Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Scenic II 1.9dci 2004r - kody wtryskiwaczy

agabitom 03 Jan 2014 19:07 13041 17
    agabitom
    Level 10  
    Witam! poproszę o informacje i radę jak zakodować wtryskiwacze które mają kod 7-cyfrowy, programem clip który przyjmuje tylko sześć cyfr. Z góry dziękuję.
    Przemo9826
    VIP Meritorious for electroda.pl
    No jak chcesz to zrobić??
    agabitom
    Level 10  
    nie wiem, scenic pali ciężko, przygasa, wtryskiwacze sprawdzane są dobre, czyżby jedynym sposobem była wymiana na 6-cyfrowe?
    Przemo9826
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Nie tędy droga na Twoje usterki...
    agabitom
    Level 10  
    więc od czego zacząć?
    majsster
    Level 23  
    albo jestem glupi albo tego tam sie nie koduje ?? jak wyglądają podkładki pod wtryski? nie są czasem założone dwie ?
    pawelelek22
    Level 14  
    Wtryski jak najbardziej się koduje, ale tutaj raczej kodowanie nie jest tego winowajcą. Jak sprawdzałeś wtryski. Próba przelewowa czy wtryski były wyciągane?
    agabitom
    Level 10  
    wtryski były wyjmowane, w warsztacie sprawdzone , rozpylają dobrze, kilka dni temu scenic nie wchodził na obroty, clip pokazał błąd brak kodów wtryskiwaczy, i wtedy zapalał ładnie ale nie wchodził w obroty. Wpisałem mu jakieś kody 6-cyrowe z innego samochodu i teraz na obroty wchodzi, ale pali żle i pracuje nierówno na wolnych.
    pawelelek22
    Level 14  
    Silnik F9A 120KM? Skąd odczytujesz te kody. Podaj jeden przykładowy kod. Kodujesz clipem?

Moderated By Przemo9826:

F9Q jesli już ;)

genek1000
    Level 35  
    [quote="pawelelek22"]Silnik F9A 120KM? Skąd odczytujesz te kody. Podaj jeden przykładowy kod. Kodujesz clipem?

Chyba Clipem bo w pierwszym poście napisał że nie może wprowadzić 7 znaku bo clip przyjmuje tylko 6.
    Wtryski 7 znakowe to jest inna bajka i NIE BĘDĄ prawidłowo działać z tym oprogramowaniem.
    Jak wpisze kody z innych wtryskiwaczy to komputer dla innych oblicza dawki wtryskowe i będą się dziać cyrki ( nie pali, nie wchodzi na obroty, łącznie z wypaleniem dziury w tłoku :cry:
    Anonymous
    Anonymous  
    pawelelek22
    Level 14  
    Kolego @Przemo9826 nie koniecznie F9Q, rozbierałem dwa motory w scenicu II w których oznaczenie było F9A, ale to szczegół.

@genek1000 sorry nie doczytałem w pierwszym poście.

Prosiłem aby autor podał przykładowy kod z wtrysku aby sprawdzić czy zczytuje te kody prawidłowo.
    pawelelek22
    Level 14  
    Fakt mój błąd. Kod silnika to F9Q, a oznaczenie bloku to F9A.
    agabitom
    Level 10  
    Witam ! wczoraj nie miałem dostępu do netu, podaję przykładowy kod wtryskiwacza 7PZF6N3, te kody są pisane dużymi znakami centralnie na wtryskiwaczu.
    "genek100" w takim razie od czego to są wtryski, widziałem na allegro wystawiane do min do sceników, czy jedynym rozwiązaniem jest wymiana na 6cyfrowe?
    genek1000
    Level 35  
    Z wtryskami 7 znakowymi, o tej samej konstrukcji jak w Scenicu , to spotkałem się na razie w Masterze.
    Nie widzę innej możliwości jak wymiana na prawidłowe. :cry:
    Próbowałem kiedyś zrobić z wtrysku 7 znakowego z mastera , wtrysk 6 znakowy ( lub odwrotnie ) w serwisie regenerującym i niestety maszyna nie potrafiła nadać takiemu wtryskiwaczowi ponownego kodu kalibracyjnego.
    agabitom
    Level 10  
    Dzięki , jest to wreszcie konkretna informacja, we wtorek zamienię wtryskiwacze na sześciocyfrowe i zobaczymy, napiszę co będzie.
    agabitom
    Level 10  
    Witam! trochę potrwało zanim znalazłem wtryski z kodem 6-cyfrowym w dobrej cenie 300zł za komplet, po zamontowaniu i dopisaniu kodów jest ok. Scenic pali bez problemu nie przygasa wchodzi na obroty.