Witam, muszę rodzinie pomóc wybrać drukarkę na studia. Będzie drukowane dużo pdf'ów. Nie wiem, która dokładnie wybrać. U siebie mam hp 4050, 2200, 4000 ale niestety trochę długo mielą pdf'y. Potrzebuje czegoś szybszego. Interesuje mnie najlepiej używki, z tanią eksploatacją jak w drukarkach wyżej. Miło było, żeby posiadała wejście na karte ethernet. Pozdrawiam.
Poczytaj o HP P1606dn.
Wbudowana karta sieciowa, druk dwustronny w standardzie, sterowniki wbudowane w drukarkę (nie potrzeba płyty) co w studenckich warunkach nie do przecenienia. Kumpel przychodzi, podpina się do sieci, wpisuje IP drukarki i ładuje sterowniki Druk dość szybki, drukowałem sporo pdf-ów i nie było problemów. Cena może rewelacyjna nie jest, ale toner zamiennik jest w miarę tani i warto rozważyć ten model moim zdaniem.
A moze w takim razie Lexmark t650dn na allegro mozna znalezc uzywane (ale z bardzo mala iloscia stron wydrukowanych) w cenie do 500zl. Jednak wydruk 43 stron na minute robi wrazenie i swietna jakosc.
Widzę, że sporo kolegów poleca HP... Dołączając się do tematu proszę o informacje jak ma się Brother DCP-7057E do konkurencyjnych drukarek z tego segmentu cenowego?
Również potrzebuję sprzęt na studia, jednak w moich dokumentach PDF będzie trochę zdjęć i obrazków, które chciałbym mieć dobrej jakości w czerni i bieli.
To jest zwykłe, proste urządzenie wielofunkcyjne laserowe czarno białe. Podobne w cenie ok. 500zł: m.in Samsung SCX 3405, HP M1132, Epson AcuLaser MX14, Xerox WorkCentre 3045V_B, Canon I-SENSYS MF3010, RICOH SP 204SF.
Jeśli chodzi o drukarki, to w cenie ok. 500zł (za nową) dostaniesz samą drukarkę, ale może szybszą i może z duplexem, czy wifi. Podaj konkretne wymagania, to coś dopasujemy
1. Niskie koszty eksploatacji i łatwo dostępne części zamienne [bębny, rolki itp.]
2. Czasami mam potrzebę drukowania na papierze o wysokiej gramaturze - ok 250g/m^2 a nie każda drukarka to uwzględnia w specyfikacji
3. Bardzo dobra jakość wydruków, ponieważ czasami drukuję grafiki/zdjęcia
4. Koniecznie laserowa, z drukarki korzystam sporadycznie, lecz w dużych ilościach.
5. Chciałbym nową, nie mam przekonania do używek oraz nie chcę zaczynać od poszukiwania chipów czy bębna.
Gdyby udało się znaleźć w cenie do 600zł drukarkę spełniającą powyższe wymagania a dodatkowo kolorową byłoby naprawdę super. Kolor jest mi potrzebny tylko wtedy, gdy drukarka będzie w stanie bardzo ładnie wydrukować np okładkę do opakowania na płyty.
Jeśli ma drukować przeciętnie w kolorze, to wolę lepszą jakość druku B&W, skaner/ksero lub po prostu niższą cenę.
Zapomniałem dodać... wystarczy mi tylko podłączenie przez USB i dupleks ręczny.
HP P2015, P2055, 1320 - szukaj nowych na all... . Kolor HP CP1025, SAMSUNG CLP 365W
Niestety, ale z tym grubym papierem raczej będziesz musiał się pożegnać.
Z wielofunkcyjnych: HP M1132- nowe.
Z kolorów, co by łyknęły grubszy papier, to trzeba by się przyjrzeć OKI (używane) i HP - np. Color LaserJet 3800, 3600, 3500, CP3035 oraz KYOCERA FS-5025N - w cenie do 600zł
Bardzo spodobała mi się drukarka HP CP1025. Tonery są tanie i stosunkowo wydajne. Zastanawia mnie jedynie jakość wydruków - czy można tu mówić o wydruku fotografii na papierze satynowym powiedzmy 160-200g/m2?
