Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Bauknecht TRKK 6850 - Działa 6min i traci zasilanie, na każdym programie

LUKASZ16 30 Gru 2013 23:26 1200 10
  • #1 30 Gru 2013 23:26
    LUKASZ16
    Poziom 13  

    Witam

    Suszarka Bauknecht TRKK 6850.


    Problem polega na tym że suszarka samoczynnie traci zasilanie podczas pracy.
    Na każdym programie mija 6minut i suszarka gaśnie. ( gdy naciskam na guziki i kręcę programatorem nie raz coś mignie na wyświetlaczu, ale bardzo słabo)
    Dodam że suszarka po wyłączeniu z kontaktu i włączeniu po chwili ( nie od razu) znów budzi się do życia i działa 6minut. Dzieje się tak na każdym programie.
    Suszarka wydaję się sprawna do puki się nie wyłączy.

    Grzałka grzeje, na modułach brak zimnych lutów, poprawione luty na przekaźnikach.

    Pozdrawiam.

    0 10
  • #2 01 Sty 2014 22:16
    brovar
    Poziom 18  

    Proponuję sprawdzić stan silnika dmuchawy - czy nie jest zabrudzony i nie chodzi przez to ciężej niż powinien. Sprawdź również kondensator silnika. Niestety suszarki to nie mój ulubiony temat jednak duża część ma zabezpieczenia przed podobnymi usterkami i różnie się one objawiają.

    0
  • #3 02 Sty 2014 12:27
    toudikat
    Poziom 18  

    Sprawdź również grzałkę, bo mniej, więcej po tym czasie się załącza.

    0
  • #4 05 Sty 2014 14:58
    LUKASZ16
    Poziom 13  

    Po odpięciu grzałki suszarka działała 10minut po czym się wyłączyła.

    Teraz gdy jest podłączona grzałka to wyłącznie odbywa się w różnym czasie 5-7minut.

    Ale gdy suszarka się wyłączy dodatkowo podczas poruszania programatorem słychać głośny pisk z głośniczka suszarki. Tak jakby błąd.

    Będę patrzył dalej...

    0
  • #5 05 Sty 2014 21:48
    LUKASZ16
    Poziom 13  

    Dodam że kabelki od grzałki są lekko pomarszczone od temperatury, grzałka jest strasznie gorąca. Podejrzewam grzałkę lub czujniki grzałki.

    Ale czemu suszarka wyłącza się bez podłączonej grzałki?

    0
  • #6 06 Sty 2014 14:42
    brovar
    Poziom 18  

    Skoro kable są "pomarszczone" to możliwe że gdzieś odkrylo izolację i kabel styka się z uziemieniem bądź zerem. Przepatrz wiązkę na całej długości.

    0
  • #7 06 Sty 2014 14:58
    LUKASZ16
    Poziom 13  

    Wiązka jest ok. Sprawdzałem na samym początku.
    Izolacja jest cała tylko trochę jak by za duży prąd nimi szedł.

    Dodam że suszarka wyłącza się po jakimś czasie ( 4-10min) nawet gdy mam wypięta grzałkę.

    0
  • #8 06 Sty 2014 17:39
    brovar
    Poziom 18  

    Jeśli czas jest na tyle nieprecyzyjny, proponuję jeszcze zerknąć na płytę programatora pod względem zimnych lutów bądż pękniętych ścieżek.

    0
  • #9 06 Sty 2014 17:48
    LUKASZ16
    Poziom 13  

    Niestety nie jest to trafna diagnoza ponieważ pod tym względem jest OK. Elektronika składa się z dwóch modułów ( płyta czołowa i płytka z przekaźnikami ) .

    Czas się zmienia gdy odłączę grzałkę.

    Jak grzałka jest podłączona to wtedy około 6minut i gaśnie cała suszarka.

    Postaram się nagrać wideo jak to wszystko przebiega.

    0
  • #10 06 Sty 2014 17:53
    karol1996
    Poziom 19  

    Witam
    Czy przed wyłączeniem się suszarki grzałka włącza się?

    Pozdrawiam,
    Karol

    0
  • #11 06 Sty 2014 18:05
    LUKASZ16
    Poziom 13  

    Tak grzałka grzeję podczas tych kilku minut pracy.

    W środku bębna jest ciepło.

    Grzałka jest bardzo gorąca.

    Chciałem mieć pewność że to grzałka się za mocno nagrzewa i przez to, ale jak grzałkę wypinam to i tak suszarka traci zasilanie tylko że w innym czasie.

    0