Witam kupiłem w dniu 30.12 używanego sII i od razu wgrałem cm11 wszystko działało, następnego dnia jak odebrałem rozmowę to bardzo cicho słyszałem osobę odpaliłem aparat i widzę dziwne smugi szare więc cofnąłem system do 4.3 nic to nie dało zauważyłem że pod klapką jest dziwna maź pachniała jak jakiś kwas i się kleiła i mam pytanie z czego ona się wydostaje i jak mam temu zapobiec proszę o pomoc :/
[30.03.2021, darmowy webinar] Nowoczesna diagnostyka maszyn, monitorowanie i przewidywanie awarii. Zarejestruj się
zauważyłem że pod klapką jest dziwna maź pachniała jak jakiś kwas i się kleiła
albo masz telefon po jakimś zalaniu (coca-cola, piwo, bigos itp ) albo po niechlujnej naprawie - zostało może w środku trochę niewyczyszczonej kalafonii lub jakiejś pasty i teraz pod wpływem nagrzewania się elementów w telefonie ta "maź" wypływa.
Jeżeli nie boisz się zaingerować samemu trochę w telefon to obejrzyj np ten filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=65pvAINg2ME na którym pokazane jest jak w prosty sposób zdjąć tylną obudowę (do 2:44, dalej już nie musisz)
łatwo będzie Ci samemu zobaczyć skąd się ta maź wydostaje - w normalnym, sprawnym telefonie nie ma prawa nic wyciekać, nawet gdy dojdzie do jakiegoś wewnętrznego uszkodzenia.
Jeżeli natomiast nie chcesz samemu grzebać musisz udać się do jakiegoś serwisu GSM, ewentualnie do serwisu Samsunga i oddać telefon do ekspertyzy.
Pozdrawiam.
Rozebrałem go już i widziałem że pod aparatem jest dużo tej mazi przeczyściłem go tam i to nic dało nadal wycieka kupiłem nową baterie do piątku powinna mi przyjść zapomniałem dodać że bateria dziwnie się zachowywała np jak miała 50% i ją wyjąłem to po uruchomieniu miała około 20% dodam też że długo się ładowała
zauważyłem że pod klapką jest dziwna maź pachniała jak jakiś kwas i się kleiła
albo masz telefon po jakimś zalaniu (coca-cola, piwo, bigos itp ) albo po niechlujnej naprawie - zostało może w środku trochę niewyczyszczonej kalafonii lub jakiejś pasty i teraz pod wpływem nagrzewania się elementów w telefonie ta "maź" wypływa.
Jeżeli nie boisz się zaingerować samemu trochę w telefon to obejrzyj np ten filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=65pvAINg2ME na którym pokazane jest jak w prosty sposób zdjąć tylną obudowę (do 2:44, dalej już nie musisz)
łatwo będzie Ci samemu zobaczyć skąd się ta maź wydostaje - w normalnym, sprawnym telefonie nie ma prawa nic wyciekać, nawet gdy dojdzie do jakiegoś wewnętrznego uszkodzenia.
Jeżeli natomiast nie chcesz samemu grzebać musisz udać się do jakiegoś serwisu GSM, ewentualnie do serwisu Samsunga i oddać telefon do ekspertyzy.
Pozdrawiam.
ta maź pachnie kwasem a kalafonia chyba żywica nie mylę się??
ta maź pachnie kwasem a kalafonia chyba żywica nie mylę się??
być może kolego. nie jestem specem od zapachów w każdym bądź razie tak jak napisałem wcześniej:
subtronic wrote:
w normalnym, sprawnym telefonie nie ma prawa nic wyciekać, nawet gdy dojdzie do jakiegoś wewnętrznego uszkodzenia.
tym bardziej, że nie ma tam np kondensatorów elektrolitycznych lub innych części elektronicznych, z których mogłoby "coś" wyciec
edit; Poza tym jak możesz to daj zdjęcie, skąd to ustrojstwo wycieka
Pozdrawiam.
właśnie w tym problem że nie wiem skąd to wycieka pod bateria też jest plamka mała i na obudowie w miejscu guzików vol + - sprawdzałem baterie która znajduję się w tym miejscu [url=]https://obrazki.elektroda.pl/4222309500_1321274311.jpg[/url] i ona jest cała i sucha