Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Radmor 5412-Ciszej grający P kanał, trzaski Filtru Wysokie, nie równe prądy

antek1cza 01 Sty 2014 00:25 3543 10
  • #1 01 Sty 2014 00:25
    antek1cza
    Poziom 30  

    Witam

    Mam problemy z Radmorem 5412 :
    - ciszej grający P kanał co słychać i widać na wskaźniku wysterowania kanałów,
    - trzaski występujące w Prawym kanale przy przełączaniu "Filtru Wysokie",
    - nie równe prądy stałe płynące przez głośniki (L = 3mA ; P = 13mA)

    Jest to wersja Radmora 5412 z płytką B6 C1843 na dwóch tranzystorach BD140 a końcówka mocy na parze BD649/ BD650.

    Celem tego postu jest przekazanie informacji jakie kroki robiłem, żeby go naprawić a także zapytać się co może być przyczyną określonych dolegliwości o których piszę niżej a które nie usunąłem. Po za tym podałem wykaz niektórych napięć - może się komuś przydadzą.

    Cz.I Wpierw opiszę objawy :

    1. Prawy kanał gra ciszej ale dobrze bez zniekształceń. Słychać i widać to między innymi na wskaźniku wysterowania którego prawy wskaźnik świeci się o jedną diodę mniej. Dotyczy to odbioru z radia FM jak i magnetofonu. Podczas odtwarzania szczególnie muzyki i wyłączonym "stereo" wyraźnie słychać , że prawy kanał gra ciszej.

    2. Przycisk "Filtr Wysokie" przy jego wciskaniu powoduje silny trzask tylko w prawym kanale i wówczas wskaźnik wysterowania prawie cały się zapala a przy wyłączaniu wchodzi nawet na czerwone pole. Na jego poziom (trzasku) nie ma wpływu położenie potencjometru siły głosu. Czy jest na 0 czy na np.3 trzask jest z jednakową siłą.

    3. Wciśnięcie przycisku "Filtr Wysokie" obcina tony wysokie a wciśnięcie przycisku "Filtr Niskie" nic nie powoduje (bez zmian).

    cz.II. Badania :
    1. Napięcia główne z zasilacza 18V, 42V pomierzone i ustawione.

    2. Prądy (stałe) spoczynkowe pomierzone i ustawione w końcówce mocy na 50mA (w miejsce BZ501-lewy kanał i BZ503 prawy kanał wstawiony mA). Taka mała uwaga
    : gdy nie idzie dokładnie ustawić w.w.prądów należy przeczyścić PR-ek lub go wymienić.

    3. Wstawienie mA w szereg z głośnikiem Lewym i Prawym (dwa nie zależne). Pomiar na L kanale przy wyciszonym potencjometrze wzmocnienia = ok.3mA a na P kanale 13mA. Gdy przełożę płytkę B6 (C1843) z L kanału w miejsce P kanału to prąd jest taki sam tzn.3mA. Płytka B6 od prawego kanału pokazuje niezależnie od tego gdzie wsadzę L czy P =13mA.

    4. Wyjście z przedwzmacniacza B4 i włożone do płytki B6 od Lewego kanału (blok sterowania wzmacniaczy mocy) wtyk W601 a potem przełożenie go do drugiej płytki B6 kanału Prawego skutkuje tym, że obydwa kanały pracują prawidłowo.
    Poziom sygnału jednakowy, brak trzasków w głośnikach przy wciskaniu i wyciskaniu "Filtry Wysoki" świadczy o właściwej pracy w obydwóch kanałach : wzmacniacza mocy B5, bloku układów sterujących wzmacniacz mocy B6 a także bloku przedwzmacniacza B4. Z jedynym wyjątkiem braku zmiany przy włączaniu i wyłączaniu "Filtry Niski".

    5. Zrobienie tego samego co w p.4 ale dla Prawego kanału powoduje ciche granie oraz silne trzaski przy włączaniu i wyłączaniu "Filtry Wysoki" - piszę o tym w cz.I p.2 . Wskazuje to na awarię bloku przedwzmacniacza B4.