Zastanawia mnie jeszcze XEROX 6010N - dziewczyna ma laserówkę tej firmy i tonery wychodzą naprawdę tanio.
Ciekawy jest jeszcze HP M1132 no i ten Brother DCP-7057E. W HP chyba nie trzeba wymieniać bębna - prawda?
Samsung kolorowy ma strasznie drogie tonery - odpada na starcie.
/ Jestem amatorem fotografii, dobrze by było, gdyby drukarka poza dokumentami pozwalała mi również na wydruki okładek na opakowania DVD dla klientów oraz zwykłych fotografii do dyplomu - te drukuje się na papierze kredowym lub satynowym o wysokiej gramaturze. Z racji, że wydruki takie wykonuję sporadycznie, wolę uniknąć kupowania "atramentówki".
Wydruk taki każdorazowo kosztuje mnie 0,50-2zł od arkusza, nie są to duże pieniądze, ale jednak.
W każdej drukarce laserowej wymieniasz bęben. Pytanie tylko, czy jest on częścią wkładu z tonerem (np. HP), czy jest on wymienny oddzielnie (np. Brother, HP CP1025)
DntSLn wrote:
Zastanawia mnie jedynie jakość wydruków - czy można tu mówić o wydruku fotografii na papierze satynowym powiedzmy 160-200g/m2?
Drukować fotografie można. Jakość jak na obraz będzie całkiem w porządku, jednak nie oczekuj fotograficznej jakości druku od drukarki laserowej. Jeśli chodzi o papier... Tutaj trzeba robić doświadczenia, inaczej się nie dowiesz. Np. Canon MF 8040cn (HP CLJ CP 1215) łyknie papier do 220g/m2 satynę i nawet utrwali - sprawdzone osobiście, choć w/g producenta max to bodajże 203g/m2 . Przy 250 już nie utrwala. HP CP1025 w/g producenta ma przyjąć 220g/m2
Tyle udało mi się wyszperać samemu. Zastanawiam się jak wygląda kwestia awaryjności, dostępności części zamiennych w nieautoryzowanych serwisach [np gumowe rolki prowadzące papier] i ostatecznie - jakości wydruku.
Nie wiem czy warto dopłacać 200zł do urządzenia i drugie tyle do tonerów w przypadku kolorowego rozwiązania.
To może inaczej. Postawmy 4 urządzenia: HP CP1025, XEROX 6000N [od 6010 różni się m. in. procesorem i pamięcią], HP M1132 i Brother DCP-7057E.
Które urządzenie da mi lepszej jakości wydruk czarno-biały? Powiedzmy, że chciałbym wydrukować zdjęcie portretowe do dyplomu [dłuższy bok 6,5cm] na papierze satynowym o gramaturze 220g.
Wybierz to, które obsłuży taki papier. I to byłoby na tyle.
Różnicy w jakości druku cz/b praktycznie nie zauważysz. W zasadzie wszystkie mają rozdzielczość 600x600.
Jednak z tych wszystkich to tylko CP1025 w/g producenta obsłuży papier 220g/m2
Jeszcze tylko pytanie, czy ktoś z Was ma dostęp do tabeli testowej z poniższego linka i mógłby się nią podzielić? Wersja na stronie jest trochę za mała do odczytania.
Dodam jeszcze, że drukarka HP CP1025 ma bęben o oznaczeniu "CE314A 126A". Do drukarki Xeroxa nie mogę znaleźć żadnej informacji o bębnie. Czyżby ta drukarka zwyczajnie kończyła swoją żywotność po określonym przebiegu?
Spróbuję przed zakupem skontaktować się z jakąś "obsługą klienta", może będą w stanie odpowiedzieć na to pytanie.
HP obsługuje grubszy papier ale ma trudniejsze w wymianie tonery, których cena jest bardzo zbliżona do tych xeroxa lub są droższe a są mniejsze [oryg. i zam.].
