Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Laptop California Access D410 - gaśnie podświetlenie matrycy

01 Sty 2014 18:39 1845 10
  • Poziom 15  
    Witam ! Mam następujący problem. Posiadam 10-letni laptop California Access D410 (Clevo). Od pewnego czasu zaczęło w nim zanikać podświetlenie matrycy. Po włączeniu podświetlenie działało minutę, dwie i gasło. Po ponownym wyłączeniu i włączeniu laptopa podświetlenia już nie ma. Ale jak wyłączy się go na dłużej i laptop "wystygnie" to podświetlenie znowu działa przez moment. Zdecydowałem się zakupić nowy inwerter i wymienić - nic to nie dało. Pomiar na bezpieczniku inwertera wykazał poprawne napięcie 19,2-19,4 V. Zacząłem podejrzewać świetlówkę, a ponieważ mam taką samą matrycę, tyle że zbitą to ją podpiąłem - efekt był taki sam. Sprawdziłem też dokładnie wyłącznik podświetlenia matrycy. Podmieniłem też zasilacz zewnętrzny laptopa na inny o identycznych parametrach zasilania (19V/4,72A) - też efekt był ten sam. Czytając na forum podobne tematy dowiedziałem się że może być to wina zaniżonego napięcia - np. wyschnięte kondensatory w zasilaczu zewnętrznym lub na płycie głównej (jest ich tam 5) - te ostatnie przeglądnąłem i nie stwierdziłem by były "spuchnięte". Poproszę o jakieś sugestie odnośnie tego gdzie szukać uszkodzenia.
  • Poziom 40  
    Uszkodzone kondensatory nie muszą być napuchnięte - takie objawy są przy złym zasilaniu podniesionej temperaturze.
  • Poziom 15  
    Rozumiem. Zapomniałem dodać że na próbę do każdego z tych 5 kondensatorów na płycie głównej po kolei dolutowywałem dodatkowo (od strony punktów lutowniczych) nowy kondensator 100uF/25V po czym włączałem laptop i sprawdzałem. I też nic to nie dało....
  • Moderator
    Sprawdź inwerter, pomierz napięcia zasilające. Uszkodzenie może tkwić także w grafice.
  • Spec od komputerów
    abik napisał:
    Rozumiem. Zapomniałem dodać że na próbę do każdego z tych 5 kondensatorów na płycie głównej po kolei dolutowywałem dodatkowo (od strony punktów lutowniczych) nowy kondensator 100uF/25V po czym włączałem laptop i sprawdzałem. I też nic to nie dało....

    To nie jest problem z kondensatorami.
    Pomiary potrafisz wykonać?
  • Poziom 15  
    Tak jak wspomniałem inwerter był podmieniony na nowy i nic to nie dało. A co do pomiarów to mierzyłem tylko napięcia na samym inwerterze - jest tam 19V oraz 5V oraz napięcia zasilacza zewnętrznego 19V/4,72A pod napięciem. Na samej płycie głównej nie bardzo wiem co mierzyć bo bez schematu trudno się połapać...
  • Spec od komputerów
    abik napisał:
    Tak jak wspomniałem inwerter był podmieniony na nowy i nic to nie dało. A co do pomiarów to mierzyłem tylko napięcia na samym inwerterze - jest tam 19V oraz 5V oraz napięcia zasilacza zewnętrznego 19V/4,72A pod napięciem. Na samej płycie głównej nie bardzo wiem co mierzyć bo bez schematu trudno się połapać...

    Wrzuć fotkę złącza inwertera z opisanymi napięciami, podaj oznaczenie płyty.
  • Poziom 15  
    Znalazłem na elektrodzie dwa podobne tematy: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.ph...sto+2600&sid=166aa389e5f98f48265e9c1eea65fb1d oraz https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2171613.html. Płyta mojego laptopa oraz inwerter jest są identyczne jak w laptopie ARISTO 2600. Zdjęcia są w tym pierwszym temacie więc chyba nie ma sensu bym je tutaj zamieszczał. Dokonując pomiarów napięć na złączu inwertera stwierdziłem że na styku nr 1 jest napięcie 19,2 V na styku 2 jest 0 V i na styku 3 jest 0 V. Brak jest więc napięć do sterowania jasnością i włączeniem inwertera. Dzisiaj dokonałem pomiarów napięć gdy włączyłem laptopa jak nie był "nagrzany" - napięcia na styku 2 (około 1,5V) i 3 (około 3 V) były przez moment, około 1 minuty jak matryca świeciła po czym matryca zaczęła mrugać i zgasła a napięcia zniknęły. Na zewnętrznym monitorze był cały czas prawidłowy obraz. Pytanie więc teraz skąd się biorą te napięcia sterujące i gdzie jest usterka ?
  • Spec od komputerów
    abik napisał:
    Pytanie więc teraz skąd się biorą te napięcia sterujące i gdzie jest usterka ?

    Z płyty.

    Taśmę przemierzyłeś?
    Oznaczenie płyty miałeś podać.
  • Poziom 15  
    Taśmę przemierzyłem zarówno na kierunku złącze do płyty-inwerter jak i złącze do płyty- złącze matrycy i jest wszystko w porządku. Na płycie widzę oznaczenie: 71-D4000-D04. Jak trzeba wykonać zdjęcie to zamieszczę ale później.
  • Poziom 15  
    Odświeżam temat, bo problem nadal nie rozwiązany. Tak jak wcześniej wspomniałem, brak jest napięcia załączającego inwerter on/off na wejściu 3 złączki inwertera (około 5V). Na schemacie ideowym laptopa (w załączeniu fragment) napięcie to jest doprowadzone z układu przełącznika U23 (TC7SZ08) na styk nr 45 złącza kostki matrycy na płycie głównej i oznaczone jako PANEL. Wymieniłem ten układ U23 na nowy, ale nic to nie dało – na nóżce 4 tego układu napięcie nadal się nie pojawiło (jest tylko na nóżce 5 tego układu). Sprawdziłem też elementy wokół tego układu R288, R289, D8,D9. A także wyłącznik matrycy (uruchamiany po zamknięciu klapy) podłączony do wejścia LID_SW#. Pozostałe wejścia przełącznika: GATE LID SW podłączony do nóżki T8 układu SiS 962-2 oraz ENABKL podłączony do nóżki 128 układu SiS 302L - mogłem tylko sprawdzić to drugie podłączenie, bo pierwsze w technologii BGA. Przypuszczam więc że brakuje impulsu na wejściu przełącznika – albo z wejścia GATE LID SW albo ENABKL. A prawdopodobną przyczyną może być odlutowanie się układu SiS 962-2 od płyty głównej. Na próbę zwarłem nóżki 4 i 5 układu U 23 – podświetlenie matrycy jest, ale jest załączone cały czas. Jak włącza się laptop, przed wejściem do BIOS-a matryca świeci w siwym kolorze zamiast być zupełnie czarna i ciemna. Potem jest już wszystko w porządku, z tym że tam gdzie matryca ma być czarna ( przy sekundowych przerwach np. przy wchodzeniu do Windowsa i zmianie rozdzielczości) tam świeci w siwym kolorze. No i oczywiście nie działa przy takiej kombinacji wyłącznik matrycy na przednim panelu. Czy można coś innego poradzić w tym przypadku, czy też należy tak to zostawić i używać laptopa przy takim rozwiązaniu i czy nie zaszkodzi to inwerterowi i matrycy ?

    Laptop California Access D410 - gaśnie podświetlenie matrycy Laptop California Access D410 - gaśnie podświetlenie matrycy