Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
TermopastyTermopasty
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bluescreen co jaki¶ czas - Po zmianie RAMU

gleade 07 Jan 2014 19:05 7584 104
  • TermopastyTermopasty
  • #62
    gleade
    Level 15  
    sry juz za pozno uzylem do tego memtesta, ale co jest w timings pisze 5-5-5-15 a powinno byc 5-5-5-24, co sie dzieje?

    Dodano po 3 [minuty]:

    ile mam czekac pass'ow bo jeden jest juz za mna?
  • #64
    gleade
    Level 15  
    Piotr160292 wrote:
    Daj jeszcze 1.
    ok. A co jest z tymi timingami?
  • #65
    Piotr160292
    Level 38  
    Szczerze mówi±c nie mam pojęcia dlaczego tak jest, ale można je manualne skorygować...
  • #66
    gleade
    Level 15  
    Piotr160292 wrote:
    Szczerze mówi±c nie mam pojęcia dlaczego tak jest, ale można je manualne skorygować...
    aha a to moze przez to sa te bluescreeny, podkreslam ze jedynie przy mocnych grach typu PlanetSide2 a tak przy normalnym urzytkowaniu to nie ma.

    Dodano po 1 [godziny] 13 [minuty]:

    Hmmm... Koniec testu i ani jednego bledu, wina plyty glownej a jesli tak co jest przyczyna?
  • TermopastyTermopasty
  • #68
    gleade
    Level 15  
    pomoze ktos bo dla mnie jest to bardzo wazne?
  • #69
    paawelx
    Level 18  
    Skoro pamięci masz sprawne a w biosie nie można ustawić poprawnie szyny to obawiam się, że nic z tym nie zrobisz. Możesz spróbować jeszcze zaktualizować bios płyty głównej (je¶li tego nie robiłe¶). Sprawdzałe¶ zużycie pamięci w grach? Może wcale ci te 8GB nie jest potrzebne i wystarcz± te co miałe¶ poprzednio?
  • #70
    gleade
    Level 15  
    4GB to już dla mnie za mało, windows 7 wraz z procesami zabiera z 2gb więc wiesz, może to FSP inaczej się nazywa u mnie?

    Dodano po 11 [minuty]:

    tutaj pisze że jest FSB http://www.asrock.com/mb/AMD/760GM-GS3/?cat=CPU

    Dodano po 19 [minuty]:

    Na tym temacie jest gostek co posiada FSB: http://forum.pcformat.pl/podkrecanie-AMD-Phenom-II-X4-960T-Black-Edition-t
    O ile musiałbym podnie¶ć?

    Dodano po 56 [minuty]:

