Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ford Focus 1,8 TDDI 75 KM - po wymianie filtra auto nie działa

03 Jan 2014 16:16 9276 4
  • Level 2  
    Witam,
    Na wstępie chce zaznaczyć że z mojej głupoty i chęci zaoszędzenia paru minut.
    Mam bardzo poważny problem z autem i nie wiem już co robić.
    Wczoraj wymieniałem filtr paliwa. Posłuchałem rady kolegi a nie swojego doświadczenia i wymieniając filtr nie zalałem go. Podpiałem, przekręciłem stacyjkę 10 razy żeby pompa paliwa wpompowała paliwo i odpaliłem. Auto zapaliło od "strzału". pochodziło chwilkę i zgasło. (Domyślam się że to resztka paliwa w silniku albo w komorze się wypaliła). Idąc za ciosem przekręciłem stacyjkę jeszcze kilka razy i postanowiłem odpowietrzyć filtr paliwa, po chwili paliwo zaczęło lecieć (domyślam się że pompa paliwa zaczęła podawać paliwo do filtra). Spróbowałem odpalić auto, niestety nic z tego. Stwierdziłem że muszę odpowietrzyć wtryski i tak zrobiłem. Po odkręceniu zaczęły lecieć bombelki. Po kilku minutach kręcenia kiedy leciało już paliwo dokręciłem wtryski i spróbowałem odpalić. Nie dość że rozładowałem akumulator to niestety auto nie odpaliło.
    Auto podpiąłem pod prostownik i jako że była już 23:00 zostawiłem na noc w garażu żeby się naładował. Dziś po powrocie z pracy. Spróbowałem odpowietrzyć raz jeszcze wtryski, poluzowałem pokręciłem stacyjką i nic, niby leci paliwo ale jakoś dziwnie bombelki jeszcze lecą.
    Kolega mi doradził że nawet jak jest zapowietrzony to na popych musi odpalić. Spróbowałem i tego zrobiłem 1 km na holu i uwaga auto łapało obroty, dochodziło nawet do 2000 obrotów ale w momencie kiedy wcisnąłem sprzęgło auto jakby gasło. Mimo obrotów nie było słychać pracy silnika. Po kolejnej porażce rozebrałem raz jeszcze filtr paliwa. Przewód który idzie z baku do filtra odłączyłem i próbowałem kręcić stacyjką żeby sprawdzić czy pompka paliwa pompuje paliwo, niestety nic. Spróbowałem odpalić auto żeby sprawdzić czy pompka przepompuje paliwo w stronę filtra też nic. Czy jest możliwość żę pompa paliwa mi siadła? Dodam że potem pociągnąłem paliwo z baku tym oto weżykiem żeby sprawdzić czy nie jest zapchany.
    ( Kolega mi powiedział że to nie koniecznie pompa paliwa bo ponoć w momęcie kiedy obieg się rozszczelni ona nie działa bo coś tam. Czy to prawda?) Pomóżcie bo chciałem iść na skróty a teraz auto mi nie działa.
  • Level 9  
    Następnym razem powiedz koledze, żeby sobie tak robił ze swoim autem, a Ty lepiej zmądrzej. Zapłacił byś pewnie z 20-30zł na warsztacie za wymianę tego filtra i dziś zamiast pisać posta jeździł byś autem.

    Co do tematu. Jesteś pewny, że masz pompkę elektryczną w baku?
    Podaj dokładne dane samochodu, kod silnika ewentualnie wersję konną.
    Rocznik itp.

    Gdyby Twój fokusik był troszkę młodszy i miał jedną literkę inną w oznaczeniu silnika miałbyś grube wydatki, rzędu kilku tysięcy złotych. Następnym razem pomyśl zanim coś zrobisz. Podaj dane i może coś podziałamy, a jak nie to warsztat.
  • Level 2  
    Nr. Silnika nie mam tak jak w temacie rocznik jest 2002.
    Pojemność 1753,00 cm3
    55 KW.
    I miałeś rację poszperałem po necie i wyszło że pompy w moim aucie w zbiorniku nie ma. Wszystko idzie pod Ciśnieniem.
  • Level 2  
    Udało się odpowietrzyłem auto i wszystko gra. Długo by pisać co robić więc jak ktoś kiedyś będzie potrzebował to wtedy się rozpisze :)
  • Level 9  
    I nastęnym razem zapraszam wo warsztatu.