    cz.III Naprawa. Głównie skupiłem się w tej części na płytkach B6 ponieważ sama końcówka mocy jest sprawna.
    1. Sprawdzenie wzrokowe płytki B6 (C1843) od Prawego kanału. Co zrobiłem:
    a) odwrotnie wlutowana "fabrycznie" dioda D603,
    b) wymiana opornika R612 1,5k (miał wżery na lakierze),
    c) wymiana C601 10µF/25V stary miał 7µF/ ESR 86Ω ,
    d) wymiana C604 22µF/16V stary miał 18µF / ESR 10Ω - wymiana na 47µF
    e) podstawienie C607 i C608 3,3nF oryginalne dobre więc wróciły na płytkę,
    f) wy lutowanie i sprawdzenie hFE tranzystorów BC237 T601, T602 i T603. T601 miało hFE=235 a T602=155. Rozrzut spory wymieniłem więc na inne BC237 których wzmocnienie wynosi hFE=330 i 335 a w miejsce T603 jest hFE=238.
    g) wymiana C603 z 82pF na 100pF,
    h) sprawdzenie pozostałe kondensatory - dobre,
    i) sprawdzenie oporników bez wylutowania - dobre,
    j) sprawdzenie tranzystorów bez wylutowania - dobre,
    k) sprawdzenie diód - dobre,

    2. Napięcia w gnieździe W504 (Lewy kanał) i W505 (Prawy kanał). Uwaga-żeby moduły B6 chodziły muszą mieć masę z wtyczki W601.
    Wyprowadzenia :
    a) gniazdo W504 Lewy kanał dobry :
    1 Masa zasilanie ( ta masa nie jest połączona z obudową radmora).
    2 -0,042V ,
    3 +38,8V ,
    4 +1,08V ,
    5 -0,045V ,
    6 -1,13V ,
    7 -0,048V.
    b) gniazdo W505 Prawy kanał częściowo nie sprawny :
    1 Masa zasilanie ( ta masa nie jest połączona z obudową radmora).
    2 -0,156V ,
    3 +39,1V ,
    4 +0,89V ,
    5 -0,158V ,
    6 -1,328V ,
    7 -0,169V .

    3. Napięcie stałe na głośnikach Z=10Ω : L= 0,039V ; P=0,16V w stosunku do masy zasilacza. Pomiary wykonane przy potencjometrze ustawionym siły głosu ustawionym na 0

    cz.IV Wnioski :
    1. Mimo wymiany w.w.elementów i różnych prób nie udało mi się zlikwidować uszkodzenie na płytce B6 C1843 objawiające się zwiększonym poborem prądu stałego na głośnikach z około 3mA do ok.13mA. Przy okazji wykryłem usterkę fabryczną (odwrotnie podłączona dioda). Jednak te wszystkie próby nic nie wniosły ponieważ przed zabraniem się za tego radmora i po tych wszystkich próbach jest to samo !

    2. Dopiero teraz zabieram się za naprawę toru przedwzmacniacza. W między czasie wyczyściłem isostat włączający "Filtr Wysoki". Przy jego sprawdzaniu faktycznie styki przerywały ale po ich rozebraniu, wyczyszczeniu i dogięciu nadal występuje głośny trzask przy włączaniu jak i wyłączaniu jego.

    Cz.V Moje pytania:
    1. Co może być przyczyną różnicy w prądach stałych płynących przez głośniki ?
    2. Jak wyeliminować trzask w głośnikach przy przełączaniu przycisku "Filtr Wysokie" ?
    3. Prawy kanał gra ciszej co może być przyczyną - są jakieś często spotykane uszkodzenia w tych Radmorach ?

    Pozdrawiam i dziękuję za ewentualne podpowiedzi.

    0 10
  • #2 01 Sty 2014 10:22
    SlawekKedra
    Poziom 40  

    Najpierw sprawdź następujące rzeczy:
    Przy wyłączonym filtrze Wysokie sprawdź czy górne końcówki oporników w czerwonych kółkach na pewno mają połączenie z kondensatorami elektrolitycznymi a ich dolne końcówki z masą (niebieskie linie)
    Sprawdź czy na opornikach w kółkach występuje jakiekolwiek stałe napięcie.
    Przy okazji zmierz napięcia w miejscach gdzie są czerwone kropki
    Czy to cichsze granie jest zależne od położenia przełączników od niskich i wysokich?
    Radmor 5412-Ciszej grający P kanał, trzaski Filtru Wysokie, nie równe prądy

    0
  • #3 01 Sty 2014 14:02
    adrian987654321
    Poziom 17  

    antek1cza napisał:
    wciśnięcie przycisku "Filtr Niskie" nic nie powoduje (bez zmian).
    Działania tego filtru nie usłyszysz.
    antek1cza napisał:
    silne trzaski przy włączaniu i wyłączaniu "Filtry Wysoki"

    Czym to wyczyściłeś ? Mam nadzieję że nie WD-40
    antek1cza napisał:
    odwrotnie wlutowana "fabrycznie" dioda D603,