    po przestawieniu na manual mam tutaj takie opcje, ktora musze przestawic? Bluescreen co jaki¶ czas - Po zmianie RAMU
  • #71
    paawelx
    Level 18  
    A jakie s± opcje poniżej? To co pokazałe¶ dotyczy chyba tylko procesora.
  • #73
    paawelx
    Level 18  
    Z tego co widzę to pozycja "Memory Clock" jest na sztywno i nie da się nic zmienić?
    Możesz na próbę wsadzić 1 star± ko¶ć pamięci i 1 now± i sprawdzić czy zadziała?
  • #74
    gleade
    Level 15  
    Działa Memory Clock tylko że jest to nakierowane strzałkami (wiesz o co mi chodzi), specjalnie ustawiłem na 800MhZ bo było 600MhZ. A co mam sprwadzić czy zadziała?
  • #75
    paawelx
    Level 18  
    Byłem ciekawy czy ze star± pamięci±, jak nowa zwolni będzie poprawnie. Skoro jednak na 1333 też nie działa to mnie się już pomysły kończ±.
    Spróbuj zaktualizować bios płyty głównej do najnowszego - czasami to może pomóc. Koniecznie zrób to na starych pamięciach je¶li na nich nie było problemów.
  • #76
    gleade
    Level 15  
    Posiadam najnowszy BIOS, a jak je włoże to co mam póĽniej zrobić?
  • #77
    paawelx
    Level 18  
    Nic, sprawdĽ czy się dalej zawiesza.
  • #78
    gleade
    Level 15  
    Ale to nie cały czas, tylko przy jakiej¶ mocnej grze.
  • Helpful post
    #79
    paawelx
    Level 18  
    Nie wiem czy to ma znaczenie ale z tego co widzę Twoje pamięci powinny chodzić na napięciu 1.5V a u Ciebie jest ustawione 1.6V.
    Poza tym jedyne co mi jeszcze do głowy przychodzi to zasilacz. Może tam jest jaki¶ problem? Masz jaki¶ inny na podmianę?
  • Helpful post
    #80
    Pete_O
    Level 31  
    1.6V powinno być OK. Skoro na 1.6V nie ma stabilno¶ci, to podejrzewam, że na 1.5V tym bardziej.
    Na moje oko, to może być kwestia Ľle dobranego Command Rate (CR) - zdaje się, że na jednym ze zrzutów z CPU-Z widziałem tam warto¶ć 1, podczas, gdy te ko¶ci powinny i¶ć na CR=2. SprawdĽ, czy masz w Memory Timings pozycję Command Rate i je¶li jest i masz ustawion± na 1, to przestaw na 2.
    Je¶li to nie zda egzaminu, to mimo wszystko spróbowałbym ustawić na sztywno pamięci na 1333 zamiast na 1600 - z tym, że może to wymagać ręcznego ustawienia timingów. Pokaż, jakie Ty masz tam te możliwo¶ci ustawień Memory Timing.
    Oczywi¶cie problem może też leżeć po stronie CPU:
    Czy testowałe¶ w ogóle temperatury i stabilno¶ć działania po tym odblokowaniu 2 rdzeni - o którym pisałe¶ (w sensie: na starych pamięciach jeszcze)?
    Jakie tam temperatury masz? - Pokaż zrzut z HW Monitor kilka minut po wł±czeniu jakiej¶ gry - może zd±żysz, zanim pojawi się kolejny BSOD.

    Edit:
    Sprawdziłem wła¶nie w manualu do Twojej płyty i Command Rate u Ciebie w ustawieniach timingów nosi nazwę "MA Timing". Tak jak wyżej pisałem: ustaw na 2 (zgaduję, że jest obecnie ustawione na Auto lub na 1).
  • #81
    gleade
    Level 15  
    Już chyba jest wszystko w porz±dku.
    Robiłem to tak:
    Ustawiłem Timing Memory na 9-9-9-24 a było to wcze¶niej wszystko na "Auto", a potem zmieniłem DRAM Voltage na 1.5V i jak widać pomogło, co się działo?

    Dodano po 33 [sekundy]:

    Proszę poczekać chwilę, zrestartuje kompa i zmienie t± opcję, na wszelki "wypadek"

    Dodano po 7 [minuty]:

    Okej, ustawiłem Memory Timing na 9-9-9-24, pamięć ram na 1600, 1.5V i MA Timing na "2TS" A teraz chwilę pogram i spróbuje zmusić RAM do maksymalnej pracy.[/center]

    Dodano po 21 [minuty]:

    Już jest wszystko okej, Dziękuje za wszelk± pomoc :P
  • #82
    gleade
    Level 15  
    A teraz się czasami monitor nie wł±cza musze wł±czyć/wyłaczyć i tak za 3 razem się wł±cza, co się dzieje?
  • #83
    Pete_O
    Level 31  
    gleade wrote:
    A teraz się czasami monitor nie wł±cza musze wł±czyć/wyłaczyć i tak za 3 razem się wł±cza, co się dzieje?

