Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Webasto Thermo Top C benzyna - nie przechodzi procedury startowej

picia277 04 Sty 2014 19:07 1881 4
  • #1 04 Sty 2014 19:07
    picia277
    Poziom 9  

    Witam.
    Mam problem z Webastem benzynowym Thermo Top C. Instalacja zamontowana fabrycznie w Mitsubishi Pajero. Webasto nie przechodzi procedury startowej. Dolot i wydech są drożne. Po włączeniu sterownikiem zegarowym, załącza się wiatrak, po kilkudziesięciu sek zwiększa obroty, po pewnym czasie się wyłącza. Zgodnie z instrukcją, którą gdzieś znalazłem, następna powinna startować pompka paliwa. Tak się nie dzieje. Sprawdziłem wiązkę miernikiem - jest ok. Zrobiłem test "żarówki" na zasilaniu pompki - żarówka nie mruga, sterownik nie zasila pompki - coś przerywa procedurę startową wcześniej.
    Moje podejrzenia wzbudza świeca żarowa. Sprawdziłem jej rezystancję na wtyczce X3 i wyszło 0,7 Ω. W instrukcji jest z kolei napisane, że jej rezystancja powinna być w zakresie 0.324 - 0.360 Ω. Czy to oznacza, że tu tkwi problem?

    Pozdrawiam,
    Piotr

    0 4
  • #2 04 Sty 2014 22:21
    sash997
    Specjalista Ogrzewania Postojowe

    zbadałeś to porządnym miernikiem który pokazuje 0,00 po zwarciu sond?są 3 możliwości, świeca, słaby akumulator albo sterownik. najczęściej jednak winny jest sterownik ... jeśli chodzi o piece analogowe lub BMW bo z cyfrowymi nie miałem jeszcze do czynienia

    0
  • #3 05 Sty 2014 00:34
    picia277
    Poziom 9  

    Miernik mam raczej porządny (pokazuje 0,00 po zwarciu sond), choć najmniejszy zakres pomiarowy ma 200 Ohm. Akumulator odpada na pewno, zresztą zrobiłem pomiar napięcia zasilającego na sterowniku i było 13,07 V. Wiem, że sterownik monitoruje cały czas poziom napięcia i u mnie to jest ok. Sam sterownik.. hmm wizualnie wyglądał ok. Czy jest tam jakiś element, na który szczególnie warto zwrócić uwagę?

    0
  • #4 05 Sty 2014 00:36
    sash997
    Specjalista Ogrzewania Postojowe

    są oporniki ,termistor a i czasem kondensatory

    0
  • #5 31 Mar 2014 10:14
    picia277
    Poziom 9  

    Ok, więc problem rozwiązany jakiś czas temu. Pomogła znacząca diagnostyka po podłączeniu do komputera. Problemem były znaczące spadki napięcia kiedy włączała się świeca żarowa. W moim egzemplarzu Webasto min. poziom napięcia zasilającego był fabrycznie ustawiony na 10,5 V. Kiedy podczas procedury startowej włączała się świeca żarowa na 100% napięcie spadało poniżej tego poziomu.
    Po wyczyszczeniu wszystkich styków, bezpieczników oraz poprawieniu masy - problem został rozwiązany.

    -1