Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Polar Gracja 585 - Programator nie obraca się

daregg 04 Jan 2014 17:22 2076 9
    daregg
    Level 9  
    Witam,
    Problem jak w temacie, pralka po przełączeniu na poszczególne części programu działa, włączając na pozycję 2 pobiera wodę i zaczyna obracać bębnem itp.
    Grzałka ma ok. 30 ohm a termostat raczej sprawny bo podłączyłem woltomierz pod grzałkę to została odłączona po pewnym czasie lecz pokrętło programatora ani drgnie. Ręcznie przełączyłem na wirowanie i tak wirowało ok. 10 minut również nie zmienił położenia. Udało mi się skombinować od znajomego elektryka taki sam programator powiedział że sprawny jednak po zamianie sytuacja bez zmian. Dodam jeszcze że wymontowałem silniczek i obraca się po podłączeniu do sieci. Czy kupować nowy programator a może coś innego powoduje taki stan rzeczy?
    movzx
    Level 39  
    daregg wrote:
    taki sam programator powiedział że sprawny
    Razem z silniczkiem?
    daregg
    Level 9  
    Tak, silniczek sprawdzony w obu programatorach.
    movzx
    Level 39  
    Wypadałoby jeszcze sprawdzić czy wymontowany i zasilony programator "na krótko" obraca się.
    Może być brak zasilania silniczka lub coś z cewką blokującą. Innych opcji (oprócz uszkodzenia mechanizmu) na wirowaniu raczej nie ma.
    daregg
    Level 9  
    Właśnie sprawdzałem to jeszcze przed demontażem silniczków czy programatory "na krótko' się obracają ale nie widać żeby się kręciły. Podczas załączenia pralki przykładając ucho do programatora słychać charakterystyczny dźwięk silniczka więc zasilanie jest podawane. Więc radziłbyś kolego zaryzykować i kupić nowy? Bo jest możliwość że ten ponoć sprawny zapożyczony również ma taką samą wadę i to mnie może zbijać z tropu.
    movzx
    Level 39  
    Nie ma co kupować elementów na pamięć tylko dokładnie sprawdzić to co jest.
    Wiesz jak ten programator działa w ogóle? Jeśli nie, to zapraszam do wyszukiwarki.
    daregg
    Level 9  
    Kolega sugeruje rozbiórkę programatora? Moje pomysły się wyczerpały, nie byłem pewny jak go sprawdzić ale jeśli kolega mówi że "na krótko" ma się obracać to chyba nie ma wątpliwości że jest padnięty.
  • Helpful post
    movzx
    Level 39  
    daregg wrote:
    "na krótko" ma się obracać
    Ale nie cały czas! Jeden skok co 2 minuty, a są 3 pozycje gdzie stoi przez 16 minut. Dlatego prosiłem o zapoznanie się z zasadą działania.
    Anonymous
    Anonymous  
    daregg
    Level 9  
    Witam,
    Przepraszam za opóźnienia z zamknięciem tematu. Problem rozwiązany - wymieniony programator. Naprawy się nie podjąłem z braku czasu a i klient był niecierpliwy.Temat zamykam.