Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Metal Work Pneumatic
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

WAN-AW - jaki softstart do silnika

mr.robsont 04 Sty 2014 18:26 11466 34
  • #1 04 Sty 2014 18:26
    mr.robsont
    Poziom 8  

    Witam ! Zakupiłem sprężarkę WAN-AW z silnikiem 11 KW, sprzęt nie posiada oryginalnej skrzynki sterowniczej, ktoś zamontował zwykły wyłącznik 0-1 i trójfazowy wyłącznik ciśnieniowy niestety to rozwiązanie strasznie obciąża sieć elektryczną podczas startu. Chciałbym zamontować soft-start moje pytanie jaki w miarę tani polecacie? Zastanawiam się nad SIEMENS SIRIUS 3RW3026-1AB04 może ktoś używał i wie jak to działa w praktyce. Nie mogę zastosować rozwiązania gwiazda-trójkąt ponieważ silnik ma tylko trzy styki.

    1 29
  • Metal Work Pneumatic
  • #2 04 Sty 2014 19:01
    2358972
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 04 Sty 2014 19:16
    mr.robsont
    Poziom 8  

    Po upływie 2-3 min kiedy z kompresora przez odprężnik ujdzie powietrze silnik startuję na raz tylko światło przygasa, chciałbym to wyeliminować, myślę że soft start załatwi sprawę chyba że się mylę dlatego pytam. Kiedy jednorazowo nabiłem 8 bar i na krótko po chwili włączyłem na nowo spaliło mi bezpieczniki topikowe w pionie 35A i na tablicy 25A, Przed samą sprężarką mam zabezpieczenie C25 i ono nie zadziałało.

    0
  • #4 09 Sty 2014 22:21
    mr.robsont
    Poziom 8  

    Soft start podpięty niestety nie zdaje egzaminu :( mniejszy prąd rozruchowy ale przez dłuższy czas efekt ten sam nadal pali bezpieczniki D25 może mi ktoś podesłać schemat jak podłączyć elektrozawór odprężający bo niestety nie mogę takiego znaleźć. Proszę o pomoc.

    0
  • Metal Work Pneumatic
  • #5 09 Sty 2014 22:44
    elpronet
    Poziom 17  

    Napisz dokładnie co potrzebujesz na pw.
    Jaki masz sof-start? SIEMENS?

    Pozdrawiam

    0
  • #6 10 Sty 2014 00:14
    1500759
    Użytkownik usunął konto  
  • #7 10 Sty 2014 10:52
    mr.robsont
    Poziom 8  

    Ustawiłem czas startu na 7 s i spaliło, innych parametrów nie regulowałem. Mój soft start to Danffos MCI 50 dość duży bo max silnik to 37,5 KW, co masz na myśli z 50% 20 s ? to drugie to czas rozruchu a pierwsze ?

    0
  • #8 10 Sty 2014 11:00
    elpronet
    Poziom 17  

    Witam,

    Zastosuj takie ustawienia:

    1. Ustawić Ramp-up (czas rozbiegu) na max.
    2. Ustawić Ramp-down (czas wybiegu) na min.
    3. Ustawić Initial torque (moment rozruchowy) na min.
    4. Zadać sygnał sterujący przez kilka sekund. Jeżeli nie nastąpi natychmiastowy rozruch,
    to należy zwiększyć moment rozruchowy o jeden krok i spróbować ponownie.

    Pozdrawiam

    0
  • #9 10 Sty 2014 12:42
    Vesto43
    Poziom 9  

    mr.robsont napisał:
    Po upływie 2-3 min kiedy z kompresora przez odprężnik ujdzie powietrze silnik startuję na raz tylko światło przygasa


    Jeśli sprężarka została ogołocona z fabrycznego osprzętu to musisz zastosować większy zawór odprężający. Ten w presostacie zwyczajnie jest zbyt mały. Odprężanie układu kompresor-butla powinno trwać max kilka sekund a nie aż 3 minuty. Przed zabawą z soft starterami musisz sprężarce zapewnić lekki start niezależnie od ciśnienia w butli.

    0
  • #10 10 Sty 2014 16:47
    1500759
    Użytkownik usunął konto  
  • #11 10 Sty 2014 18:59
    2358972
    Użytkownik usunął konto  
  • #12 10 Sty 2014 23:53
    1500759
    Użytkownik usunął konto  
  • #13 11 Sty 2014 23:26
    elpronet
    Poziom 17  

    Witam,

    Jakie ciśnienie maksymalne chcesz mieć na wyjściu z zbiornika i przy jakim sprężarka ma się załączać?

    Jeżeli np. ciśnienie max to 8 bar a ciśnienie min to 6 bar zastosuj po prostu czujnik ciśnienia, który będzie załączał i wyłączał sprężarkę przy odpowiednich ciśnieniach.
    ( nie zapomnij zastosować zaworu bezpieczeństwa aby nie rozsadzić zbiornika )

    Wystarczy wszystko dokładnie wyregulować i wszystko będzie pracowało bez problemu.

    Diabeł tkwi w szczegółach.

    Pozdrawiam

    0
  • #14 12 Sty 2014 02:28
    1500759
    Użytkownik usunął konto  
  • #15 12 Sty 2014 03:28
    tos18
    Poziom 37  

    Te sprężarki miały fabrycznie montowane układy rozruchowe Y/Δ oraz zawory odprężające (była jeszcze kontrola ciśnienia oleju). Rozruch z niesprawnym zaworem był przy pełnej butli praktycznie niemożliwy. Nie pomogą tu żadne czary-mary. Proponuję odtworzyć oryginalne sterowanie uprzednio sprawdzając czy silnik pozwala na taką pracę (może został wymieniony).

