Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Buderus GB132 T - brak ciepłej wody

mahonxx 04 Jan 2014 06:49 1356 2
  • #1
    mahonxx
    Level 12  
    Witam.
    Mam problem z ciepłą wodą w tym piecu, a w zasadzie w chwili obecnej jest jej brak.
    Problem zaczął się jakieś 2 tyg. temu. Najpierw były kłopot z ilością wody, nie starczało na kąpiel po ok 90 l. zaczynała lecieć zimna woda, teraz nie mam jej wcale.
    LED o zapotrzebowaniu na C.W U w ogóle nie świeci.

    Maje przypuszczenia to uszkodzony zawór trójdrogowy, lub pompa cyrkulacyjna lub czujnik temp. ale jestem laikiem a myć się trzeba ;-)
    Sprawdziłem czujniki temperatury wody, 4,7 kohm, co według charakterystyki odpowiada 45 st.C, oczywiście nie mam pojęcia jak jest temperatura wody w zasobniku, ale z kranu na pewno nie leci nic co ma więcej jak 30 st.C
    Nsatawę C.W.U mam na 55 st.
    Oczywiście CO działa wyśmienicie.
    Proszę o pomoc.
    pzdr
    Tomek
  • #2
    piracik
    Moderator of Heating systems
    Trzeba byłoby na początek sprawdzić na regulatorze RC35 czy ciepła woda jest uruchomiona.
    Po przyciśnięciu przycisku z kranikiem na regulatorze jaki komunikat się wyświetla?
  • #3
    mahonxx
    Level 12  
    "Do jakiej temperatury ma być podgrzana ciepła woda?"
    mam ustawione na 50 st.C w trybie auto
    Padł czujnik temp. w zasobniku, przyczyną była uszkodzona uszczelka wymiennika i cieknący kondens -zalało czujnik.