Witam.
Przede wszystkim, Wszystkiego najlepszego w Nowym, 2014 Roku dla wszystkich!!!
Chciałbym przedstawić moją konstrukcję bardzo prostego cichego, choć w pełni funkcjonalnego kompresora, idealnego nie tylko do wydmuchiwania kurzu z urządzeń elektrycznych i elektronicznych, ale też na potrzeby aerografu czy też do dopompowywania kół.
Postaram się zrobić jutro jak najwięcej szczegółowych zdjęć, aby nie łamać restrykcyjnego regulaminu elektrody.
Konstrukcja oparta jest na znalezionych w sieci opisach, choć jak zauważyłem ile pomysłów tyle wykonań. Wykonanie w moim przypadku tego kompresorka było potrzebą oszczędności, gdyż comiesięczny zakup sprężonego powietrza daje po kieszeni. Całość powstała z ogólnie dostępnych części, sercem urządzenia jest agregat lodówkowy bez którego nie ma sensu zaczynać zabawy w budowę kompresora. Całą konstrukcję trzymają dwa solidne zabezpieczenia z pralki trzymające bęben w czasie transportu, 3mm blacha, do której został przymocowany kompresor i zbiornik 8l (kiedyś był to zbiornik wyrównawczy CO), który wg parametrów powinien wytrzymać ciśnienie 5bar, oraz regulowane gumowe nóżki z Wiatki. Pomiędzy agregatem a zbiornikiem zastosowałem zawór zwrotny z odpowietrzeniem, który na celu ma nie cofanie się powietrza ze zbiornika do kompresora oraz spuszczeniem z układu sprężonego powietrza pozostającego w instalacji pomiędzy zaworem zwrotnym a agregatem po jego wyłączeniu. Wlot powietrza zasysanego przez sprężarkę zabezpieczyłem filtrem paliwowym, aby uniknąć zasysania wilgoci i śmieci z powietrza. Układ kontroli ciśnienia składa się reduktora, dwóch manometrów oraz presostatu, który dla mojego bezpieczeństwa został ustawiony na pracę wył/max 4bar - zał/2bar, układ rozruchowy agregatu oryginalny z instalacji lodówki. W planach jest zastosowanie odolejacza/odwadniacza o symbolu AF3000-02, konkretnie tego Link do odolejacza/odwadniacza pomiędzy agregatem a zaworem zwrotnym.
Czekam na jakieś sugestie co do tego pomysłu, co brakuje, co poprawić?
Wstępny kosztorys:
Reduktor/presostat 20zł (używka, która wymagała czyszczenia).
Butla 0zł odzysk z mojej instalacji CO, nóżki od prali Wiatka, przewód zasilania.
Wszystkie elementy wchodzące w skład konstrukcji (stelaż, śrubki, płaskowniki) to koszt około 20zł.
Przewód ciśnieniowy 1mb 5zł przewód spiralny i pistolet 40zł.
Zawór zwrotny 46zł.
Końcówki węży (1/2 choinka 6mm) 2szt. 6zł.
Zaciski ślimakowe 10szt. 10zł.
Nyple 1/2 2sz oraz trójnik z zaślepką około 15zł.
W planach czeka mnie jeszcze zakup odwadniacza i odolejacza w cenie 50zł.
Parametry:
Zasilanie 230V 50Hz
Ciśnienie max 4bary
Gabaryty kompresora i ciężar
Długość 500mm,
Szerokość 270mm,
Wysokość 380mm
Waga +/- 10kg
Fajne? Ranking DIY