Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Toshiba Satelite Pro M30 - Nie uruchamia sie system

pietrucha133 02 Sty 2014 21:26 2238 8
  • #1 02 Sty 2014 21:26
    pietrucha133
    Poziom 6  

    Witam
    Mam problem, dostałem toshibe M30 i sytuacja wygląda tak ze po uruchomieniu laptopa pokazuje się tylko na moment logo Toshiby i to nie zawsze i dalej nic się nie dzieje. Chciałem wejść do biosu naciskając F2 ale nie wchodzi a po kilku naciśnięciach każde następne dziwnie piszczy jak naciskam jakikolwiek klawisz.
    Chciałem tez uruchomić z płytki Toshiby która zapewne jest botowalna ale albo jest w biosie ustawione źle botowanie albo tez nic nie rusza. Chociaż wydaje mi się ze botownie może być z CD-ROM-u bo napęd zaczyna strasznie głośno chodzić.
    Co tu się moglu stać ze tak się dzieje?
    Pozdrawiam

    0 8
  • #2 04 Sty 2014 12:41
    jowyma
    Poziom 22  

    Wciskać F2 już od momentu włączenia laptopa aby wejść do Bios. Może uda się wejść do Biosa.

    0
  • #3 04 Sty 2014 12:52
    gogol9876
    Poziom 13  

    Próbowałeś F10 żeby wybrać z czego chcesz bootowac?

    0
  • #4 04 Sty 2014 15:53
    pietrucha133
    Poziom 6  

    gogol9876 napisał:
    Próbowałeś F10 żeby wybrać z czego chcesz bootowac?


    Nic się nie wyświetla.

    Ogólnie wygląda to tak:


    Link

    0
  • #5 05 Sty 2014 00:32
    jowyma
    Poziom 22  

    Z porad w internecie wynika, że warto pokusić się o zresetowanie Biosa poprzez wyjęcie baterii podtrzymującej Biosa na kilka minut, aby się układ "wyzerował".
    Inna porada to podłączyć klawiaturę przez USB i wciskać klawisz F2 na tej klawiaturze przez USB.

    Jeszcze inna porada - wcisnąć F2 i trzymać ZANIM się uruchomi laptopa.

    Można też spróbować wciskać F8 zamiast F2.
    Nie umiem doczytać na forach w internecie, ale coś wspominają o szybkim bootowaniu, ale nie umiem doczytać co to szybkie bootowanie konkretnie powoduje.

    Jeszcze jedna porada z internetu - spróbować zresetować system. Wyłączyć laptopa, wyjąć wtedy kabel zasilania oraz baterię, i wtedy wcisnąć przycisk włączania i trzymać przez 30 sekund. Następnie włożyć baterię, podłączyć zasilanie, włączyć. Jak się pojawi logo Toshiby, wcisnąć F2 aby wejść do Biosa i F9 aby załadować wartości domyślne Biosa. Następnie F10 aby zapisać i wyjść.

    Cytat:
    You could try a system reset, and see if that brings your system, etc, back. Power off the laptop, unplug the AC from the unit, remove the battery, press and hold down the power button for 30 seconds, replace the battery and AC, power on, as soon as you see the Toshiba logo, press the 'F2' key to enter the BIOS Setup, in setup press 'F9' to load setup defaults, press 'F10' to save and exit, and then try to boot into Windows again.


    Kolejna porada - wyjąć dysk twardy i spróbować wejść do Biosa bez dysku twardego. Jeżeli się uda, to na innym komputerze sprawdzić stan dysku twardego.

    Inne porady - wyłączyć laptopa, odpiąć z zasilania, wyjąć baterię. Bez baterii podłączyć do zasilania, włączyć.

    Jeszcze inna sugestia - wymienić RAM na inny i sprawdzić czy pomogło.

    0
  • #6 05 Sty 2014 15:49
    pietrucha133
    Poziom 6  

    jowyma napisał:
    Z porad w internecie wynika, że warto pokusić się o zresetowanie Biosa poprzez wyjęcie baterii podtrzymującej Biosa na kilka minut, aby się układ "wyzerował".
    Inna porada to podłączyć klawiaturę przez USB i wciskać klawisz F2 na tej klawiaturze przez USB.


    Narazie do baterii nie chce się dobierać bo to dużo rozbierania, jeszcze próbuje innych rzeczy.

    jowyma napisał:
    Jeszcze inna porada - wcisnąć F2 i trzymać ZANIM się uruchomi laptopa.


    Nic nie daje.

    jowyma napisał:
    Można też spróbować wciskać F8 zamiast F2.
    Nie umiem doczytać na forach w internecie, ale coś wspominają o szybkim bootowaniu, ale nie umiem doczytać co to szybkie bootowanie konkretnie powoduje.


    U mnie to jest F12, ale nie rusza pojawia się logo Toshiby, znika, ekran jest czarny i znowu zaczyna piszczeć.

    jowyma napisał:
    Jeszcze jedna porada z internetu - spróbować zresetować system. Wyłączyć laptopa, wyjąć wtedy kabel zasilania oraz baterię, i wtedy wcisnąć przycisk włączania i trzymać przez 30 sekund. Następnie włożyć baterię, podłączyć zasilanie, włączyć. Jak się pojawi logo Toshiby, wcisnąć F2 aby wejść do Biosa i F9 aby załadować wartości domyślne Biosa. Następnie F10 aby zapisać i wyjść.


    To nic nie pomogło.

    jowyma napisał:
    Kolejna porada - wyjąć dysk twardy i spróbować wejść do Biosa bez dysku twardego. Jeżeli się uda, to na innym komputerze sprawdzić stan dysku twardego.


    Po wyjęciu dysku pokazuje się logo Toshiby po prawej stronie widać że się ładuje bo pasek się przesuwa, po chwili wyskakuje okno z błędem który dotyczy braku dysku. Do wyboru mam coś takiego:
    Toshiba Satelite Pro M30 - Nie uruchamia sie system
    Wybieram Run Setup bo powinien się załączyć Bios ale nic nie idzie albo ekran gaśnie i komputer się zawiesza albo robi się coś takiego:
    Toshiba Satelite Pro M30 - Nie uruchamia sie system

    Zastanawiają mnie jeszcze pionowe paski które są widoczne na pierwszym zdjęciu.

    jowyma napisał:
    Inne porady - wyłączyć laptopa, odpiąć z zasilania, wyjąć baterię. Bez baterii podłączyć do zasilania, włączyć.


    Nic nie daje.

    jowyma napisał:
    Jeszcze inna sugestia - wymienić RAM na inny i sprawdzić czy pomogło.


    Tego nie sprawdzę bo nie mam dostępu do innego RAM-u z laptopa.

    Co o tym sądzicie?

    0
  • #7 05 Sty 2014 17:58
    jowyma
    Poziom 22  

    A jak jest bez dysku to można wejść do Biosu?

    0
  • #8 05 Sty 2014 20:04
    pietrucha133
    Poziom 6  

    Nie, z dyskiem czy bez efekt jest taki jak na zdjęciu

    0
  • #9 31 Mar 2014 01:23
    sebo1_30
    Poziom 15  

    Witam. Niestety nie mam dobrych wieści. Jak widać na załączonych zdjęciach winowajcą jest uszkodzony układ grafiki.

    0