Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Filtr wody przed hydroforem

tomrom1985 04 Jan 2014 17:15 37125 32
    tomrom1985
    Level 30  
    Witam. Szukałem odpowiedzi na pytanie jednak nigdzie nie znalazłem. Mianowicie w domu jednorodzinnym z hydroforem 200L i pompą typy Grudziądź był problem z czystością wody. Woda miała rdzawy kolor. Za hydroforem założyłem 2 filtry 10''. Filtry trzeba było zmieniać co 2 tygodnie. Hydrofor był mocno zakamieniony i dodatkowo zbierała się z nim rdzawa maź. Czyszczenie rozwiązywało problem tymczasowo. Jakieś 3 miesiące temu wymieniłem hydrofor na nowy. Teraz filtry starczają na 1.5miesiąca. Na wiosnę zajrzę do hydrofora i sprawdzę co się w nim kryje - czy historia zacznie się powtarzać. Ujęcie wody jest na głębokości około 18 - 20m. Jeśli hydrofor będzie brudny to zastanawiam się czy można przed nim lub przed pompą dać jakiś duży filtr. Przyłącze do pompy i od pompy do hydrofora to cal i ćwierć.
    Arturo2005
    Level 33  
    Może warto byłoby zainwestować w badanie wody- to na początek a później w stacje uzdatniania wody?
    Link
    tomrom1985
    Level 30  
    Badanie wody może i tak tylko pod jakim kątem?
    Stacja odpada niestety.
    Arturo2005
    Level 33  
    tomekromanik wrote:
    Badanie wody może i tak tylko pod jakim kontem?

Chociażby zawartości żelaza.
    A stacja dlaczego odpada?
    tomrom1985
    Level 30  
    Hydrofor umieszczony jest w piwnicy w której jest jeszcze piec CO, bojler itd. Brak jest miejsca. Poza tym w domu mieszka starsza kobieta, której dokładając kolejną nowinkę techniczną dokładał bym tylko kłopotu. Pomijam aspekt ekonomiczny
    Anonymous
    Anonymous  
    Arturo2005
    Level 33  
    A jak wyglądają rury wychodzące ze studni? Wiekowe czy wmiare nowe? Ocynk, stal plastik?
    tomrom1985
    Level 30  
    Wiercenie tej studni miało miejsce około 10 -12 lat temu i wsystko było dobrze. Pamiętam, że po wywierceniu i sprowadzeniu rury plastikowej z filtrem był wpuszczany tam jakiś środek wraz z wodą. Miało to na celu chyba wzmocnienie odwiertu lub coś innego. Nie znam się i tak dedukuję sobię.

Dodano po 2 [minuty]:

W ziemię wpuszczony jest plastik. Potem odcinek około 5.5m to rury 1.1\4 chyba stalowe. Stan rury skontroluję dopiero na wiosnę. Odcinek od pompy do hydrofora też jest stalowy ale w środku nie było kamienia ani rdzy. Sprawdzałem przy montażu nowego hydrofora.
    Anonymous
    Anonymous  
    Arturo2005
    Level 33  
    Tak jak pisał Kolega wcześniej nie zakłada sie filtru przed pompą.
    tomekromanik wrote:
    Hydrofor był mocno zakamieniony i dodatkowo zbierała się z nim rdzawa maź.

Osobiście zainwestowałbym w badanie wody skoro rury są czyste
    tomrom1985
    Level 30  
    Moim zdaniem osadnika tam nie było.

Dodano po 1 [minuty]:

Jaki może być koszt? Badanie robi stacja saniterno-epidemiologiczna?
    Anonymous
    Anonymous  
    tomrom1985
    Level 30  
    Wydaje mi się,że filtr nie był dłuższy niż 75 - 100cm. Oczywiście mówiąc filtr mam na myśli odcinek rury pcv z nawierconymi dodatkowo otworami ,w których widać siatkę. Ten filtr znajduje się na samym końcu rury w ziemi
    Anonymous
    Anonymous  
    tomrom1985
    Level 30  
    Rura od dołu nie jest zasklepiona i nie pamiętam czy siatka zaczynała się od samego dołu. Przyznam szczerze, że dokładnej długości filtra nie pamiętam. Możliwe że i 2 metry tego było. Niestety szmat czasu. Studnię robili zawodowcy i ufam, że wiedzieli co robią.Mając na myśli czyszczenie filtra mówisz o wyciągnięciu rury i ponownym jej umieszczeniu w ziemi?
    Anonymous
    Anonymous  
    tomrom1985
    Level 30  
    Dokładnie studnia abisyńska. Dziękuję za informacje. Na wiosnę coś trzeba będzie z tym zrobić.
    Anonymous
    Anonymous  
    tomrom1985
    Level 30  
    A wracając do pierwszego pytania. Skoro nie montować filtra przed pompą to co z montażem za nią? Pytam już tylko profilaktycznie :-)
    Anonymous
    Anonymous  
    tomrom1985
    Level 30  
    Niby tak. Teraz są 2 za zbiornikiem,. Na wiosnę sprawdzę jak wygląda sytuacja.
    Anonymous
    Anonymous  
    tomrom1985
    Level 30  
    Czasem do pierwszej obudowy wkładałem filtr sznurkowy lub piankowa a w drugim był węglowy. Smak wody poprawiał się, jednak obecnie zamontowane są 2 filtry piankowe.
    Anonymous
    Anonymous  
    tomrom1985
    Level 30  
    Potrzeba do tego jakiejś maszyny?
    Anonymous
    Anonymous  
    tomrom1985
    Level 30  
    Zapytał bym google jak wykonać ten zabieg jednak nie wiem jakie pytanie zadać. Czy będziesz tak uprzejmy i napiszesz w skrócie jak wykonuje się takie oczyszczanie? Możemy pominąć etap dokopania się do przyłącza i odkręceniu plastikowej rury od dojścia do pompy.

Chyba coś wymaga dopowiedzenia. Wzorując się na artykule http://instalacjeb2b.pl/biblioteka/artykuly-raporty/62-wodkan/3091-woda-z-wlasnego-ujecia

muszę stwierdzić, że to studnia wiercona
    Anonymous
    Anonymous  
    tomrom1985
    Level 30  
    OK będę jeszcze szukał info na ten temat. Dziękuję za pomoc
    Anonymous
    Anonymous