    Ta dioda jest elementem zabezpieczenia przeciwzwarciowego. Przy jej odwrotnym wlutowaniu nic się nie stanie, tylko zabezpieczenie nie zadziała prawidłowo cóż pomyłki się zdarzają.
    antek1cza napisał:
    Uwaga-żeby moduły B6 chodziły muszą mieć masę z wtyczki W601.
    A to dlatego że masa całego wzmacniacza mocy idzie przez przedwzmacniacz. (ciekawe co było przyczyną takiego nietypowego rozwiązania)
    antek1cza napisał:
    Napięcie stałe na głośnikach Z=10Ω : L= 0,039V ; P=0,16V

    Pomiaru napięcia stałego na wyjściu dokonuje się przy braku obciążania - zmierz i podaj.
    Jeśli chodzi o cichsze granie kanału prawego to polecam wpiąć się z głośnikami komputerowymi bądź jakimkolwiek innym wzmacniaczem na wejście przedwzmacniacza i "podsłuchiwać" sygnał za każdym następnym stopniem oraz porównywać go z kanałem lewym.

    0
  • #4 03 Sty 2014 00:51
    antek1cza
    Poziom 30  

    SlawekKedra napisał:
    Sprawdź czy na opornikach w kółkach występuje jakiekolwiek stałe napięcie.

    Strzał w dziesiątkę na R4146 waha się napięcie od 0,3-0,6V które dostaje się tam z C462 4,7µF/25V który aktualnie ma 100nF / ESR 3900Ω ! - wymieniłem i trzaski znikły

    SlawekKedra napisał:
    Czy to cichsze granie jest zależne od położenia przełączników od niskich i wysokich?

    Nie

    adrian987654321 napisał:
    antek1cza napisał:
    wciśnięcie przycisku "Filtr Niskie" nic nie powoduje (bez zmian).
    Działania tego filtru nie usłyszysz.

    To po co on jest ? Jak poziom głosu ustawiony jest od około połowy to wciśnięcie "Filtr Niskie" powoduje delikatne obcięcie niskich tonów-ledwo słyszalne.

    adrian987654321 napisał:
    antek1cza napisał:
    silne trzaski przy włączaniu i wyłączaniu "Filtry Wysoki"
    Czym to wyczyściłeś ? Mam nadzieję że nie WD-40

    W pierwszym poście napisałem ".... styki przerywały ale po ich rozebraniu, wyczyszczeniu i dogięciu nadal występuje głośny trzask ....." . Na początku użyłem "KONTAKT do czyszczenia styków" , to nic nie pomogło to wziąłem "WD-40" też bez rezultatów. Rozebrałem isostat wyciągając suwak wraz z blaszkami. Po doginałem je, wyczyściłem wsadziłem suwak spowrotem. Pomierzyłem omomierzem i teraz już styki pewnie się załączały ale trzask był nadal i to tylko w Prawym kanale.
    WD-40 co z nim nie tak, że nie nadaje się na czyszczenie isostatów ?

    adrian987654321 napisał:
    antek1cza napisał:
    Napięcie stałe na głośnikach Z=10Ω : L= 0,039V ; P=0,16V
    Pomiaru napięcia stałego na wyjściu dokonuje się przy braku obciążania - zmierz i podaj.

    Napięcia na zaciskach wyjściowych z Radmora bez kolumn: L = 0,032V ; P = 0,211V

    adrian987654321 napisał:
    Jeśli chodzi o cichsze granie kanału prawego to polecam wpiąć się z głośnikami komputerowymi bądź jakimkolwiek innym wzmacniaczem na wejście przedwzmacniacza i "podsłuchiwać" sygnał za każdym następnym stopniem oraz porównywać go z kanałem lewym.

    Tak dobra metoda i ją niejednokrotnie stosuję

    Chciałem podziękować za zainteresowanie się moim przypadkiem a także za cenne podpowiedzi.
    Niżej co jeszcze zrobiłem :
    1. Podałem między innymi na C445 1µF/63V zamontowany 4,7µF , generator który przedmuchał cały tor fonii Prawego kanału i potem do C409 od Lewego kanału. Poziomy porównywalne co wyklucza uszkodzenie w tym torze.
    2. Wylutowałem potencjometr RP-401 2x47kΩ B z od czepem. Pomierzyłem go i oporność całkowita L kanału 48,93kΩ a P kanału 45,4kΩ. Po dociskałem nity i wlutowałem go. Po tym zabiegu Prawy kanał odzyskał wzmocnienie porównywalne do Lewego.
    3. Dodatkowo wymieniłem kondensator C444 (P kanał) i C408 (L kanał) z 220nF na 470pF. To spowodowało spory przyrost dynamiki głosu po wciśnięciu przycisku "Kontur" .

    Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc. Praktycznie został mi tylko problem z nierównymi prądami-napięciami na głośnikach. Nie wnoszą one, żadnych słyszalnych zniekształceń a przy tym sprzęcie siedziałem stanowczo już za długo więc uważam temat za skończony.
    Chyba, że jest jakieś zainteresowanie tym tematem.
    Proszę o jakąś sugestię admina - mam mizerną wprawę w pisaniu postów .

    0
  • #5 03 Sty 2014 09:34
    SlawekKedra
    Poziom 40  

    antek1cza napisał:

    To po co on jest ? Jak poziom głosu ustawiony jest od około połowy to wciśnięcie "Filtr Niskie" powoduje delikatne obcięcie niskich tonów-ledwo słyszalne.



    Ten filtr służy do obcięcia najniższych tonów kiedy muzyka jest odtwarzana z gramofonu. Jego głównym zadaniem jest wyeliminowanie zakłoceń na skraju pasma i poniżej, powodowanych przez niecentryczność rowków na płycie czy też przez pofałdowaną płytę, tak aby membrany głośników niskotonowych nie falowały bez potrzeby.

    0
  • #6 03 Sty 2014 10:45
    antek1cza
    Poziom 30  

    SlawekKedra napisał:
    Ten filtr służy do obcięcia najniższych tonów kiedy muzyka jest odtwarzana z gramofonu. Jego głównym zadaniem jest wyeliminowanie zakłoceń na skraju pasma i poniżej, powodowanych przez niecentryczność rowków na płycie czy też przez pofałdowaną płytę, tak aby membrany głośników niskotonowych nie falowały bez potrzeby.

    I znowu dowiedziałem się czegoś nowego - dziękuję SlawekKedra . A swoją drogą w instrukcji obsługi jest informacja ".... Wzmacniacz małej częstotliwości jest wyposażony w regulację barwy, układ filtru antywibracyjnego i antyszumowego ..." ale kto czyta instrukcje :D

    0
  • #7 22 Lis 2014 15:15
    TIP35
    Poziom 2  

    Witam

    Mam podobny przypadek

    Dostałem Radmora w fatalnym stanie .

    Brakowało napięcie 18v na pinie 3 Gniazda W501

    Zwarty był T513 BC237 ( Objaw regulacja na R524 tylko do 12 V ) .


    C427 miał 50nF c426 miał 1, 4 uF

    Dziękuje za pomoc . :)

    0
  • Pomocny post
    #8 22 Lis 2014 18:13
    SlawekKedra
    Poziom 40  

    antek1cza napisał:
    Praktycznie został mi tylko problem z nierównymi prądami-napięciami na głośnikach.

    Niezerowe napięcie na wyjściach wzmacniaczy jest zjawiskiem normalnym. Dość rzadko udaje się osiągnąć zero. Niezerowe napięcie powoduje oczywiście że przez głośniki płynie jakiś prąd zależny od tego napięcia. Napięcia te z kolei zależą głównie od równości wzmocnień tranzystorów pary różnicowej (w tym wypadku będą to T601 i T602 na płytkach B6). Spróbuj je wymienić w kanale o wyższym napięciu, na parę o równych wzmocnieniach. W kanale o niższym napięciu nie wiem czy jest sens ponieważ te 39mV to nie jest dużo, ale jeśli chcesz możesz próbować i w tym kanale.

    0
  • #9 23 Lis 2014 00:48
    antek1cza
    Poziom 30  

    TIP35 napisał:
    C427 miał 50nF c426 miał 1, 4 uF
    Dziękuje za pomoc


    Jakby tak jeszcze kolega napisał pytanie-pytania ?

    SlawekKedra napisał:
    Niezerowe napięcie na wyjściach wzmacniaczy jest zjawiskiem normalnym. Dość rzadko udaje się osiągnąć zero.....


    I między innymi dla tego już go więcej nie robię.

    ps. SlawekKedra - z tego wszystkiego zapomniałem Tobie podziękować za pomoc ;)

    0
  • #11 14 Maj 2015 14:23
    antek1cza
    Poziom 30  

    Witam
    W związku z tym, że temat praktycznie rozwiązałem w styczniu 2014 a ostatnie zapytanie bez pytania było w listopadzie 2014 zamyka go.

    Pozdrawiam wszystkich pomocnych i czytających.

    0