    Nie wiadomo, czy ma to zwi±zek z bluescreenami po zmianie RAMu czy wyszedł jaki¶ nowy problem - z samym monitorem. Podaj więcej szczegółów.
    Czy system się uruchamia (np. słychać po pewnym czasie dĽwięk uruchamiania się Windows), a tylko nie ma obrazu, czy w ogóle komputer nie startuje a monitor z nim?
    Czy tylko po dłuższym wył±czeniu komputera takie co¶ się dzieje a przy zwykłym restarcie nie?
    Czy monitor odł±czony od komputera wł±cza/wył±cza się normalnie?
    Co to za model monitora?
    Poza tym, jak mamy Ci skutecznie pomóc, je¶li w ogóle nie odpowiadasz na postawione pytania, jak np.:
    Pete_O wrote:
    Czy testowałe¶ w ogóle temperatury i stabilno¶ć działania po tym odblokowaniu 2 rdzeni - o którym pisałe¶ (w sensie: na starych pamięciach jeszcze)?
    Jakie tam temperatury masz? - Pokaż zrzut z HW Monitor kilka minut po wł±czeniu jakiej¶ gry - może zd±żysz, zanim pojawi się kolejny BSOD.

    Bo obawiam się, że Twoje dotychczasowe problemy (bluesreeny) bior± się nie tylko z ko¶ci RAM, ale także z odblokowania rdzeni, które wcale nie poszło tak dobrze, jak Ci się wydaje.
    Pokaż też screen z Crystal Disk Info.
  • #84
    gleade
    Level 15  
    Pete_O wrote:
    gleade wrote:
    A teraz się czasami monitor nie wł±cza musze wł±czyć/wyłaczyć i tak za 3 razem się wł±cza, co się dzieje?

    Nie wiadomo, czy ma to zwi±zek z bluescreenami po zmianie RAMu czy wyszedł jaki¶ nowy problem - z samym monitorem. Podaj więcej szczegółów.
    Czy system się uruchamia (np. słychać po pewnym czasie dĽwięk uruchamiania się Windows), a tylko nie ma obrazu, czy w ogóle komputer nie startuje a monitor z nim?
    Czy tylko po dłuższym wył±czeniu komputera takie co¶ się dzieje a przy zwykłym restarcie nie?
    Czy monitor odł±czony od komputera wł±cza/wył±cza się normalnie?
    Co to za model monitora?
    Poza tym, jak mamy Ci skutecznie pomóc, je¶li w ogóle nie odpowiadasz na postawione pytania, jak np.:
    Pete_O wrote:
    Czy testowałe¶ w ogóle temperatury i stabilno¶ć działania po tym odblokowaniu 2 rdzeni - o którym pisałe¶ (w sensie: na starych pamięciach jeszcze)?
    Jakie tam temperatury masz? - Pokaż zrzut z HW Monitor kilka minut po wł±czeniu jakiej¶ gry - może zd±żysz, zanim pojawi się kolejny BSOD.

    Bo obawiam się, że Twoje dotychczasowe problemy (bluesreeny) bior± się nie tylko z ko¶ci RAM, ale także z odblokowania rdzeni, które wcale nie poszło tak dobrze, jak Ci się wydaje.
    Pokaż też screen z Crystal Disk Info.

    Nie odpowiedzialem na to pytanie gdyz bylo juz i jest wszystko dobrze zero Bluescreenow, jak wroce do domu to zrobie screena i wrzuce na forum. Przeprzaszam za te kompilacje.
  • #85
    gleade
    Level 15  
    Gdy monitor się nie wł±cza to nie słychać żadnego "pyknięcia" od płyty głównej, a powinien. Ten problem występuje tylko przy RESTARCIE. Tak wył±cza się normalnie. Monitor to: BenQ T905.
    A tu zdjęcie z CrystalDiskInfo:
    Bluescreen co jaki¶ czas - Po zmianie RAMU

    Dodano po 5 [godziny] 27 [minuty]:

