Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

VITARA 2.0 16V - nie odpala mimo podmiany sterownika

01 Sty 2014 22:04 3195 10
  • Poziom 2  
    Witam

    Potrzebuje waszej pomocy bo sam już nie dam dalej z moja usterka. :( Kupiłem vitare 98r 2.0 16v która nie odpalała.
    Sprawdziłem pompe paliwa- podaje
    świece brak iskry- myślalem że może problem z imo lub komp padł, więć przełożyłem caly zestaw z innego auta i byłem przekonany że odpali i ... nic z tego. dla pewności sprawdziłem mój zestaw w drugiej vitarze i odpaliła. zauważyłem że przy próbie odpalenia cyka jakiś przekaźnik pod deską rozdzielczą. Jak się wyciagnie podusze to go ledwo widać jest ich chyba 4 przykręcone obok siebie.

    wszystkie bezpieczniki są ok.

    Chciałem sprawdzić czujnik położenia wału ale nie jestem pewien gdzie jest. To jest ten na pokrywie zaworów od strony ściany ?
  • Relpol przekaźniki
  • Użytkownik obserwowany
    ECU widzi obroty silnika?
    Błędy w ECU są ?
  • Poziom 2  
    no właśnie nie wiem czy widzi. Nie sprawdzałem błędów bo byłem pewny że padł komp, ale nie jest napewno dobry bo inne auto odpala
  • Relpol przekaźniki
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    No to co, jak i czym chcesz sprawdzać? Tak w ciemno chcesz podmieniać? to podmieniaj. Pewnie w końcu się uda...
  • Poziom 2  
    przecież napisałem że podmieniłem i dalej nie chodzi. Zacząłem od komp bo dosyć częsta usterka.
  • Poziom 15  
    w pokrywie to jest czujnik położenia wałków, wału jest w bloku silnika. Sprawdzałeś cokolwiek? Zacznij od fejsa. Błędy ecu a potem po kolei, immo i układ zapłonowy. Szkoda kasy i czasu na podmienianie
  • Użytkownik obserwowany
    Kolega Perech ma słuszną racje. Podłączasz fejsa sprawdzasz błędy jak ci pisaliśmy a potem w blokach pomiarowych obroty sinika. Auto ma jakiś pilot od alarmu dokładny? Wtryskiwacze kluczują?
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    krzysiekp20 napisał:
    przecież napisałem że podmieniłem i dalej nie chodzi. Zacząłem od komp bo dosyć częsta usterka.

    krzysiekp20 napisał:
    dla pewności sprawdziłem mój zestaw w drugiej vitarze i odpaliła

    Czyli przekładasz graty niepotrzebnie, w ciemno, bez żadnego rozeznania. Może zacznij od zgromadzenia sobie opisu silnika, schematu elektroniki zarządzającej i przeprowadzenia diagnostyki.
  • Poziom 2  
    wydaje mi sie że do vitary nie można podpiąć komp. bo nie ma złącza, jedynie można kody błyskowe odczytać. Jutro spróbuje odczytać co wyjdzie. A gdzie jest czujnik położenia wału ? bo wchodziłem do kanału i nie znalazlem. powinien być gdzies w bloku przy skrzyni ale nie znalazlem. Myslalem ze jest na pokrywie zaworów ale to nie ten. Ma ktoś może schcemat el tego silnika?
  • Poziom 30  
    Według mojego schematu to nie ma czujnika położenia wału, a wszystko opiera się o czujnik położenia wałka rozrządu. Wymigaj kody błędów, mostkując piny 2 i 3, zapisz je, następnie skasuj i próbuj zapalać, po czym znowu wymigaj. Podaj tutaj, a ja dam ci opisy błędów, z rezystancjami komponentów włącznie.
  • Poziom 42  
    Czy w czasie kręcenia rozrusznikiem cały czas pracuje pompa paliwowa?