Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kompresor Black&Decker ASI200 uszkodenie czujnika ciśnienia

siwy0luki 01 Jan 2014 22:42 4575 10
Renex
    siwy0luki
    Level 9  
    Jestem posiadaczem takiego sprzętu Black&Decker ASI200
    Niestety któregoś dnia kompresor odmówił współpracy, oznaką tego jest brak reakcji silnika kompresora. Po podłączeniu sterownik reaguje, wyświetlacz ma podświetlenie, można zmienić nastawy ciśnienia, latarka kompresora działa.
    Sprawdziłem przełączniki- działają, silnik - sprawny po podaniu do niego 12V działa i pompuje, kompresor- szczelny, przekaźnik sprawny, sam sterownik reaguje na zmiany nastawy ciśnienia i stan przełącznika.
    Jedyne wątpliwości może budzić cyfrowy manometr (nie wiem czy tak się nazywa elektroniczny miernik ciśnienia). Wygląda on tak:
    Na tym zdjęciu można odczytać jego kod to: T108PCBA
    Problem w tym że wujek google nie chce mi pomóc w znalezieniu nowego takiego do kupienia. Nie wiem też jak określić do niego zamiennik.
    Moim zdaniem to właśnie ten czujnik jest przyczyną milczenia kompresora. Zrobiłem pomiary na wyjściach czujnika i wiem że jest tam napięcie w kolejności: 1V 2V 3V 2V i prądy 0.5mA 0mA 0.4mA 0mA .Wiem też że na jednym wyprowadzeniu czujnika napięcie zmienia się z 2V na 1.53V za każdym razem gdy zmieniam nastawy ciśnienia. Czujnik nie reaguje na ciśnienie! Po podłączeniu do napompowanej opony nadal uparcie wskazuje 0. Co ciekawe po odłączeniu 3 kabla od czujnika na wyświetlaczu pokazuje się Errr a po odłączeniu kabla nr.2 wyświetlacz wskazuje 5.4 bara.

Nie wiem jak sobie z tym poradzić. Bardzo proszę o pomoc.
    Jeśli do diagnozy będą potrzebne jeszcze jakieś informacje (schemat sterownika, zdjęcie czujnika) to bezzwłocznie je dodam.
  • Renex
    dzimi
    Moderator
    Uszkodzony identyczny czujnik ciśnienia raczej będzie ciężko znaleźć. Pozostaje dopasowanie z dość bogatej oferty rynkowej.
    siwy0luki
    Level 9  
    Mógłbyś mi podać jakie przykłady zamienników bo nie mam pojęcia jakie parametry powinien mieć czujnik. Na kompresorze jest tylko informacja że pompuje do 8 bar.
  • Renex
    siwy0luki
    Level 9  
    Dzięki
    Ale nie wiem czy mój czujnik jest analogowy i nie reaguje czy jest cyfrowy. Więc nadal nie wiem czego szukać.
    siwy0luki
    Level 9  
    W jaki sposób określić napięcie zasilania ? Przyjąć z moich pomiarów że zasilanie to 3V ? Jak rozszyfrować jak połączyć sterownik z nowym czujnikiem? Nie wiem które wyjście czujnika to napięcie a które to sygnał. Jak to zbadać?
    dzimi
    Moderator
    Musisz rozszyfrować jak idą ścieżki na płytce do której podłączony jest czujnik.
    siwy0luki
    Level 9  
    Z tym będzie niemały problem bo sterownik do którego podłączony jest czujnik jest z SMD. jego fragment jest na drugim zdjęciu (ten okrągły).
    dzimi
    Moderator
    siwy0luki wrote:
    Z tym będzie niemały problem bo sterownik do którego podłączony jest czujnik jest z SMD.
    - z elementów SMD, ale da się rozszyfrować połączenia.
    siwy0luki wrote:
    jego fragment jest na drugim zdjęciu (ten okrągły)
    - tak, ale częściowo jest zasłonięty przez przewody, no i to Ty masz ten układ przed sobą.
    siwy0luki
    Level 9  
    Ok ale nie do końca wiem jak rozszyfrować te kable.
    Pewnie zasilanie czujnika łączy się z emiterem jakiegoś tranzystora a wejście sygnału z układem scalonym.
    mam rację? czy to bardziej zawiła sprawa?
    mogę zrobić zdjęcie sterownika ale nie wiem czy ktoś da radę coś z tego wywnioskować.