    Pomoże kto¶?
  • #86
    Pete_O
    Level 31  
    SMART dysku pokazuje, że traci on kontakt z płyt± główn± (parametr C7 powinien wynosić 0 a tymczasem wynosi on 236). SprawdĽ poł±czenie dysku z płyt± główn± (kabelek S-ATA - porz±dnie zamocuj wtyczki; być może warto zaopatrzyć się w nowy - koszt kilku złotych co najwyżej).
    A tak przy okazji: Twój powolny dysk Seagate Barracuda 7200.7 S-ATA I jest zdecydowanie najwęższym gardłem komputera (maksymalna szybko¶ć odczytu rzędu 60MB/s, czyli porównywalnie do mojego 10-letniego Maxtora 6Y080M0) i poważnie ogranicza jego wydajno¶ć. Jakiekolwiek odblokowywanie rdzeni, wstawianie mocnej karty graficznej itp. - nie ma większego sensu przy tak wolno działaj±cym dysku, bo hamuje on skutecznie pozostałe elementy zestawu.
    gleade wrote:

    Pete_O napisał:
    Czy testowałe¶ w ogóle temperatury i stabilno¶ć działania po tym odblokowaniu 2 rdzeni - o którym pisałe¶ (w sensie: na starych pamięciach jeszcze)?
    Jakie tam temperatury masz? - Pokaż zrzut z HW Monitor kilka minut po wł±czeniu jakiej¶ gry - może zd±żysz, zanim pojawi się kolejny BSOD.

    Bo obawiam się, że Twoje dotychczasowe problemy (bluesreeny) bior± się nie tylko z ko¶ci RAM, ale także z odblokowania rdzeni, które wcale nie poszło tak dobrze, jak Ci się wydaje.
    (...)


    Nie odpowiedzialem na to pytanie gdyz bylo juz i jest wszystko dobrze zero Bluescreenow

    Jest dobrze, powiadasz? To czemu mam wrażenie, że jest inaczej:
    gleade wrote:
    Gdy monitor się nie wł±cza to nie słychać żadnego "pyknięcia" od płyty głównej, a powinien.
    gleade wrote:
    Pomoże kto¶?

    - i szukasz usilnie pomocy, hm? ;)

    Zachowanie się komputera wskazuje na problemy, o jakich pisałem - moim zdaniem ASRock nie wyrabia z odblokowanym procesorem. Twoja płyta główna nie jest przystosowana do pracy z procesorami o TDP rzędu 160W, a tyle Twój Phenom ma z działaj±cymi 6 rdzeniami.
    Monitor nie wł±cza się, bo nie wł±cza się płyta główna.
    Je¶li oczekujesz pomocy, to musisz odpowiadać konkretnie i zgodnie ze stanem faktycznym na postawione pytania, a więc:
    - Czy testowałe¶ stabilno¶ć systemu po odblokowaniu rdzeni?
    - Je¶li tak, to jakim narzędziem?
    - Jakie s± temperatury? Pokaż zrzut z HW Monitor kilka minut po wł±czeniu jakiej¶ gry.
    - Czy próbowałe¶ ponownie wył±czyć odblokowane rdzenie? Moim zdaniem tak wła¶nie powiniene¶ zrobić, żeby się przekonać, czy wszelkie anomalie wówczas ust±pi±.
  • #87
    gleade
    Level 15  
    Pete_O wrote:
    - Czy testowałe¶ stabilno¶ć systemu po odblokowaniu rdzeni?
    - Je¶li tak, to jakim narzędziem?

    Tak, testowałem MemTest'em.
    Pete_O wrote:
    - Jakie s± temperatury? Pokaż zrzut z HW Monitor kilka minut po wł±czeniu jakiej¶ gry.

    Temperatury z HW MonitorBluescreen co jaki¶ czas - Po zmianie RAMU
    Pete_O wrote:
    - Czy próbowałe¶ ponownie wył±czyć odblokowane rdzenie? Moim zdaniem tak wła¶nie powiniene¶ zrobić, żeby się przekonać, czy wszelkie anomalie wówczas ust±pi±.

    Nie wpadłem na taki pomysł...
  • #88
    Pete_O
    Level 31  
    gleade wrote:
    Pete_O napisał:


    - Czy testowałe¶ stabilno¶ć systemu po odblokowaniu rdzeni?
    - Je¶li tak, to jakim narzędziem?



