Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

asus f5sl - brak możliwości instalacji systemu (ciągłe zawieszki)

bakahan 04 Jan 2014 19:59 2601 7
    bakahan
    Level 9  
    witam!

zostałem zmuszony do napisania tematu, bo już mi się pomysły skończyły. zaczęło się od tego, że wujek dał mi laptopa do naprawy. powód - długie uruchamianie i ciągłe przycinanie kursora. dowiedziałem się przy tym, że nigdy nie był formatowany nie mówiąc nawet o defragmentacji. zgrałem więc to, co ważne na dysku za pomocą sytemu awaryjnego (normalnie nie dawało się nic zrobić) i postanowiłem zrobić normalny format.

pierwszy zonk. nie działa cd-rom. bios widzi, ale nie czyta płyt. wgrałem więc win 7 na usb (oryginalnie na laptopie była Vista). poszło ładnie tylko zapomniałem sfromatować dysk systemowy (jest c: systemowy, no i d: logiczny), więc powstały niejako 2 systemy na jednej partycji. postanowiłem wgrać 7 jeszcze raz, lecz tym razem sformatować. i to był mój błąd :). tym razem kopiowanie plików stanęło na 59% i nie chciało iść dalej. no cóż, reset. tylko od tej pory próby wgrania systemu nie powiodły się. i teraz moje kroki by to jednak poszło:

1. usb zatrzymywało się jako "black screen" zanim pojawiła się plansza z opcja "zainstaluj teraz" i napraw komputer
    2. myślałem, że to wina pendrive'a jednak przy innym było to samo
    3. po wyjęciu pena i uruchomienia z HDD pokazał się błąd bootmbr
    4. skoro nie chce pojawić się tablica z mozliwoscia naprawy tego postanowiłem skorzystać z dysku recovery na laptopie (f9 podczas startu laptopa, nie było opcji naprawy)
    5. trudnio powiedziec by recovery się udało, niby dotarło do 100% ale po resratcie system się zawiesza przy ładowaniu. próba uruchomienia w trybie awaryjnym konczy sie komunikatem, ze "instalacja nie zostala zakonczona, wiec trzeba go zresetowac"
    6. sprobowalem z instalacja xp, lecz takze pokazywalo bledy (juz nie pamietam co dokladnie ale cos ze strona 18, jaki atrybut)
    7. chcialem sprawdzic czy aby cos nie tak jest z dyskiem, czy ten format podczas nieudanej instalacji 7 sie powiodl, jednak zaden program z usb nie chcial sie uruchomic, jak chociazby GParted (postepowalem wg instrukcji, wiec tu nie ma mowy o bledzie)
    8. skoro nie gparted to moze zobacze jak wygladaja dyski spod linuxa. na usb zainstalowalem Slax'a jednak ladowanie zatrzymalo sie na opcji "isapnp: No Plug & Play device found". dodam, ze komenda "acpi=off" ani zadna inna nic nie zmienila
    9. probowalem tez inne linuxy jak "damn small linux", "slitaz" jednak te nie chcialy w ogole ruszyc
    10. na koniec postanowilem w BIOSIE zrobic load setup defaults, jednak nie ma w nim opcji ahci->ide, wiec to i tak by nic nie dalo (gdzies wyczytalem ze to niby mogloby zadzialac)

skonczyly mi sie pomysly. liczę na jakąś pomoc ;)
    Mich43l
    Level 20  
    sprawdź pamięć(memtest86) oraz dysk (hd tune)
    bakahan
    Level 9  
    pamięć jak i dysk są OK.

asus f5sl - brak możliwości instalacji systemu (ciągłe zawieszki) asus f5sl - brak możliwości instalacji systemu (ciągłe zawieszki)

udało mi się za pomocą Hiren BootCD uruchomic mini xp, sprawdziłem dyski i C: jest partycją aktywną (bo tego też się obawiałem).
    Mich43l
    Level 20  
    zrób jedną partycję sformatuj porządnie i spróbuj ponownie postawić system
    kokapetyl
    Level 43  
    Witaj.
    Zakładam, że w biosie masz ustawione bootowanie na pierwszym miejscu z USB.
    To jedyne co mi przychodzi na myśl, źle przygotowany pen do instalacji. Sprawdź go na innym sprzęcie, czy uruchomi się instalator?
    bakahan
    Level 9  
    ani stworzenie jednej partycji ani zmiana pen'a, ani zmiana sposobu tworzenia instalatora na USB nie przyniosła sukcesu (tak, bootowanie jest ustawiona na USB ;) ).

chociaż nie, instalator xp się odpalił, ale kopiowanie plików trwało tak masakrycznie długo, że straciłem cierpliwość (30% w 1h)
    bakahan
    Level 9  
    ok, widzę nikt nie miał pomysłu, ale udało mi się ruszyć z instalacją dalej.
    niestety o ile udaje mi się skopiować pliki instalacyjne na dysk, to podczas instalowania XP, zawiesza się przy "instalowanie urządzeń".

zamieszczam log z instalacji. może ktoś się rozezna co jest nie tak, bo w tym już się gubię ;)

Code: text
    Log in, to see the code
    maxii25
    Level 10  
    Witam miałem podobną sytuacje na Asusie F5 pomógł całkowity format dysku twardego na innej maszynie :) :|