Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Peugeot 407 05' - ESP brak sygnału prędkości obrotowej kół osi tylnej

02 Sty 2014 17:24 4143 16
  • Poziom 9  
    Witam!
    Problem zaczął się od zapalonej kontrolki ABS i błędu tylnego prawego czujnika z przerwą/zwarciem. Po wymianie tego czujnika wyskoczyły błędy braku sygnału z czujnika prawego oraz lewego.
    Przejścia do sterownika sprawdzone, zasilanie również. Zastanawia mnie, że na włączonym zapłonie dla czujnika prawego napięcie wynosi okolo 1.8 V a dla lewego 0.5 V. Czy uszkodzenie sterownika jest prawdopodobną przyczyną takiego stanu rzeczy? Czego szukać dalej? Włącznik świateł hamowania jakiś czas temu zmieniony, czujnik kąta skrętu działa ok
    Pozdrawiam
  • Użytkownik obserwowany
    Czujki nowe ? Zamienniki czy używki?
  • Admin grupy Samochody
    dembul napisał:
    Przejścia do sterownika sprawdzone,
    Żarówką minimum 21w? Miernik oszukuje.
  • Poziom 9  
    sprawdzone przejscie jest
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 9  
    Tak. Zgadzają się po numerach z oryginałem. Zastanawia mnie z kad się wziął błąd strony lewej skoro przed wymianą prawego czujnika go nie było
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 9  
    Dziś wyjąłem czujnik raz jeszcze, żeby wykluczyć uszkodzenie kabli. Nie widać śladów zgnieceń przecięć itd
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 9  
    Autodiagnostyka mówi, brak sygnału i w wartościach rzeczywistych nie widać żadnej reakcji na ruch kołem. Oczywiście na oś przednią reaguje prawidłowo.
  • Poziom 35  
    Niemam akurat schematu, ale podejzewam ze masz tam hallotrony.
    Czyli sprawdź ciągłość przewodów od stera, do czujnika. Pamiętaj ze na jednym z przewodow masz miec 12V, a na drugim sygnał zwrotny. Minus jest brany ze sróbki lub z metalowej obudowy czujnika. Rezystancja czujnika jest nie zmierzalna ( i nie powinno sie mierzyc). Natomiast na wpietych czujnikach i nieraz skasowanych blędach, masz miec te 12v. Odkrecasz czujnik, podajesz mu mase na metalowa obudowe, poruszasz magnesem w okolicach czesci czytajacej obroty i wtedy po podpieciu diagnoskopu powinienes odczytac predkosc w wartosciach.

    Nawiasem mowiąc podejzewam ze tak jak w 307 masz problem z odległoscia pomiędzy czujnikiem a wiencem. Tam wystarczało ostukac rdze pod czujnikiem, która "rosła" i po problemie.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 35  
    Kts w 307 zgłaszał bład obwodu mimo ze odległosc była za duza w 307 pomiedzy czujnikiem a kołem zebatym.
  • Poziom 36  
    dembul napisał:
    Autodiagnostyka mówi, brak sygnału i w wartościach rzeczywistych nie widać żadnej reakcji na ruch kołem.


    Śruba mocująca czujnik w oryginale czy wymieniałeś ?
  • Poziom 9  
    sruba wymieniona. Sciagne auto na jutro i sprawdze dokładnie odległości miedzy czujnikem a pierśceniem.
  • Poziom 9  
    Sprawa zakończona sukcesem. Drugi sterownik rozwiązał problem.