    0
    Załączniki:
  • #16 12 Sty 2014 11:28
    mr.robsont
    Poziom 8  

    Podłączyłem póki co prowizorycznie do czujnika ciśnienia oleju elektrozawór na róże doprowadzającej zasilanie powietrza do butli jest dużo lepiej:) kiedy nie ma ciśnienia oleju elektrozawór jest otwarty a kiedy się pojawi jest zamykany. Nie pali bezpieczników. Soft start ustawiłem na 4 s ramp up i 1 kick start i startuję. Jak w tygodni wszystko poskładam i wykonam skrzynkę sterowniczą to zrobię fotki.

    0
  • #17 12 Sty 2014 16:41
    2358972
    Użytkownik usunął konto  
  • #18 13 Sty 2014 08:20
    mr.robsont
    Poziom 8  

    Witam !
    Dokładnie chodziło mi o zabezpieczenie 35A przed licznikowe. Wszystkie zabezpieczenia kupiłem z charakterystyką "Gg" to już chyba najbardziej zwłoczne. Dziwiło mnie że C25 przed samą maszyną nie zadziałało tylko pali topiki w tablicy w domu 25A.

    1
  • #20 13 Sty 2014 23:19
    1500759
    Użytkownik usunął konto  
  • #21 17 Sty 2014 16:31
    mr.robsont
    Poziom 8  

    Witam !
    Sprężarka ustawiona i uruchomiona:) Wszystko działa jak należy wymieniłem bezpieczniki 25A na Topiki 35A, nawet z zaworem odprężającym ok raz na pięć uruchomień potrafiło spalić. Teraz wszystko ok dziękuję wszystkim za pomoc.

    0
  • #22 17 Sty 2014 17:40
    2358972
    Użytkownik usunął konto  
  • #23 19 Sty 2014 14:19
    1500759
    Użytkownik usunął konto  
  • #24 19 Sty 2014 14:43
    tos18
    Poziom 37  

    Z całym szacunkiem softstart nie zwiększy momentu na wale silnika ponad to co może dać sam silnik. W betoniarce nie następuje sprężanie.A powietrze sprężane w "wiaderku" potrafi dać całkiem spory opór - w przypadku wan-aw na tyle duży że potrafi zatrzymać silnik podczas rozruchu. Przeglądałem ostatnio (z ciekawości ) dokumentację sprężarek Atlas-copco Tam również stosowane jest podobne rozwiazanie. Zawór odcina dopływ powietrza do sprężarki podczas rozruchu. Gdyby nie był potrzebny to by go nie montowali.

    0
  • #25 19 Sty 2014 16:04
    1500759
    Użytkownik usunął konto  
  • #26 19 Sty 2014 16:40
    tos18
    Poziom 37  

    Zgadza się. Jeśli kolega może przedstawić działającą bez zaworu odprężajacego (zaworu dociążenia) aplikację softstartu w sprężarce tłokowej podobnej do wan-aw
    to poproszę.
    Proszę podać pojemność skokową, obroty znamionowe sprężarki oraz moc użytego silnika.
    dziękuję.

    0
  • #27 20 Sty 2014 00:23
    Vesto43
    Poziom 9  

    Szeltonowi nie przegadasz.
    On myśli że softstartem cały świat rozrusza. Nie przyjmuje do świadomości faktu iż konstruktor tworząc tą sprężarkę, zaprojektował cały system zaworów, i małą automatyke oraz dobrał taki silnik, żeby ten sobie z poradził z tą sprężarką mającą takie a nie inne zworki. A tutaj mamy sprężarkę ogołoconą z bardzo ważnych zaworków, i Szelton myśli że zastąpi je jakimś softstartem.
    To tak jakby ktoś zatkał se dupe kołkiem, i do srania nażarł się tabletek rozrzedzających pod nazwą "softsranie" Tu niestety żeby się wysrać musi kołek z dupy wyjąć, nie pomoże regulacja czasu wybiegu, momentu rozruchowego. Chyba że będzie miał bezpieczniki watowane to wszystko wypchnie.

    To że na świecie są sprężarki o różnej mocy startujące bez zaworu odprężającego, nie oznacza że ten konkretnie WAN-AW u tego konkretnie autora tego tematu, wystartuje z softstartem bez zaworu odprężającego. Oznacza to mniej więcej tyle że tamte sprężarki tak zostały zaprojektowane aby mogły startować bez zaworu odprężającego. I ktoś chcąc je użytkować na "słabej sieci zasilającej" śmiało może ładować softstart, bo ta która fabrycznie nie miała dekompresora dostała silnik na tyle mocny by sobie z nią radził.

    I tyle w temacie. Lepiej go zakończyć bo dyskusja z pewnymi osobami do niczego nie prowadzi.

    0
  • #28 21 Sty 2014 07:57
    2358972
    Użytkownik usunął konto  
  • #29 21 Sty 2014 17:25
    tos18
    Poziom 37  

    Proponuję zaczekać aż kolega Szelton przedstawi aplikację o którą prosiłem.

    Kolego Kolboajn - Nie widzę układu kontroli ciśnienia oleju - został pominięty ?
    Zaworki artystyczne ale najciekawszy jest podest. Moje miały wszystko montowane na butli łącznie ze sterowaniem na stycznikach ID i siłowniczkiem kontroli ciśnienia oleju. Przydała by się osłona na wyłącznik ciśnieniowy oraz osłonięcie części ruchomych.

    0
  • #30 21 Sty 2014 18:24
    2358972
    Użytkownik usunął konto