    Tak, testowałem MemTest'em.

    MemTest służy jedynie do testowania poprawnego działania pamięci.
    Stabilno¶ć działania procesora możesz potestować za pomoc± np. OCCT: CPU. Ale nie radzę tego robić, bo HW Monitor pokazuje, że nie jest dobrze. Masz zdecydowanie za wysokie temperatury - ta na czujniku CPUTIN (gdzie¶ przy samym gnieĽdzie procesora) dochodzi w grze do 89 st.C.
    AUXTIN też wysoko: 76 st.C.
    Należy oczekiwać, że próba testu OCCT: CPU skończyłaby się już po kilkunastu sekundach wył±czeniem komputera. I to byłby optymistyczny scenariusz, bo obawiam się, że może być gorzej, niż sam restart.

    Patrzmy dalej... Nie mam pojęcia co Ty tam dokładnie poprzestawiałe¶ w BIOS-ie, próbuj±c odblokować rdzenie, ale HW Monitor nie pokazuje temperatur poszczególnych rdzeni. To nie jest prawidłowa sytuacja moim zdaniem.

    Poza tym programowe odczyty napięć zasilacza nie s± idealne - mieszcz± się w normie ATX, ale wyniki na +12V w zakresie 11.6-11.7V nie wróż± za dobrze. Przydałoby się sprawdzić te odczyty jakim¶ multimetrem.

    Moja pierwsza rada: wył±czyć 2 rdzenie i sprawdzić temperatury. Je¶li znacz±co spadn± (CPUTIN co najmniej o 20 stopni), to można spróbować wówczas uruchomić test OCCT:CPU - czas 15-20 minut. Warto tu wówczas wkleić wykresy uzyskane po takim te¶cie. Je¶li temperatura CPUTIN spadnie tylko trochę po ponownym zablokowaniu 2 rdzeni, wskazana jest konserwacja chłodzenia procesora i dopiero potem testowanie OCCT.

    Druga rada: rozejrzyj się za nowocze¶niejszym i wydajniejszym dyskiem. Tak jak pisałem: w tej chwili to zdecydowanie najsłabszy element zestawu - dużo mniej wydajny niż cała reszta i mocno hamuje działanie cało¶ci. Możesz używać go jako magazyn zapasowy. Jako dysk systemowy do tego zestawu się nie nadaje.

    Trzecia rada: w żadnym razie nie powiniene¶ na tej płycie odblokowywać ponownie rdzeni procesora po zastosowaniu się do rady pierwszej, gdyż:

    - po pierwsze sekcja zasilania Twojej płyty głównej nie jest przystosowana do obsługi procesorów o TDP powyżej 125W: http://www.asrock.com/mb/AMD/760GM-GS3/?cat=CPU
    a tymczasem TDP twojego Phenoma II X4 960T po odblokowaniu dodatkowych 2 rdzeni to ponad 160W!
    Bluescreen co jaki¶ czas - Po zmianie RAMUBluescreen co jaki¶ czas - Po zmianie RAMU

    - a po drugie, obawiam się, że masz niewystarczaj±ce chłodzenie CPU jak na tak duże TDP i występuje tu też zjawisko przegrzewania się procesora.
  • #90
    gleade
    Level 15  
    Pete_O wrote:
    Moja pierwsza rada: wył±czyć 2 rdzenie i sprawdzić temperatury. Je¶li znacz±co spadn± (CPUTIN co najmniej o 20 stopni), to można spróbować wówczas uruchomić test OCCT:CPU - czas 15-20 minut. Warto tu wówczas wkleić wykresy uzyskane po takim te¶cie. Je¶li temperatura CPUTIN spadnie tylko trochę po ponownym zablokowaniu 2 rdzeni, wskazana jest konserwacja chłodzenia procesora i dopiero potem testowanie OCCT.

    Nie wiem czy opłaca się wł±czać, wył±czyłem 2 rdzenie z zostawionym "Turbo mode" na "Enable"
    Bluescreen co jaki¶ czas - Po zmianie RAMU