Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

wymiana sworznia i tulejki wahacza

dj-norek 27 Mar 2005 13:29 20032 5
    dj-norek
    Level 21  
    Witam
    Tłucze mi trochę przednie lewe koło na dziurach, byłem na stacji diagnostycznej i powiedzieli mi żebym wymienił sworzeń wahacza i tylnie tulejki wahacza. Oglądałem już jak to wygląda- chyba nie powinno być z tym problemu, sworzeń trzyma się na 3 śrubach, tulejki tez podobnie. Czy powinienem przy wymianie zwrócić na cos szczególnie uwaga? Pytam ponieważ nigdy tego nie robiłem. Samochód to Mazda 323 1,7d z 1991r
    Pozdrawiam
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Możesz potrzebować prasę do wyciśnięcia i ponownego wciśnięcia tulei w wahacz. Oczywiście wcześnij musisz kupic odpowiednie tuleje. No i musisz pilnować geometrii zawieszenia.
    am2310
    Level 18  
    wszystko wymienisz sam sworzeń na dwie śruby do wachacza tylna tulejka też po odkreceniu nakretki zejdzie z bolca a przednia wciśniesz w limadle jak będziesz potrzebowal dokladniejszych porad to pytaj.Jak nie będziesz mógl wyjąć tylejki to wybij srodkowa tylejke a zewnetrzna natni brzeszczotem i wybij.Co do geometri to mozesz sobie obrysować sworzen dookola i tak samo przykręcić nowy wtedy moze obedzie sie bez ustawiania
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Można i wyciągac po kawałku. Znałem takich, co wypalali nawet gumę z tulejek. Ale trzeba przy tym uważać bo można odkształcić wahacz.
    Slawek J
    Level 30  
    Przede wszystkim to tuleja powinna byc wyciagnieta i wlozona przy pomocy prasy a zwymiana sworzni nie powinienes miec problemow. Po wymianie obowiazkowe ustawienie geometrii zawieszenia.
    dudekken
    Level 11  
    Jesli nie masz dostepu do prasy to zdecydowanie wystarczy wieksze imadlo, a geometrie to radze ustawic, bo ci szybko opone zje jak nie trafisz w odpowiednie polozenie.