
    ZE może ingerować w instalacje mojej piwnicy.

    Ingerować nie może, na natomiast ma pełne prawo wymagać aby ta instalacja wykonana była według obowiązujących przepisów (Ktoś musi się pod tą instalacją podpisać i wziąć za nią odpowiedzialność)

    szelton napisał:
    Załóżmy że zbuduje sobie SZR samodzielnie zgodnie ze sztuką.

    Zgodnie ze sztuką to ktoś musi zrobić na to projekt więc się pod tym podpisać i wziąć za to odpowiedzialność.

    0
  • #17 01 Sty 2014 10:31
    Wirnick
    Poziom 26  

    szelton napisał:

    Proste pytanie. Tablica licznikowa, wszystkie zabezpieczenia za i przed licznikowe i wszytko co tam trzeba, stoi na granicy posesji. Gdzie kończy się zakres ZE a gdzie teren prywatny. ZE może ingerować w instalacje mojej piwnicy.

    Och! Kto Ci tam chciałby spojrzeć! To ty zadzwonisz na 112 i będziesz prosił!
    Przyjadą wyłączą, zasypią piaskiem, proszkiem, doleją wody. Gmina da Ci lokum zastępcze z wygodami jeśli jesteś zabezpieczony.

    0
  • #18 01 Sty 2014 10:36
    15kVmaciej
    Poziom 35  

    szelton napisał:
    Załóżmy że zbuduje
    sobie SZR samodzielnie zgodnie ze sztuką.

    Nie ma to jak dobry kawał na Dzień Dobry.. :)
    Dokumentacja zrobiona w Paincie, żadnych zabezpieczeń przed omyłkowym podaniem napięcia na sieć, inwerter chinol który katuje harmonicznymi sprzęt domowy, panele zamocowane tak, że lada wiatr gotowy zamienić je w turbinę wiatrakową..
    No, ale załóżmy.. Dopóki to działa i życzliwy sąsiad nie pozazdrości i nie pożali się w powiecie, że kury mu słabiej niosą, nikt nie odniesie uszczerbku na zdrowiu i strat majątkowych, no to lodzio miodzio.

    0
  • #19 01 Sty 2014 10:40
    1044571
    Użytkownik usunął konto  
  • #20 01 Sty 2014 12:46
    15kVmaciej
    Poziom 35  

    Bronek22 napisał:
    Sieć IT nie polega tylko na izolacji N. To jest system ochrony przed uszkodzeniem odporny na pojedyńcze zwarcie doziemne. Żeby zrobić sieć IT potrzebny jest konkretny osprzęt,do kontroli upływu i połączeń doziemnych.

    kamill 67 napisał:
    Zastanawia mnie czy przy zastosowaniu agregatu 1-faz podłączonego (po zmostkowaniu) do instalacji 3-faz nie będą wybijać te przeciwporażeniówki trójfazowe ?

    Bronku, w IT doziemienia na jednej fazie mogą być pojedyncze i potrójne.
    Bardziej interesujące jest, jak to co wyłuściłem, można zrobić
    szelton napisał:
    samodzielnie zgodnie ze sztuką

    0
  • #21 01 Sty 2014 16:33
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    Tu dla kolegi Szeltona informacja ;
    http://www.tauron-dystrybucja.pl/pl/dla_biznesu/porady/przylaczenie_agregatu-gorny_slask
    Jak kolega Szelton myśli co się stanie z delikwentem (członkiem rodziny) który będzie obsługiwał urządzenie w pierwszej klasie ochronnej .

    szelton napisał:
    Z dyskusji na Forum widać że ludzie budują takie układy.

    Oczywiście że budują nad jednymi trzeba tylko płakać a drudzy sprowadzą fachowca czy firmę o kwalifikacjach i wykonają to zgodnie z projektem i wiedzą inżynierską.
    Dla kolegi Bronka informacja że określenie dla agregatów jednofazowych " IT " powinienem wziąć w cudzysłów, bo nawet sami producenci unikają tego tematu ,na niektórych egzemplarzach jednofazowych podawana jest jako IT dlatego postanowiłem tego się trzymać. Inaczej przedstawia się sprawa prądnic synchronicznych trójfazowych te przeważnie mają wyprowadzony środek z uzwojenia roboczego czyli N .

    0
  • #22 01 Sty 2014 19:40
    1500759
    Użytkownik usunął konto  
  • #23 01 Sty 2014 20:19
    15kVmaciej
    Poziom 35  

    szelton napisał:
    Moje kwalifikacje:
    Kurs "Projektowanie Instalacji Elektrycznych" (brak Upr.)
    Upr. SEP do 1 kV Grupa 1/10
    Roczny pobyt w Polish Polar Station Hornsund at Svalbard /obsługa agregatów (buda stoi,wszyscy żyją, alarmowy 112 nie działa)

    A, jak tak, to szacun.. Przepraszam, nie wiedziałem, że Szanowny Kolega aż tyle widział i potrafi..
    szelton napisał:
    Do kol. kamill 67
    Zrób tak:
    Połącz tak jak opisałeś

    ..Tylko szybciutko, nim inni forumowicze napiszą że tak nie wolno.

    0
  • #24 01 Sty 2014 20:20
    kkas12
    Poziom 42  

    Brak ochrony przeciwporażeniowej dyskwalifikuje rozwiązanie a zakładanie iż jednocześnie wystąpią dwa uszkodzenia to sen "konstruktora" brakiem wyobraźni nie grzeszącego.
    Nie potrafi on bowiem przewidzieć skutków swej krótkowzroczności gdy nastąpi doziemienie jednego z biegunów a a użytkownik opierając się o odbiornik w I klasie chwyci w rękę przewód z uszkodzoną izolacją na drugim biegunie.

    Więc proponuję by kolega szelton trzymał na wodzy swe racjonalizatorskie zapędy.
    Również kolegi CV nie jest dla tematu istotne.

    0
  • #25 01 Sty 2014 20:47
    Akrzy74
    Poziom 39  

    A teraz poczekamy aż autor tematu raczy ustosunkować się do odpowiedzi i co najważniejsze- poprawi swój pierwszy post!

    Jeśli będzie widoczny brak zainteresowania autora tematem- zamkniemy!

    0
  • #27 01 Sty 2014 21:13
    1500759
    Użytkownik usunął konto  
  • #28 01 Sty 2014 21:17
    kkas12
    Poziom 42  

    Kolego jako elektryk powinieneś wiedzieć, że szczegóły są bardzo ważne. Na to co zrobi autor faktycznie wpływu nie mamy, ale mamy obowiązek nie wprowadzania go w błąd.
    Innych którzy będą czytali ten wątek również.

    A Twoja rada za wiele z "porządnością" wspólnego nie ma.

    0
  • #29 01 Sty 2014 22:43
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    Kolega Szelton w między czasie napisze nam jakie będzie napięcie pomiędzy tym kołkiem a fazą

    szelton napisał:
    Połącz "PE" agregatu (kołek gniazdka) z przewodem PE instalacji

    Instalacja TN-C zapewne
    szelton napisał:
    Jeżeli przejdziesz w tryb agregat to nastąpi całkowita separacja od sieci ZE

    Gdzie kolega widzi ochronę przeciwporażeniową odłączyłeś PEN bo PE tam niema i połączyłeś z obudową agregatu nawet nie uziemiłeś.
    szelton napisał:
    Brak pętli zwarciowej

    Nie prawda spróbuj zmierzyć to się dowiesz.

    0
  • #30 01 Sty 2014 23:04
    1500759
    Użytkownik usunął konto