Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ROWER : Hamulce tarczowe czy klocki hamulcowe, co lepsze ?

KRapicki 27 Mar 2005 13:36 9612 8
    KRapicki
    Level 24  
    Witam.

Na ten sezon zamierzam zmodernizować trochę rower. Nowe felgi itd. Zastanawiam się również nad zakupem tarcz hamulowych. Felga jest przystosowana pod tarczę. Mam klamko-manetki SHIMANO ACERA. I teraz pytanie : czy linka hamulcowa tarcz i klocków jest taka sama, czy w razie wymieniania hamulca na tarcze musiałbym wymienić również klamkomanetki ? Jeszcze jedno pytanie. Oglądam te 2 aukcje :
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45162508
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=46119718
    I się zastanawiam czy do tego należy założyć tylko linkę i będzie śmigało, czy brakuje czegoś jeszcze ? Czekam na odpowiedzi !

Pozdrawiam KRapicki.

Dodano po 1 [minuty]:

P.S = I czy ta felga ( http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45420689 ) będzie pasowała do tych tarcz ?
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    A czy masz punkty do mocowania zacisku na goleni zawieszenia w rowerze? Bo te zaciski muszą byc przecież przykręcone. Jeśli nie masz, to czeka cię jeszcze wymiana widelca z przodu.
    KRapicki
    Level 24  
    Tzn. Mówimy o jakichś dziurkach na widelcu Tak ? Jeżeli o to chodzi to nie mam nic :(. Jak coś to zostaną dziury po klockach, ale to przecież nie w tym miejscu. Jeżeli będzie trzeba zrobić te dziury, opłaca się ? Czy lepsze klocki ?
    Anonymous
    Anonymous  
    KRapicki
    Level 24  
    OKi dzięki. Zostanę przy klockach :)
    michcio16
    Level 12  
    Jak masz powiedzmy do dyspozycji 600 zł na hamulce do wybierz tarcze, w przeciwnym razie dostaniesz szrot np.Tarcza,która rdzewieje po 2 sezonach , albo skrzypy od nowości. Według mnie Conajmniej 50% skuteczności hamowania w Rowerze załeży od klamek. A swoją drogą kto widział jeszce oprócz mnie Tarcze z plastikowymi klamkami :D:D:D:D V-break który wyniesie ciebie z 200 zł z klamkami napewno pozwoli ci "wyrywać tylne koło w powietze nawet przy małych prędkościach" ,bo tak myśle ,że o to ci chodziło.
    Kuba_eM
    Level 24  
    -> krapicki
    1. Nie masz widelca do mocowania hamulców tarczowych -> czeka Cię wymiana widelca lub kupno (gdzie?) lub zrobienie adapterów... => Myślę, że bez wymiany widelca zapomnij...
    2. Co do linki. Jest taka sama do tarczówek mechanicznych jak i v-breaków.
    3. Co do felgi - każda normalna obręcz pasuje do hamulców tarczowych. Tu ważna jest piasta, nie obręcz. Natomiast to coś, co jest na aukcji, może nie pasować, bo trzaby jakoś wymienić piastę na taką z kołnierzem do tarczówki. Czy się da? Nie wiem.
    => Przy ogranmiczonych środkach zostań przy tym co masz, lub kup dobre klocki.
    Pozdrawiam,
    Kuba
    jacur
    Level 32  
    jezeli chcesz hamulce tarczowe to kup ale hamulce hydrauliczne zadne z linka bo szkoda kasy.
    Pires
    Level 12  
    witam.
    Jeśli chodzi o skuteczność to zgodzę się z innymi, że dużo lepiej wypadają zwykłe v-breaki oczywiście jeśli mówimy o rozsądnych kwotach.
    Linka do tarczówek różni się jedynie większą długością.Jeśli chodzi o klamki to mogą wystąpić problemy.jeśli się zmienia szczęki starego typu na hamulce typu V-break to mależy również zmienić klamki.Z wyglądu są takie same jednak różnią się skokiem tzn.przy takim samym naciśnięciu dżwigni to klamka od V-ków pociągnie więcej linki.
    Zdecydowanie polecam V-breki.