Ponadto Xerox ma znacznie więcej pamięci - co może się przydać przy dużych plikach tiff/pdf.
Jasne, odezwę się... prawdopodobnie dopiero we wtorek uda mi się coś dowiedzieć. W międzyczasie obsypałem sklepy i sprzedawców mailami, może oni coś wiedzą.
Szukam też na forach informacji o awaryjności, znalazłem jeden wpis, gdzie użytkownik Xeroxa po wymianie czarnego tonera na zamiennik wydrukował czarną stronę, by sprawdzić równomierność pokrywania i jego oczom ukazała się prawie idealnie czarna strona ale z Kropkami koloru białego. Żadnych pasów tam nie dostrzegłem. Ciekawe czy to wina trefnego tonera czy bębna, który wysiadł jak domniemam po 1 tonerze [oryginalnym].
Do HP zapasowy bęben kosztuje tyle, co nowa drukarka a zamiennik można znaleźć od 150zł. Zawsze jakieś zabezpieczenie.
Dodano po 5 [godziny] 53 [minuty]:
Szukałem trochę o żywotności Xeroxa Phaser 6000 [oraz bliźniaczego 6010].
Wpadłem na filmy na YT, gdzie bardzo fajnie pokazano całą drukarkę oraz bardzo dobrej jakości wydruki, które można z niej uzyskać.
Oraz znalazłem instrukcję serwisową [po angielsku], gdzie w specyfikacji drukarki jak byk "Printer Live" wynosi:
- 5 years from the start of use,
- or 30 kPV or more in A4 SEF,
- or total number of platen scan and ADF scan reaches 40k or more.
Bez trudności znalazłem też hasło:
- "If the problem persists, the printer is at the end of life and should be replaced."
Brak mi sił i słów na ten "kartel żarówkowy" [niewiedzących odsyłam do materiałów na YT].
Teraz pytanie do Was - czy można jakimś prostym sposobem wyzerować chip w drukarce, który jest odpowiedzialny za naliczanie przebiegu?
Ten xerox miał same zalety gdyby nie ten papier i "krótki okres przydatności".
W instrukcji serwisowej HP nie mogę znaleźć takiego zapisu... albo go nie umieścili albo dorabiają na wymianie bębna. Choć przyznali, że chipy w bębnach i tonerach zbierają informacje o ilości wydruków.
printer1 wrote:
Polecam Kyocera 3900dn
Bardzo fajny model, oszczędny i z dobrą rozdzielczością [1200x1200 - jak w xeroxie]. Szkoda, że na rynku są same używki. Poszukam informacji czy również ma jakiś chip, który odlicza mu czas.
Rezygnując już z koloru kusi mnie ten Brother DCP-7057E - Wczoraj szukałem szerszych informacji na temat "długości jego życia" ale nic nie udało mi się znaleźć. Kusi mnie, bo jest nowy, ma ładny wygląd i wygodne ksero.
W HP zmieniasz bęben i jedziesz dalej... W Xeroxie zmieniasz drukarkę.
DntSLn wrote:
Bardzo fajny model, oszczędny i z dobrą rozdzielczością
Jak to do Kyocery, polecam tonery oryginalne, a nie jakieś najtańsze zasypki, bo będą problemy. Oryginał na 15k stron kosztuje ok. 350-400zł. Na all... do dostania nawet za 120-200zł. Polecam, nawet używaną. Lepiej dobre używane, niż jakieś nowe 'nie wiadomo co'
DntSLn wrote:
1200x1200 - jak w xeroxie
Błąd Xerox ma 600x600!
Jak chcesz te wielofunkcyjne i nowe to bierz hp M1132 - będzie mniej problemów z eksploatacją - bęben wymieniasz razem z tonerem, dostępność zamienników duża, a chip nie blokuje drukowania w razie braku tonera.
A jeśli nie HP to ten Brother - tylko co jakiś czas trzeba wymienić bęben.